Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Axia: Τα πρώτα σημάδια της πολιτικής της ΝΔ θα φανούν στις τράπεζες από το 2020 - Buy μόνο για την Εθνική - Αύξηση τιμών στόχων έως 17%

tags :
Axia: Τα πρώτα σημάδια της πολιτικής της ΝΔ θα φανούν στις τράπεζες από το 2020 - Buy μόνο για την Εθνική - Αύξηση τιμών στόχων έως 17%
Η Axia αλλάζει τη σύσταση της για την Eurobank σε Neutral από την Restricted, ενώ διατηρεί την Εθνική με σύσταση Buy, την Πειραιώς στο Neutral και την Alpha Bank σε Restricted
Τα πρώτα σημάδια της πολιτικής της ΝΔ θα φανούν στις ελληνικές τράπεζες από το 2020, εκτιμά η Axia στην τελευταία ανάλυσή της για τον κλάδο, ο οποίος έχει σημειώσει ένα πολύ σημαντικό ράλι ανόδου στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Ειδικότερα, στην τελευταία 35σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "A new hope" (μια νέα ελπίδα), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Axia, διαπιστώνει ότι αυτό που πυροδότησε το ράλι ανόδου στις τραπεζικές μετοχές ήταν οι υποστηρικτικές διεθνείς αγορές, αλλά κυρίως οι πιο θετικές προοπτικές που βλέπουν οι επενδυτές στην Ελλάδα λόγω, μεταξύ άλλων, της συγχώνευσης Eurobank-Grivalia, την επίδοση των ελληνικών ομολόγων και την πρώτη έκδοση Tier 2 της τελευταίας 10ετίας από την Τράπεζα Πειραιώς.
Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες, το ράλι επιταχύνθηκε, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα ελήφθησαν ως θετικά από την αγορά λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου.
Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των ελληνικών τραπεζών έδειξαν μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους, αλλά ταυτόχρονα, τα χαμηλότερα έξοδα και οι μειώσεις ήταν σε θέση να αντισταθμίσουν την πίεση, με αποτέλεσμα τις θετικές αποδόσεις.
Τώρα, στα σημερινά επίπεδα και λίγες μέρες μακριά από τις γενικές εκλογές, οι επενδυτές αναρωτιούνται πώς να τοποθετηθούν.
Κατά την άποψή της, η Axia τονίζει ότι οι δυνητικοί ανοδικοί κίνδυνοι της ύπαρξης νέας κυβέρνησης, η οποία θα επικεντρωθεί σε μεταρρυθμίσεις προόδου, δεν περιλαμβάνονται στα σενάρια των συμμετεχόντων στην αγορά ούτε στην τρέχουσα καθοδήγηση των τραπεζών.
Εντούτοις, τα πρώτα θετικά σημάδια από τις μεταρρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης θα αρχίσουν να τροφοδοτούν τους αριθμούς τους από το 2020.
Γι' αυτό το λόγο αλλάζει τη σύσταση της για την Eurobank σε Neutral από την Restricted, ενώ διατηρεί την Εθνική με σύσταση Buy, την Πειραιώς στο Neutral και την Alpha Bank σε Restricted.

Άλλωστε, ήδη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία ανέρχονται σήμερα στα 84 δισ. ευρώ για τις συστημικές τράπεζες σε ενοποιημένο επίπεδο στα τέλη Μαρτίου του 2019.
Το απόθεμα αναμένεται να μειωθεί σε 26,5 δισ. ευρώ το 2021 μέσω ενός συνδυασμού οργανικών και ανόργανων μέτρων, ενώ περίπου το 50% εξ αυτών θα προέλθει από πωλήσεις / τιτλοποιήσεις.

Σήμερα, οι τράπεζες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τη μείωση χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια από την αγορά.
Άλλες μορφές κεφαλαίου, όπως τα μέσα της Κατηγορίας 2 (ομόλογα Tier II) αποτελούν μέρος του σχεδίου βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
Οι συστημικές λύσεις που συζητήθηκαν, όπως το πρόγραμμα προστασίας περιουσιακών στοιχείων (APS) και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις για τον κλάδο (δηλαδή επιτάχυνση της μείωσης των NPE).

Όσον αφορά τα κεφάλαια, η Axia πιστεύει ότι προς το παρόν οι τράπεζες παρουσιάζουν ικανοποιητικά επίπεδα, τα οποία θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες για τη μείωση των NPE και θα επιτρέψουν στις συστημικές τράπεζες να περάσουν από τα ευρωπαϊκά stress test μέχρι το 2020 χωρίς αρνητικές εκπλήξεις.
Αυτό συμβαδίζει με τις απόψεις των περισσότερων αναλυτών που θεωρούν ότι υπάρχει διέξοδος για τις τράπεζες χωρίς την ανάγκη για νέα κεφάλαια από την αγορά.
Επιπλέον, η πιθανή χαλάρωση των κανόνων διακράτησης κρατικών ομολόγων σε επίπεδα παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα ωφελήσει σημαντικά τους δείκτες NII των τραπεζών κατά 8% και θα βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαίου κατά 15 μονάδες βάσης.  

Μεσοπρόθεσμα, η Axia αναμένει από τις τράπεζες να παρουσιάσουν μια κάπως ήπια απόδοση όσον αφορά το NII λόγω των περιθωρίων του ενεργητικού και της απομόχλευσης, αλλά θα το αντισταθμίσουν μέσω αυξημένων αμοιβών και προμηθειών και χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων και πιστωτικών απομειώσεων, παρουσιάζοντας CAGR ύψους 10% μεταξύ 2018 και 2021.
Ως εκ τούτου, η κατώτατη γραμμή των τραπεζών αναμένεται να παραμείνει σε θετικό έδαφος, αποδίδοντας 20% έως 10% σε ενσώματες μετοχές.

Οι βασικοί παίκτες

Για την Alpha Bank, το μεγαλύτερο μέρος της δράσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν η διοίκηση σχεδιάζει να παρουσιάσει το νέο επιχειρηματικό σχέδιο και να ανακοινώσει τη συμφωνία για τις ήδη προγραμματισμένες πωλήσεις χαρτοφυλακίου NPE περίπου 4 δισ. ευρώ.
Παρ 'όλα αυτά, η αγορά παραμένει πεπεισμένη ότι η διοίκηση θα είναι σε θέση να εκτελέσει και να προωθήσει την πορεία.
Για την Axia η Eurobank είναι μέχρι στιγμής η καλύτερη τράπεζα για να εκμεταλλευτεί την μακροοικονομική ανάκαμψη δεδομένου ότι πρόκειται να είναι η πρώτη που θα παρουσιάσει (ήδη το 2019) τον λόγο NPE σε πολύ χαμηλά επίπεδα, απελευθερώνοντας κεφάλαια, πόρους και χρόνο διαχείρισης για να επικεντρωθεί στην "πραγματική" τραπεζική.
Στην ίδια πορεία και η Εθνική Τράπεζα, η οποία στοχεύει σε παρόμοια μεγέθη με την Eurobank, αλλά ένα χρόνο αργότερα (δηλ. το 2022), χωρίς να υπάρξει ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια και dilution για τους μετόχους.
Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο φαίνεται φιλόδοξο, με την Axia να πιστεύει ότι το 2022 ο δείκτης RoTE θα βρεθεί στο 8% έναντι του στόχου του 11%.  
Για την Πειραιώς η Axia αναγνωρίζει πως η τράπεζα έχει την καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του σχεδίου της, ενώ παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα της κεφαλαιακής της θέσης δεδομένης της συμφωνίας με την Intrum και την πρόσφατη έκδοση του Tier 2.
Έτσι, η Πειραιώς στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα χάσει την πληρωμή του κουπονιού ύψους 8% για το CoCo των 2 δισ. ευρώ το 2019.
Εντούτοις, πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, αν και η βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης εκμηδενίζει προς το παρόν τις ανησυχίες γύρω από τα κεφάλαιά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης