Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα δύο πρόσωπα της Christine Lagarde - Άστοχες και εύστοχες κινήσεις στην Ελλάδα

tags :
Τα δύο πρόσωπα της Christine Lagarde - Άστοχες και εύστοχες κινήσεις στην Ελλάδα
Προτερήματα και αδυναμίες της υποψήφιας για την προεδρία της ΕΚΤ
Η Christine Lagarde δεν είναι η οποιαδήποτε διοικητής της ΕΚΤ αλλά ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα της ελληνικής κρίσης, από μια άλλη όμως οπτική, διόλου ευρωπαϊκή μέχρι τώρα, αυτήν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η αλήθεια είναι πως δεν εμπότισε  πολύ το Ταμείο με ευρωπαϊκό άρωμα αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι και εύκολο.
Ωστόσο έβαλε τη δική της πινελιά προσαρμόζοντας το καταστατικό του Ταμείου στα  «θέλω» των ευρωπαϊκών θεσμών.
Δεν είναι λίγες φορές που το Ταμείο αν και είχε αντίθετη άποψη σε ότι αφορά την κρίση στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης προτίμησε να μείνει σε ρόλο παρατηρητή ώστε να μην παραβιάσει το καταστατικό του δεν επέβαλε όμως και veto προκειμένου να αλλάξει η πολιτική των θεσμών και να προσαρμοστεί σε εκείνη του Ταμείου.

Προτερήματα και αδυναμίες

Ποια είναι τα προτερήματα και ποιες οι αδυναμίες της ενδεχόμενης εκλογής  της κυρίας  Lagarde στο πηδάλιο της ΕΚΤ: Ξεκινώντας από τις αδυναμίες η Christine Lagarde δεν είναι οικονομολόγος, δεν έχει γνώση σε νομισματικά θέματα, και η τεχνοκρατική της αντίληψη είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που θα απαιτηθεί στο νέο της πόστο.
Αυτοί ήταν άλλωστε και οι βασικοί λόγοι που έδειχνε πως μπορεί να υπήρχαν αντιδράσεις από το από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα θεωρούν ευχής έργον πως τη θέση της ΕΚΤ δεν την αναλαμβάνει ο Jens Weidmann  κάτι που θα σήμαινε πλήρη αλλαγή φιλοσοφίας της ανώτατης εποπτικής αρχής και στο τέλος της ημέρας αυτό θα επηρέαζε εντονότατα τη ρευστότητα στην αγορά.
Aρνητική θα ήταν η επίδραση μιας τέτοιας εκλογής σε ότι αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα του ευρωπαϊκού νότου, που έχουν ακόμα πολλά προβλήματα να επιλύσουν.
Η Lagarde από την άλλη πλευρά είναι πολύ έξυπνη, μπορεί ως πολιτικός να διαχειριστεί πράγματα και καταστάσεις και έχει μια σημαντική εμπειρία σε τέτοιους οργανισμούς αφού διοίκησε το ΔΝΤ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αστοχίες και ευστοχίες στην Ελλάδα

Στη χώρα έγινε ιδιαιτέρως γνωστή λόγω της λίστας Lagarde και τα όσα ακολούθησαν αυτήν την λίστα (η λίστα δεν αξιοποιήθηκε ποτέ από τις φορολογικές αρχές ενώ  οδήγησε και έναν κορυφαίο υπουργό στο ειδικό δικαστήριο).
Δεν ήταν λίγες οι φορές που  άλλοτε με ατυχείς της  δηλώσεις για τη χώρα μας (ενδιαφέρομαι περισσότερο για τα παιδιά του Νίγηρα) και άλλοτε με επισημάνσεις ( το ΔΝΤ έκανε λάθος στην αντιμετώπιση της κρίσης της χώρας) ουσιαστικά παραδέχθηκε πως το Ταμείο δεν εφάρμοσε τόσο επιτυχώς για τη Ελλάδα  αυτό που ξέρει να κάνει: προγράμματα διάσωσης.
Ασφαλώς δεν έτυχε ποτέ να υπάρξει ανάγκη για την είσοδο του Ταμείου σε χώρα με αναπτυγμένη οικονομία πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση στην Ευρώπη.
Το Ταμείο και ίδια προσωπικά ήταν οπαδός του κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Αποδέχθηκε ωστόσο αυτό που ζήτησε η Ευρώπη τον Ιούνιο του 2018 να μην κουρευτεί το ελληνικό χρέος και απείχε διακριτικά.
Σε ότι αφορά τις τράπεζες εμφανίστηκε υπέρμαχος οι ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν περισσότερα κεφάλαια και επεσήμανε μέσα από την έκθεση του Ταμείου πολλές φορές πως οι ελληνικές  τράπεζες είναι πίσω κεφαλαιακά.
Μόνον που όλα τα παραπάνω δεν απηχούσαν προσωπικές απόψεις της κας Lagarde αλλά απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μοιραία διαφέρουν και μάλιστα αισθητά από εκείνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ας σημειωθεί πάντως πως όλος ο μηχανισμός της ΕΚΤ διέπεται από τη φιλοσοφία Ντράγκι η οποία έχει δημιουργήσει ισχυρά τείχη προστασίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από το ενδεχόμενο η γηραιά ήπειρος να αντιμετωπίσει μια νέα ύφεση.
Η εκτίμηση λοιπόν είναι πως η Christin Lagarde πολύ δύσκολα θα απεμπολήσει τα θετικά της πολιτικής Ντράγκι είναι δε πιθανόν να τα διαχειριστεί και με λίγο ακριβό άρωμα γυναίκας δηλαδή βάζοντας ακόμη περισσότερο την πολιτική στη διαχείριση που πραγματοποιεί η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης