Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Θα «κόβουν» μέρισμα οι εισηγμένες και θα είναι σαν να μην έχουν… κόψει οι μετοχές

tags :
Θα «κόβουν» μέρισμα οι εισηγμένες και θα είναι σαν να μην έχουν… κόψει οι μετοχές
Το τελευταίο διάστημα γίνεται αντιληπτό πως οι επενδυτές δεν πτοούνται από τις αποκοπές μερισμάτων και είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν σε τιμές υψηλότερες
Η αλλαγή του κλίματος στο ΧΑ προς το καλύτερο δεν αποτυπώνεται μόνο στην χρηματιστηριακή ανάταση των δεικτών, στη βελτίωση των αποτιμήσεων και στην ενίσχυση των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Αποτυπώνεται ακόμα και στις αποκοπές μερισμάτων.
Το τελευταίο διάστημα γίνεται αντιληπτό πως οι επενδυτές δεν πτοούνται από τις αποκοπές μερισμάτων των εταιρειών και είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν σε τιμές υψηλότερες από το αποτέλεσμα της πράξης «κλείσιμο προηγούμενης συνεδρίασης μείον ύψος μερίσματος».
Μέχρι πρόσφατα οι μετοχές εταιρειών που διαπραγματεύονταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα έχαναν με το ξεκίνημα της συνεδρίασης το σύνολο του μερίσματος και πολλές φορές, έχαναν και περισσότερο λόγω του γενικότερου κλίματος.
Μετοχές με ιδιαίτερη βαρύτητα στους δείκτες, όπως Μυτιληναίος, Motor Oil και άλλες μετοχές όπως ο ΟΛΘ, έκοψαν μέρισμα και η πορεία των μετοχών ήταν από οριακές απώλειες έως και άνοδος, δηλαδή ο επενδυτής και κέρδισε όλο το μέρισμα και πήρε και κάτι ακόμα λόγω της ανόδου της μετοχής.
Η μετοχή της Μυτιληναίος ήταν το πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.  
Στις 26/6 η μετοχή διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,36 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχούσε σε απόδοση 3,5%.
Η μετοχή αντί να χάσει 3,5%, έκλεισε αμετάβλητη σε σύγκριση με το προηγούμενο κλείσιμο, ενώ τώρα οι κάτοχοι μετοχών βλέπουν τη μετοχή ακόμα πιο ψηλά από τα 10,10 ευρώ που ήταν στις 25/6 και προ αποκοπής του μερίσματος και συγκεκριμένα στα 10,59 ευρώ.
Την ίδια ημέρα με τη Μυτιληναίος διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα και η Motor Oil.
Η μετοχή έκοβε τελικό μέρισμα 0,95 ευρώ που αντιστοιχούσε σε μερισματική απόδοση 4%, αλλά η μετοχή υποχώρησε οριακά κατά 0,94%.
Χθες (3/7) βρέθηκε σε νέα υψηλά 13 ετών.
Επίσης στις 2 Ιουλίου η μετοχή του ΟΛΘ διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,57 ευρώ ανά μετοχή.
Ο τίτλος όχι μόνο δεν έκλεισε με απώλειες αλλά ενισχύθηκε κατά 2,99%, που σημαίνει ότι οι μέτοχοι κέρδισαν όλο το μέρισμα και κάτι ακόμα από την πορεία της μετοχής στο ταμπλό.
Σημειώνεται πως σήμερα (4/7) οι μετοχές του ΟΤΕ θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,46 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 3,6%, ενώ και η Coca Cola διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,57 ευρώ αλλά και χωρίς το δικαίωμα στο ειδικό μέρισμα ύψους 2 ευρώ ανά μετοχή.
Συνολικά η μερισματική απόδοση ανέρχεται στο 7,5%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης