Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η προληπτική πιστωτική γραμμή ανούσιο λάθος για την οικονομία – Οι τράπεζες χρειάζονται 6-7 δισ νέα κεφάλαια όχι μια bad bank

Η προληπτική πιστωτική γραμμή ανούσιο λάθος για την οικονομία – Οι τράπεζες χρειάζονται 6-7 δισ νέα κεφάλαια όχι μια bad bank
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση, αυτή είναι η βασική αδυναμία τους.
Οι αναφορές για προληπτική πιστωτική γραμμή είναι εγκληματικό λάθος, η οικονομία δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια από τους δανειστές, καθώς ούτως ή άλλως μπορεί να δανειστεί με μεγάλη ευκολία λόγω των ιστορικών χαμηλών που σημειώνουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Η αναφορά του Μπάμπη Παπαδημητρίου υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ ίσως παρερμηνεύθηκε ή παρεξηγήθηκε υπό την έννοια ότι δεν έχει κανένα νόημα η προληπτική πιστωτική γραμμή για 8 δισεκ. καθώς τόσες είναι οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Πιθανότατα ο υποψήφιος βουλευτής να εννοούσε ότι από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24 δισεκ από τον ESM + περίπου τα 10 δισεκ. που έχει συγκεντρώσει με ίδια μέσα η Ελλάδα συνολικά 34 δισεκ. ευρώ να χρησιμοποιηθεί μέρος αυτών για μια bad bank στην οποία θα μεταφερθούν 6-8 δισεκ. νέα κεφάλαια για να επιλύσουν τα 80 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Τα 24 δισεκ. από τον ESM δόθηκαν για ένα σκοπό όχι τις τράπεζες αλλά να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος.
Εάν η Ελλάδα χρησιμοποιήσει μέρος των 24 δισεκ. για τις τράπεζες μπορεί οι δανειστές να θεωρήσουν ότι παραβιάζεται η συμφωνία και να χρειαστεί έτσι προληπτική πιστωτική γραμμή.
Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες έχουν δρομολογήσει λύσεις που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να αλλάξουν.
Π.χ. η Πειραιώς έχει κάνει deal με την Intrum για διαχείριση 27 δισεκ. η Eurobank θα κάνει deal με την Pimco για την διαχείριση 26 δισεκ.
Το τραπεζικό σύστημα δεν χρειάζεται bad bank, πως θα μεταφερθούν τέτοιας κλίμακας δάνεια, πολλά εξ αυτών είναι κοινοπρακτικά, ποιοι θα τα διαχειρίζονται, σε ποιες τιμές θα μεταφερθούν κ.α. ώστε να μην θεωρηθεί κρατική βοήθεια μια bad bank.
Είναι προφανές ότι λύση bad bank δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Όμως εδώ και πολύ καιρό το bankingnews ένθερμα υποστηρίζει ότι το τραπεζικό σύστημα χρειάζεται 6-7 δισεκ. νέα κεφάλαια για τους εξής λόγους
1)Για να δαπανήσει για εμπροσθοβαρή λύση των 80 δισεκ. NPEs
Η διαχείριση προβληματικών δανείων από funds δεν σημαίνει και επίλυση του προβλήματος καθώς οι τράπεζες θα συνεχίζουν να διακρατούν τα προβληματικά δάνεια.
Ο κίνδυνος παραμένει στους ισολογισμούς των τραπεζών.
2)Οι τράπεζες είναι αδύναμες κεφαλαιακά.
Σε σύνολο 25 δισεκ. ενσώματων ίδιων κεφαλαίων τα 21,8 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογία DTA και 16,4 δισεκ. DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την χειρότερη ποιότητα κεφαλαίων στον δυτικό κόσμο.
3)Οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια για να διαμορφώσουν την αναπτυξιακή τους προοπτική.
Οι τράπεζες πρέπει να είναι ενεργές ώστε να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Ήδη η σχέση δανείων προς καταθέσεις τείνει στο 1 προς 1 με βάση τα 160 δισεκ. θα αυξηθούν οι καταθέσεις και θα μειωθούν τα δάνεια.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 6 με 7 δισεκ. νέα κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στα προβληματικά δάνεια και στην αναπτυξιακή προοπτική.
Οι συλλογικές λύσεις που προτείνονται πέραν του ιταλικού μοντέλου ή APS που το κράτος παρέχει εγγυήσεις στα κύρια ομόλογα των τραπεζών που έχει μια λογική βάση… δεν μπορούν να υιοθετηθούν άλλες λύσεις.
Η πρόταση της ΤτΕ για μεταφορά σε ένα SPV σε μια εταιρία ειδικού σκοπού έως 40 δισεκ. προβληματικά δάνεια μαζί με 7,3 δισεκ. DTC θα σηματοδήσει έλλειμμα κεφαλαίου στις τράπεζες 5 δισεκ. και ετήσια επιβάρυνση στο ελληνικό κράτος περίπου 700 εκατ ετησίως.

Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση, αυτή είναι η βασική αδυναμία τους.
Οι πρόσφατες απόπειρες να αντλήσουν κεφάλαια με ομολογιακά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης tier 2 γενούν ερωτηματικά καθώς κόστη 9,75% ή 8,50% είναι στην πράξη υπέρογκα και ναρκοθετούν την πορεία κερδών και εσόδων των τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης