Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

XA: Μυθικές αποδόσεις σε ένα εξάμηνο που θύμισε άλλες εποχές – Οι πρωταγωνιστές του 2019

tags :
XA: Μυθικές αποδόσεις σε ένα εξάμηνο που θύμισε άλλες εποχές – Οι πρωταγωνιστές του 2019
Η αύξηση του τζίρου αποτελεί ένα ακόμη αισιόδοξο μήνυμα, με τους επενδυτές να αλλάζουν την τακτική που είχαν επί σειρά ετών και να επιστρέφουν στο ΧΑ
Ακόμα και τους πλέον απαιτητικούς επενδυτές άφησε ικανοποιημένους το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Το σερί των έξι ανοδικών μηνών, είχε να εμφανιστεί από τον Αύγουστο του 2012 σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Beta ΑΧΕΠΕΥ, όταν τότε η αγορά ξεκινούσε ράλι 7 μηνών.
Η απόδοση του 41,61% έρχεται να επουλώσει τις μεγάλες πληγές που έχουν δημιουργήσει στους επενδυτές κυρίως οι τραπεζικές μετοχές, αφού τα περισσότερα blue chips είναι σε υψηλά πολλών ετών σε αντίθεση με τις τράπεζες οι οποίες μετά βίας έχουν προσεγγίσει υψηλά 12 μηνών.
Η αύξηση του τζίρου αποτελεί ένα ακόμη αισιόδοξο μήνυμα, με τους επενδυτές να αλλάζουν την τακτική που είχαν επί σειρά ετών και να επιστρέφουν στο ΧΑ.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σχόλιο της Beta ΑΧΕΠΕΥ, το δεύτερο εξάμηνο ξεκινάει με διαφορετικό μίγμα προσδοκιών.
Βραχυπρόθεσμα η Αγορά αναμένει την επόμενη Δευτέρα να προκύψει ένα κυβερνητικό σχήμα που θα έχει προοπτική ολοκλήρωσης της τετραετίας απόρροια των πολιτικών συσχετισμών και της δύναμης που θα συγκεντρώσει.
Μεσοπρόθεσμα υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να συμβάλουν στην συντήρηση του θετικού επενδυτικού κλίματος: Οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις του Αυγούστου, η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων των τραπεζών, η έναρξη έργων που βρίσκονται σε διαρκή αναστολή ή καθυστέρηση και η επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων των τραπεζών συνθέτουν τους βασικότερους καταλύτες για την μετεκλογική περίοδο.
Οι πρωταθλητές των αποδόσεων στο εξάμηνο είναι η Αλουμύλ με απόδοση 418% η οποία έχει πλέον βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τις τράπεζες μέχρι να ολοκληρωθεί η αναχρηματοδότηση.
Η Τράπεζα Αττικής έχει άνοδο 344% και η Τράπεζα Πειραιώς 265%.
Η Profile έχει καταγράψει άνοδο 192% με την προοπτική νέων έργων και την πιθανότητα νέων εξαγορών.
Η Byte ακολουθεί το ράλι της Profile καθώς δεν υστερεί σε θεμελιώδη και αναμένει και αυτή βελτίωση αποτελεσμάτων.
Η άνοδος είναι της τάξης του 154%.
Η Μοτοδυναμική έχει άνοδο 143%, η Κέκροψ 127%, η Εθνική Τράπεζα 119%, η Ίλυδα 116%, το Ιατρικό Αθηνών 112% και η Ελγέκα 101%.
Άνοδο πάνω από 90% έχουν οι μετοχές των Revoil, Εntersoft και Centric, ενώ η Δρομέας έχει άνοδο 87%, η Κτήμα Λαζαρίδης 86% και η MIG 80%.
Καμία συμμετοχή στο ράλι του ΧΑ για τις μετοχές των Dionic (-73%), Αττικές Εκδόσεις (-50%), Βιοτέρ (-49%), Λεβεντέρης (-33%), αλλά και για τις Ελβιεμέκ, Τζιρακιάν, Ακρίτας, Καραμολέγκος και Moda Bagno, οι οποίες έχουν απώλειες άνω του 20%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης