Οικονομία

Στο επίκεντρο του Eurogroup (8/7) η ελληνική οικονομία - Ποια τα αγκάθια για τη νέα κυβέρνηση και οι αντιρρήσεις των δανειστών

tags :
Στο επίκεντρο του Eurogroup (8/7) η ελληνική οικονομία - Ποια τα αγκάθια για τη νέα κυβέρνηση και οι αντιρρήσεις των δανειστών
Οι δανειστές καθιστούν ξεκάθαρη τη θέση τους ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να... χαλαρώσει λόγω αλλαγής της κυβέρνησής της
Αποφασισμένοι να μην αφήσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση να «χαλαρώσει» είναι οι Ευρωπαίοι οι οποίοι αφενός θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι από τη μία πλευρά δεν θα πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνου και αφετέρου φαίνεται πως θέλουν να θέσουν... όρια στην οικονομική πολιτική και να μην αφήσουν περιθώρια για παροχές η χαλάρωση.
Έτσι αν και η επόμενη συνεδρίαση για το Eurogroup είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί μία μόλις ημέρα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου (δηλ. τη Δευτέρα 8 Ιουλίου), η Ελλάδα -σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνεδρίασης.
Συγκεκριμένα επί τάπητος θα τεθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε συνέχεια της τρίτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας.
Αυτό σημαίνει ότι αν και την επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει προλάβει να συγκροτηθεί έως την επόμενη Δευτέρα με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να μην έχει επίσημο εκπρόσωπο, οι υπουργοί Οικονομικών αποφασίστηκε να συζητήσει το εν λόγω ζήτημα προκειμένου να στείλει το "σωστό μήνυμα" σε όποια κυβέρνηση προκύψει.

Τα αγκάθια της νέας κυβέρνησης και οι αντιρρήσεις των δανειστών

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση που θα αναδείξει η κάλπη της 7ης Ιουλίου έχει ένα δύσκολο έργο μπροστά της και θα πρέπει από την επόμενη κιόλας μέρα να πέσει κατευθείαν στα βαθιά.
Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά, όμως εξίσου μεγάλη είναι και η παρακαταθήκη των θετικών μέτρων που παραλαμβάνει στην οικονομία και τη φορολογική πολιτική.
Μόνο το καλό momentum για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων από τις διεθνείς αγορές, το «μαξιλάρι» διαθεσίμων των 23 δισ. ευρώ, η πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, όπως προαναφέρθηκε, που θα μειώσει τις δαπάνες για τους τόκους και φυσικά η υψηλότερη, σε σχέση με την ευρωζώνη, ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (ο πήχης για το 2019 έχει τοποθετηθεί 2,3%) είναι για την επόμενη κυβέρνηση ένα πολύ σημαντικό «κεφάλαιο».
Στο κομμάτι με τα θετικά μέτρα στη φορολογία ξεχωρίζουν οι ανάσες που δόθηκαν στα νοικοκυριά με τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες, όπως η εστίαση, από το 24% στο 13% ή στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο όπου ο συντελεστής του ίδιου φόρου υποχώρησε στο 6% από 13%, ο προοδευτικά ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός και η διάταξη-έκπληξη για τη μη εφαρμογή της προνομοθετημένης μείωσης στο αφορολόγητο ποσό εισοδήματος που είχε επιβάλει το ΔΝΤ.
Ακόμη και η επιστροφή της μισής 13ης σύνταξης είναι από τα μέτρα που έκαναν τη διαφορά μέσα στο 2019 και σηματοδότησαν την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους διαφωνούν με την ελληνική πρωτοβουλία για το αφορολόγητο και προσανατολίζονται να βάλουν τη μείωση ξανά στο τραπέζι της συζήτησης το φθινόπωρο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την 4η μεταμνημνονιακή αξιολόγηση που θα ξεκινήσει και θα περιλαμβάνει αρκετές «καυτές πατάτες».
Ο φάκελος με τις εκκρεμείς δεσμεύσεις– μεταρρυθμίσεις είναι μεγάλος και ογκώδης.
Μέσα σε αυτόν βρίσκονται τουλάχιστον 23 προαπαιτούμενα όπως περιγράφονται αναλυτικά στην έκθεση των θεσμών και τα περισσότερα από αυτά έρχονται σαν «ουρές» από τη δεύτερη αξιολόγηση.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εκκαθάριση του στοκ με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, η πλήρης άρση των capital controls, το Κτηματολόγιο, η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ.ά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης