Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 235 μ.β. το ελληνικό CDS καλό νέο για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια – Ετοιμάζουν senior bond με επιτόκια στο 1%

tags :
Στις 235 μ.β. το ελληνικό CDS καλό νέο για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια – Ετοιμάζουν senior bond με επιτόκια στο 1%
Ετοιμάζουν οι τράπεζες senior bond για ρευστότητα με επιτόκια στο 1%
Στις 235 μονάδες βάσης έχει υποχωρήσει το ελληνικό CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στα ομόλογα εξέλιξη θετική για τις ελληνικές τράπεζες.
Προφανώς το δημόσιο επωφελείται από την μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα αλλά επωφελούνται και οι τράπεζες.
Για την ιστορία αναφέρεται ότι οι 235 μονάδες βάσης στο CDS σημαίνει οι πιθανότητες για default για αθέτηση πληρωμών είναι 3,9% ενώ οι πιθανότητες για recovery για ανάκαμψη βρίσκονται στο 40%.
Γιατί η πτώση του CDS είναι θετικό νέο για τις τράπεζες, γιατί απλά μειώνεται στο 2,35% - θα εξαρτηθεί τελικώς που θα σταθεροποιηθεί το CDS – το επιτόκιο που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο ελληνικό κράτος για την παροχή εγγυήσεων στα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν.
Το ελληνικό κράτος θα εγγυηθεί τις εκδόσεις ομολόγων των τραπεζών και οι τράπεζες θα πληρώνουν τμηματικό επιτόκιο που θα ξεκινάει από το 1,40% θα φθάνει στο 2,35% - με σημερινές παραδοχές – έως το 3%.
Το κόστος για τις τράπεζες μειώνεται οπότε το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών καθίσταται πιο ελκυστικό για τις ελληνικές τράπεζες.

Ετοιμάζουν οι τράπεζες senior bond για ρευστότητα με επιτόκια στο 1%

Οι αποδόσεις των senior bond των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στο ναδίρ.
Το κύριο ομόλογο – senior bond – που στοχεύει στην άντληση ρευστότητας – δεν σχετίζεται με κεφάλαιο – της Εθνικής λήξης 11 Οκτωβρίου 2020 έχει τιμή 103,02 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Το αντίστοιχο της Eurobank λήξης 2 Νοεμβρίου του 2020 έχει τιμή 103,02 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45%.
Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να εκδώσουν senior bond στην 5ετία με επιτόκια στο 1% και έτσι να ενισχύσουν την ρευστότητα τους διαθέτοντας π.χ. 1 δισεκ. για 5 χρόνια με επιτόκιο 1%.
Εάν οι τράπεζες εκδώσουν senior bond σταδιακά θα πετύχουν καλύτερα επιτόκια και στις εκδόσεις που αντλούν κεφάλαια όπως τα ομολογιακά μειωμένης εξασφάλισης tier 2.
Αντί για επιτόκια 9,75% και 8,5% θα μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια στο 6% που είναι πιο ρεαλιστικό για τίτλους μειωμένης εξασφάλισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης