Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρέκαμψαν την έλλειψη ασφαλιστικής ενημερότητας της ΕΒΖ

tags :
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρέκαμψαν την έλλειψη ασφαλιστικής ενημερότητας της ΕΒΖ
Οι κίνδυνοι από την αναβολή του δικαστηρίου για τη συμφωνία εξυγίανσης
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασε η κυβέρνηση δίνεται η δυνατότητα επιχορήγησης της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε» από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές που αφορούν δεδουλευμένα εργαζομένων και χρέη προς τους τευτλοπαραγωγούς (ποσό 5,5 εκατ ευρώ), που είχαν συμβληθεί με την εταιρεία για την παραγωγή του 2018, παρακάμπτοντας την έλλειψη ασφαλιστικής ενημερότητας της Επιχείρησης.
Η ρύθμιση, όπως αναφέρεται την αιτιολογική έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την κάλυψη του κοινωνικού κόστους ενόψει της διαδικασίας εξυγίανσης του εκκρεμεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, κατόπιν επίτευξης συμφωνίας πιστωτικών και κατάρτισης επιχειρηματικού σχεδίου, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη τα οικονομικά στοιχεία των περιφερειών στις οποίες δραστηριοποιείται η ΕΒΖ ΑΕ.
Έτσι σύμφωνα με την απόφαση «η επιχορήγηση είναι ακατάσχετη, δεν υποβάλλεται σε κανενός είδους παρακράτηση, δεν υπόκειται σε συμψηφισμό ή άλλης διάταξης με τυχόν άλλες οφειλές της ΕΒΖ προς το ελληνικό δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία ή τρίτους και καταβάλλεται κατόπιν υποβολής αιτήματος και αναλυτικής κατάστασης οφειλών.
Για την είσπραξη της επιχορήγησης δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας».
Την ίδια στιγμή προς εκτροχιασμό οδεύει το σχέδιο διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) η συζήτηση η οποία είχε προγραμματιστεί στις 10 Ιουνίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για ένταξη στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 106, αναβλήθηκε λόγω των αυτοδιοκητικών εκλογών.
Αν και η διοίκηση της ΕΒΖ είχε πει  με ανακοίνωση της ότι μετά της 14 Ιουνίου θα ζητήσει τον ορισμό νέας ημερομηνίας για τη συζήτηση του  συγκεκριμένου θέματος, εντούτοις αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. Ως εκ τούτου όλα δείχνουν ότι η συζήτηση για τη υπαγωγή της ΕΒΖ στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 106 παίρνει μετάθεση για τον Σεπτέμβριο.
Να σημειωθεί ότι πριν την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, τόσο το Υπουργείο Οικονομίας όσο και Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμούσαν ότι θα είχαν λύσει το θέμα της ΕΒΖ με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Προσφάτως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης επιβεβαίωσε τα περί κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς  από το fund «Innovation Brain» του Lukas Fecker, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει το ύψος της προσφοράς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα που έχει υποβάλλει το Innovation Brain προς την Τράπεζα Πειραιώς που είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής της εταιρείας ανέρχεται στα 50 συν 5 εκατ. ευρώ, ωστόσο το deal δεν έχει ακόμη κλείσει.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης