Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λυραντωνάκης (HellasFin ΑΕΠΕΥ): Η χρηματιστηριακή αγορά και η επόμενη μέρα της οικονομίας

tags :
Λυραντωνάκης (HellasFin ΑΕΠΕΥ): Η χρηματιστηριακή αγορά και η επόμενη μέρα της οικονομίας
Τι  χρειάζεται η Ελλάδα ώστε να πετύχει ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη - Η πραγματική λύση είναι η εργασία και η δημιουργία
Έχοντας πλέον διανύσει το ήμισυ της χρονιάς και με πιθανή, όπως φαίνεται, την αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρα μας, είναι καλό να γίνει ένας απολογισμός αλλά και μία εκτίμηση της πορείας των χρηματοπιστωτικών αγορών για το επόμενο διάστημα.
Στην αρχή της χρονιάς, σε προηγουμένη αρθρογραφία μας, είχαμε αναφέρει τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά την εξέλιξη των τιμών στην χρηματιστηριακή αγορά αλλά και την ουσιαστική τόνωση στην πραγματική οικονομία.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, όπως η αύξηση της ρευστότητας στην αγορά ακινήτων, η μικρή αύξηση, έπειτα από καιρό, στις τιμές τους καθώς και η μείωση του κόστους δανεισμού για το κράτος και τις επιχειρήσεις, αποτελούν παράγοντες που επηρέασαν θετικά την σκέψη μας σχετικά με την πορεία της αγοράς.
Αυτοί ήταν οι λόγοι που αναλάβαμε το ρίσκο στο τέλος του Ιανουαρίου να εκφράσουμε θετική άποψη για την ελληνική χρηματαγορά αλλά και για τις μετοχές των τραπεζών.
Σήμερα και έπειτα από ένα πολύ θετικό 1ο εξάμηνο (+41,60% για το πρώτο εξάμηνο του 2019, το καλύτερο εξάμηνο για πάνω από 20 χρόνια, και με την απόδοση του δείκτη των τραπεζών να φθάνει το +83,39%, για το ίδιο χρονικό διάστημα) καλούμαστε να εξετάσουμε τις προοπτικές και τους πιθανούς κινδύνους της αγοράς.
Καταρχάς η θετική μας άποψη για την χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζεται καθώς οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την θετική πορεία της δεν έχουν μεταβληθεί.
Πολλές ελληνικές μετοχές παραμένουν σε ελκυστικές αποτιμήσεις, άλλωστε, η πορεία των τιμών των μετοχών στο ΧΑ επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών τους, προσπερνώντας πολλές φορές στο παρελθόν, ακόμα και το συστημικό ρίσκο της Χώρας.
Επιπρόσθετα παρατηρούμε αυξημένο ενδιαφέρον ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών για ελληνικά χρηματοπιστωτικά μέσα από αρχή της χρονιάς, που αποτελεί πολύ ισχυρό και βασικό παράγοντα συνέχισης της ανοδικής τάσης.
Αυτό επιβεβαιώνεται από τον αυξημένο όγκο συναλλαγών στο χρηματιστήριο, την αύξηση στις ενεργές μερίδες του ΧΑ και την υπερκάλυψη νέων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων Ελληνικών Τραπεζών.
Σίγουρα όμως δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι το ΧΑ σαν αναδυόμενη περιφερειακή αγορά θα είναι ευάλωτο σε πιθανή διόρθωση των διεθνών αγορών, όμως παράλληλα δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να αυτονομηθεί της πτώσης, όπως αυτονομήθηκε και της ανόδου τα προηγούμενα χρόνια.
Συνδυαστικά δεν θα πρέπει να αγνοούμε την μεγάλη αύξηση των τιμών, ειδικά των τραπεζών και την κερδοσκοπική αντιμετώπιση από μερίδα επενδυτών της ανακοίνωσης των πρόωρων εκλογών και των προσδοκιών που αυτές δημιουργούν, ιδιαίτερα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε σχέση με τους εξωτερικούς παράγοντες και έπειτα από την σύνοδο κορυφής των G20 που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, πιστεύω ότι οι κίνδυνοι λιγοστεύουν, επομένως, αυτά το οποία θα μας απασχολούν μέσα στο επόμενο διάστημα θα είναι, πιθανότατα, καθαρά εσωτερικά θέματα.
Σημαντικός παράγοντας επηρεασμού για την πορεία της ελληνικής αγοράς θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις σχετικά με την αυτοδυναμία της επόμενης κυβέρνησης και γενικότερα η διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της νέας διακυβέρνησης της χώρας .
Επιπρόσθετα η σημαντική μείωση των επιτοκίων δανεισμού αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη για τα δημόσια οικονομικά, παράλληλα ενισχύει τις μετοχές των τραπεζών και των ακινήτων και σταδιακά μειώνει την πίεση των NPLs και βάζει στο τραπέζι νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία μείωσης των NPEs στο τραπεζικό σύστημα.
Οι πολίτες σήμερα σκέφτονται και ενεργούν ποιο ρεαλιστικά και ώριμα) και μάλιστα όπως φαίνεται οι λογικές παροχολογίας και λαϊκίστικης προσέγγισης δεν τους επηρεάζουν.
Όλοι έχουν πλέον καταλάβει ότι για να αλλάξει η χώρα επίπεδο πρέπει να αυξηθεί το ΑΕΠ και σαν προϋπόθεση αυτού, να αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις και η προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων.
Η αύξηση των επενδύσεων είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει θετικά και το χρηματιστήριο, μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας, της αύξησης των κερδών των επιχειρήσεων και παράλληλα της αύξησης των αποδοχών και της υγιούς κατανάλωσης.
Η ελληνική κοινωνία ωριμάζοντας, φαίνεται πως έχει αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει χώρος για άσκοπες αντιπαραθέσεις αλλά ούτε χρόνος σε ένα κόσμο που τρέχει προς την κατεύθυνση της ευημερίας και της εξέλιξης.
Η Ελλάδα χρειάζεται, μεταξύ άλλων, πολιτική σταθερότητα, νέες επενδύσεις, αύξηση απασχόλησης, χαλάρωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλαγή φορολογικής πολιτικής, ώστε να πετύχει ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη
Η πραγματική λύση είναι η εργασία και η δημιουργία.

Γιώργος Λυραντωνάκης
Crete Branch Director, Senior Investment Advisor
HellasFin ΑΕΠΕΥ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης