Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι κεντρικές τράπεζες εάν απέσυραν την ποσοτική χαλάρωση κράχ στα χρηματιστήρια -50%

tags :
Οι κεντρικές τράπεζες εάν απέσυραν την ποσοτική χαλάρωση κράχ στα χρηματιστήρια -50%
Η ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών και οι ακραίες στρεβλώσεις στα επιτόκια έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό τεχνικής ευφορίας, οι επενδυτές δεν ανησυχούν για το αύριο και για τον λόγο αυτό αγοράζουν μετοχές.
Η ποσοτική χαλάρωση, τα μηδενικά επιτόκια παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών και τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα αποτελούν την μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική στρέβλωση στην παγκόσμια ιστορία.
Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν συμβεί ταυτόχρονα τέτοιας κλίμακας γεγονότα.
Η ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών και οι ακραίες στρεβλώσεις στα επιτόκια έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό τεχνικής ευφορίας, οι επενδυτές δεν ανησυχούν για το αύριο και για τον λόγο αυτό αγοράζουν μετοχές.
Με βάση την Nomura εάν σήμερα αποσύρονταν ταυτόχρονα από τις κεντρικές τράπεζες τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και τα επιτόκια παρέμβασης άρχιζαν να αυξάνονται, παρασύροντας ανοδικά και τα επιτόκια των ομολόγων, τα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να καταρρεύσουν να χάσουν το 50% της αξίας τους.
Στο ίδιο πλαίσιο και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών BIS, γνωστή και ως κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, δημοσιεύει τις προειδοποιήσεις της σχετικά με την όλο και πιο επισφαλής κατάσταση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος - κυρίως ως αποτέλεσμα ενός πρωτοφανούς νομισματικού πειράματος της ποσοτικής χαλάρωσης -.
Με βάση την νέα 6μηνιαία έκθεση της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποιεί ότι μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να επαναριθμήσουν τη νομισματική πολιτική, οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες τους και να διορθώσουν τις πολιτικές ανισορροπίες που ανάγκασαν τις κεντρικές τράπεζες να παρέμβουν στις αγορές:
Η συνέχιση ευνοϊκών νομισματικών συνθηκών μπορεί να στηρίζει τις διεθνείς οικονομίες, αλλά δυσχεραίνει την εξομάλυνση, το χρηματοπιστωτικό σύστημα προειδοποιεί η BIS.
Ενώ η βραχυπρόθεσμη προοπτική είναι ακόμα καλή, υπάρχουν πολλά σημεία που χρήζουν προσοχής.
Απαιτείται καλύτερος συντινισμός μεταξύ της νομισματικής πολιτικής, της δημοσιονομικής πολιτικής, των μακροπροληπτικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η BIS παροτρύνει τους πολιτικούς να «πυροδοτήσουν όλους τους κινητήρες» και να μην στηρίζονται μόνο στις κεντρικές τράπεζες με την ελπίδα ότι θα αυξηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών.
Τα μελλοντικά περιθώρια ελιγμών πολιτικής θα μπορούσαν να συρρικνωθούν.
Οι παρενέργειες των πολύ ευνοϊκών πολιτικών θα μπορούσαν να ακινητοποιήσουν την ικανότητα της οικονομίας να αντέξει υψηλότερα ποσοστά, καθιστώντας πιο ομαλή την εξομάλυνση.
Εν τω μεταξύ, καθώς η νομισματική πολιτική είναι «αντισυμβατική» για περισσότερο από μια δεκαετία, η BIS προειδοποιεί ότι στις αγορές υπάρχουν διάσπαρτες φούσκες.
Τα υψηλά επίπεδα χρέους δείχνουν επίσης την ύπαρξη τρωτών σημείων σε μια σειρά αναδυόμενων οικονομιών.
Εν τω μεταξύ, ακόμη και όταν τα πυρομαχικά των κεντρικών τραπεζών έχουν εξαντληθεί η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται.
Κατά την BIS υπάρχουν σημαντικοί βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι. Συγκεκριμένα, οι εμπορικές εντάσεις που συνέβαλαν στην επιβράδυνση θα μπορούσαν να αναζωπυρωθούν.
Κατά την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών η νομισματική πολιτική δεν μπορεί πλέον να είναι πλέον η λύση για τα προβλήματα στις οικονομίες και τις αγορές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης