Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gefira: Μη αναστρέψιμη η από - δολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας - Τα σχέδια Κίνας και Ρωσίας

tags :
Gefira: Μη αναστρέψιμη η από - δολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας - Τα σχέδια Κίνας και Ρωσίας
Gefira:Το στρατηγικό λάθος των ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα που τους γύρισε μπούμερανγκ
Ο συνταγματάρχης Muammar Qaddafi, ο οποίος ήθελε να εκθρονίσει το δολάριο, το πλήρωσε με τη δική του ζωή.
Ο πρόεδρος του Ιράκ Saddam Hussein, ο οποίος ήθελε να κάνει διακανονισμούς πληρωμών του πετρελαίου της χώρας σε άλλο  νόμισμα εκτός από το αμερικανικό δολάριο, κρεμάστηκε.
Τώρα είναι η Ρωσία και η Κίνα, που θέλουν να αμφισβητήσουν την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Gefira.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε συμφωνία για το σκοπό αυτό.
(i) η Ρωσία και η Κίνα αποφάσισαν να αρχίσουν να κάνουν διμερείς συναλλαγές  όλο και περισσότερο στα αντίστοιχα εθνικά νομίσματά τους, και
(ii) αποφάσισαν να παρακάμψουν το σύστημα SWIFT, εισάγοντας το δικό τους.
Η Ρωσία έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί το αμερικανικό δολάριο και το σύστημα SWIFT για συναλλαγές που έχουν να κάνουν με οπλικά συστήματα.
Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι σημαντικό.
Από την άλλη πλευρά, και οι δύο χώρες, και κυρίως η Κίνα, έχουν μεγάλα αποθέματα σε δολάρια.
Και τα δύο κράτη δέχονται επίθεση από τη Δύση, είτε πρόκειται για οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, είτε πρόκειται για αμερικανικό εμπορικό πόλεμο κατά του Πεκίνου.
Η επιλογή όταν αντίπαλοι ήταν η Λιβύη και το Ιράκ ήταν εύκολη.
Ωστόσο τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν.
Τι μπορεί να κάνει κάποιος εναντίον μιας πυρηνικής υπερδύναμη από την άλλη πλευρά και τη μεγαλύτερη οικονομική υπερδύναμη της Ασίας από την άλλη;
Εάν η Ουάσιγκτον ήθελε να στρέψει τη Μόσχα ενάντια στο Πεκίνο ή το αντίστροφο, όπως φαίνεται, τότε η στρατηγική των ΗΠΑ αποδείχθηκε τελείως λανθασμένη.
Ο υβριδικός πόλεμος που διεξήχθη κατά της Ρωσίας στη Γεωργία, την Ουκρανία, τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, καθώς και στη Βενεζουέλα και τη Συρία αντί να εξασθενήσει την Μόσχα την έστειλε στην «αγκαλιά» του Πεκίνου.
Το ίδιο αποτέλεσμα προκάλεσε ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ και άλλες εχθρικές πράξεις που στοχεύουν στο Πεκίνο.
Αντί να υποτάξουν τα δύο κράτη, κατάφεραν να προκαλέσουν τη συμμαχία Ρωσίας με την Κίνα.
Ο οικονομικός κόσμος είναι μάρτυρας της έναρξης της «από-δολαριοποίησης».
Θα έπρεπε καλύτερα να συνηθίσουμε σε αυτόν τον όρο τονίζει το Gefira.
Πάνω από εβδομήντα χρόνια μετά την έναρξη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος του Bretton Woods που ενθρόνισε το δολάριο ως νόμισμα διεθνούς διακανονισμού (1944) και πάνω από σαράντα χρόνια μετά τις Συμφωνίες της Τζαμάικα, οι οποίες τροποποίησαν το πρώτο (1976), πάνω από είκοσι χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ο πρωταρχικός αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελεί πλέον ο νέος πολυπολικός κόσμος που ξεπροβάλλει.
Πλέον Μόσχα και Πεκίνο έχουν πετάξει το γάντι στην Ουάσιγκτον με το ρούβλι και το γουάν να αμφισβητούν την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ.
Θα ακολουθήσουν τα τρία υπόλοιπα κράτη των BRICS (Βραζιλία, Νότια Αφρική και Ινδία);
Βεβαίως, οι οικονομίες των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν έχουν αντιπάλους, αλλά οι αυτοκρατορίες και οι υπερδυνάμεις έχουν ένα χαρακτηριστικό: μπορούν να πέσουν και να αποσυντεθούν μέσα σε μήνες.
Ο A’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε την πλήρη κατάρρευση της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο Ψυχρός Πόλεμος προκάλεσε την αποσύνθεση της Σοβιετικής Ένωσης.
Αυτά τα γεγονότα συνέβησαν απροσδόκητα και γρήγορα.
Έχοντας το διεθνές νόμισμα στα χέρια της, οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν και κάνουν όλα τα είδη των οικονομικών «κόλπων», ένα εκ των οποίων η εκτύπωση χρήματος από… αέρα είναι ακριβώς το πιο γνωστό παράδειγμα.
Η Ουάσιγκτον είχε και έχει ακόμα τη δυνατότητα να κρατήσει οικονομίες άλλων χωρών σε συνεχή εξάρτηση περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα ή την αξία του δολαρίου και επίσης - όπως το ονομάζουν οι οικονομολόγοι - εισάγοντας αμερικανικό πληθωρισμό.
Εάν απολέσουν αυτό το εργαλείο, οι ΗΠΑ θα στερηθούν από ένα από τα ισχυρά όπλα τους στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Οι δυτικοί οικονομολόγοι ανακουφίζονται από την ιδέα ότι το σχέδιο που σφυρηλατήθηκε από τη Μόσχα και το Πεκίνο απέχει πολύ από την επίτευξ;h του και παρεμποδίζεται από πολλούς αντικειμενικούς παράγοντες, γεγονός που καθιστά την επιτυχία του απίθανη.
Λοιπόν, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Αμερικανοί ήταν σίγουροι ότι η Σοβιετική Ένωση - λόγω της καθυστέρησης της οικονομίας της και των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις εχθροπραξίες - θα είχε τη δική της ατομική βόμβα σε είκοσι ή περισσότερα χρόνια.
Την είχε μέσα σε τέσσερα χρόνια, σύντομα ακολούθησε η εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου.
Η πραγματοποίηση συναλλαγών στα εθνικά τους νομίσματα, θα έχει αποτέλεσμα τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα, να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία.
Αυτού του είδους οι οικονομικοί διακανονισμοί μπορούν σταδιακά να εξαπλωθούν στις συναλλαγές και με άλλες χώρες.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ρωσικά όπλα, τα οποία είναι υψηλής ποιότητας και τα επιθυμούν πολλές χώρες, όταν πωληθούν με αντάλλαγμα ρούβλια, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή για το ρωσικό ρούβλι από ένα μετατρέψιμο σε ένα διεθνές νόμισμα.
Η Κίνα θα είναι λιγότερο εξαρτημένη από το δολάριο.
 Θα σταματήσει να συσσωρεύει «κενά» χρήματα και θα κερδίσει μόχλευση στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το διαπραγματευτικό της ατού;
Ο όγκος των συναλλαγών ρούβλι/γουάν.
Όσο λιγότερο φιλική είναι η στάση της Ουάσιγκτον, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο όγκος και το αντίστροφο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης