Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορών θα προκαλέσει προβλήματα στις τράπεζες

Fitch: Η επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορών θα προκαλέσει προβλήματα στις τράπεζες
Έκθεση της Fitch Ratings για τις τράπεζες στις αναδυόμενες οικονομίες
Η οικονομική επιβράδυνση στις αναπτυσσόμενες χώρες (ΕΜ) αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα για τις τράπεζες της περιοχής, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει πως η βραδύτερη μεγέθυνση του ΑΕΠ, ο μεγαλύτερος προστατευτισμός στο εμπόριο, η υποτίμηση των νομισμάτων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και οι πολιτικές αναταράξεις, αποτελούν σημαντικούς κινδύνους για τις τράπεζες των αναδυόμενων αγορών (ΕΜ), με πιο ευάλωτες την Τουρκία και τη Λατινική Αμερική.
Σε ό,τι αφορά στις ασιατικές τράπεζες, υποστηρίζονται από μία ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ, ενώ οι τράπεζες στην περιοχή του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (CIS) επωφελούνται από τις σχετικά σταθερές τιμές πετρελαίου.
Η Fitch αναμένει η οικονομική ανάπτυξη των ΕΜ να μετριαστεί στο 4,5% το 2019 από 5,1% και 5,2% το 2017-2018 αντίστοιχα, με εκ νέου επιτάχυνση της ανάπτυξης, στο 4,8%, το 2020 -λόγω της χαλάρωσης των πολιτικών στην Κίνα και της μείωσης της πίεσης στις κεντρικές τράπεζες για αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που θα βοηθήσει τους δανειολήπτες.

Image

«Στην Τουρκία, οι αξιολογήσεις των περισσότερων τραπεζών βρίσκονται σε αρνητικό outlook.
Η ποιότητα του ενεργητικού είναι βασική ευαισθησία αξιολόγησης και είναι πιθανό να επιδεινωθεί καθώς οι δανειολήπτες αγωνίζονται με την υποτίμηση του νομίσματος, τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης και τα υψηλά επιτόκια.
Οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης είναι επίσης σημαντικοί, δεδομένης της εξάρτησης των τραπεζών από το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος.
Στη Λατινική Αμερική, ένα σημαντικό ποσοστό των τραπεζικών αξιολογήσεων έχει αρνητικό outlook και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με αρνητικές προοπτικές για αρκετές αξιολογήσεις κρατών σε ολόκληρη την περιοχή.
Αντίθετα, οι τράπεζες στις περισσότερες αγορές της Αφρικής επωφελούνται από μια οικονομική ανάκαμψη (με τη Νότια Αφρική ως αξιοσημείωτη εξαίρεση), τους χαμηλότερους πολιτικούς κινδύνους, τις υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων και τις μειωμένες χρεώσεις απομείωσης δανείων.
Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τα πιστωτικά χαρακτηριστικά των περισσότερων τραπεζών είναι γενικά σταθερά, αντικατοπτρίζοντας βελτιωμένες και σταθερές χρηματοοικονομικές μετρήσεις και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον λειτουργίας» σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης