Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Τα επόμενα χρόνια ΟΠΕΚ και Σαουδική Αραβία θα διεκδικήσουν το μερίδιο τους από τις ΗΠΑ

JP Morgan: Τα επόμενα χρόνια ΟΠΕΚ και Σαουδική Αραβία θα διεκδικήσουν το μερίδιο τους από τις ΗΠΑ
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ και 10 ακόμα χώρες συμφώνησαν να διατηρήσουν εκτός της αγοράς 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για ακόμα 9 μήνες
Μια σταδιακή πτώση στις τιμές του πετρελαίου τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να αναγκάσει τη Σαουδική Αραβία και τον ΟΠΕΚ να διεκδικήσουν μέρος του μεριδίου αγοράς τους από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την JP Morgan.
H Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ είναι «εκεί για να στηρίζουν το πετρέλαιο ενώ έχουν ήδη όλη αυτή την οικονομική ανάπτυξη και το κεφάλαιο για να τα καταφέρουν.
Αλλά αυτό που λέμε στους ταύρους (bulls) είναι: Μην το συνηθίσετε» δήλωσε στο CNBC ο Christyan Malek από τη JP Morgan.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ και 10 ακόμα χώρες συμφώνησαν να διατηρήσουν εκτός της αγοράς 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για ακόμα 9 μήνες.
Εν τω μεταξύ, η βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει επεκταθεί με τέτοιο ρυθμό, ώστε απειλεί να καταστρέψει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση, κατακλύζοντας την παγκόσμια αγορά πετρελαίου με εφοδιασμό.
Εν τω μεταξύ, η βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ έχει επεκταθεί με τέτοιο ρυθμό, ώστε απειλεί να καταστρέψει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση, κατακλύζοντας την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να αλλάξει αυτή τη δυναμική και τελικά την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου, o Malek απάντησε ότι «σε λίγα χρόνια αναμένει η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει στα 50 δολ., οπότε που θα μπορούσαμε να δούμε τη Σαουδική Αραβία και τον ΟΠΕΚ να ανακτούν αυτο το μερίδιο αγοράς και στη συνέχεια να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης