Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αναμονή στο ΧΑ +0,19% στις 894 μον. - Πωλήσεις στα ομόλογα λόγω FED - Αυτοδυναμία με κάτω από 155 έδρες βίαιη διόρθωση, με πάνω από 160 άνοδος

tags :
Αναμονή στο ΧΑ +0,19% στις 894 μον. - Πωλήσεις στα ομόλογα λόγω FED - Αυτοδυναμία με κάτω από 155 έδρες βίαιη διόρθωση, με πάνω από 160 άνοδος
Ο Γενικός Δείκτης στα υψηλά 53 μηνών με οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με σωρευτικά κέρδη +5,67%
(upd14)Άνευρη αναμονή καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με το ενδιαφέρον των επενδυτών να μονοπωλεί το εκλογικό αποτέλεσμα που θα κρίνει το μέλλον της αγοράς..
Στις τράπεζες ξεχώρισε η Alpha Bank με +2,1% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες ενώ τα κέρδη σε Lamda +2,38% και  ΟΠΑΠ +1,52% αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες σε Coca Cola -2,29% και ΟΤΕ -1,4%.

Στο αισιόδοξο σενάριο με την νίκη της ΝΔ από 160 με 165 έδρες η αγορά θα φτάσει στις 1000 μονάδες σε ένα βάθος λίγων μηνών ενώ στο βασικό σενάριο με αυτοδυναμία 156 με 158 έδρες, το χρηματιστήριο θα σημειώνει ένα ράλι ελάχιστων ημερών ίσως 2 ημερών και μετά θα διορθώσει.
Από την άλλη, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο με αυτοδυναμία κάτω από 155 έδρες χρηματιστήριο, τράπεζες, ομόλογα και συνολικά η αγορά στις 8 Ιουλίου θα διορθώσει βίαια.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 894 μονάδες με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 930-950 μονάδες και με τις πρώτες στηρίξεις στις 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 820-830 μονάδων
Οι τράπεζικές μετοχές βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα οπότε ήταν εύλογες σήμερα οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμών κερδών ειδικότερα από τους επενδυτές που δεν επιθυμούν να πάρουν το ρίσκο της αυτοδυναμίας.
Στην αγορά ομολόγων, sell off καταγράφεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και ΗΠΑ, μετά το ακραίο ράλι των τελευταίων ημερών καθώς μετριάστηκαν οι προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση του Ιουλίου μετά τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (5/7/2019) για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ
Ειδικότερα, στην ελληνική αγορά καταγράφονται ισχυρές πωλήσεις με το 10ετές κινείται στο 2,15% ενώ το ιταλικό 10ετές στο 1,76% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 39 μονάδες βάσης.
Στην ιταλική αγορά έχουν επιδράσει αρνητικά και οι σημερινές ανακοινώσεις της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας, Istat καθώς βλέπει ότι πιθανότατα η ιταλική οικονομία θα παραμείνει υποτονική κατά τους επόμενους μήνες.

Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 170 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 233 μονάδες βάσης από 236 μονάδες βάσης χθες.
Σε ανάλυση της η Bank of America Merrill Lynch επισημαίνει ότι θετική εξέλιξη για τα ελληνικά ομόλογα, θα είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ από ότι ένας συνασπισμός κομμάτων.
Εν τω μεταξύ, η  υποχώρηση του ελληνικού CDS στις 233 μονάδες βάσης  αποτελεί εξέλιξη θετική για τις ελληνικές τράπεζες καθώς μειώνεται στο 2,33% το επιτόκιο που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο ελληνικό κράτος για την παροχή εγγυήσεων στα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν.
Το κόστος για τις τράπεζες μειώνεται οπότε το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών καθίσταται πιο ελκυστικό για τις ελληνικές τράπεζες.
Από την άλλη οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να εκδώσουν senior bond στην 5ετία με επιτόκια στο 1% και έτσι να ενισχύσουν την ρευστότητα τους διαθέτοντας π.χ. 1 δισεκ. για 5 χρόνια με επιτόκιο 1%.
Με την έκδοση των senior bond σταδιακά θα πετύχουν καλύτερα επιτόκια και στις εκδόσεις που αντλούν κεφάλαια όπως τα ομολογιακά μειωμένης εξασφάλισης tier 2.
Αντί για επιτόκια 9,75% και 8,5% θα μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια στο 6% που είναι πιο ρεαλιστικό για τίτλους μειωμένης εξασφάλισης
Στα της αγοράς, με ήπια κέρδη έκλεισαν οι τράπεζες με εξαίρεση την Eurobank που υποχώρησε οριακά -0,22% ενώ την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha bank +2,1% και ακολούθησαν Πειραιώς +1,57% και Εθνική +0,2%..
Το σύνολο των καθαρών κεφάλαιων των 4 συστημικών τραπεζών είναι 22,68 δισ. ευρώ όταν η αναβαλλόμενη φορολογία DTA είναι 22 δισεκ. και όταν η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC 16 δισεκ.
Οι τράπεζες δυνητικά με την πάροδο των ετών θα πρέπει να επιστρέψουν έως 16 δισεκ. στο ελληνικό κράτος ενώ όσο υψηλότερα τα κέρδη τόσο μειώνεται η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση του κράτους προς τις τράπεζες.
Μια λύση που προτείνεται είναι το DTC να μετονομαστεί με μια νομική φόρμουλα σε κάτι άλλο, να εμφανίζεται στον ισολογισμό των τραπεζών αλλά να αποσυνδέονται οι ζημίες με την ενεργοποίηση της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης DTC.
Έχει εκτιμηθεί ότι εάν το DTC στις τράπεζες μειωνόταν 50% από 16 δισεκ. σε 8 δισεκ. τότε η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών θα μπορούσε να ήταν 60% με 80% υψηλότερη από την τρέχουσα.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη άνοδο Jumbo, Lamda, Ελλάκτωρ ενώ πτωτικά έκλεισαν Coca Cola, Sarantis, ΟΤΕ....
Στο επίκεντρο η μετοχή της Ελτράκ +20,61% μετά την ανακοίνωση της πώλησης της εταιρείας από τους βασικούς μετόχους σε τιμή που αντιστοιχεί σε premium 25% από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ το deal ενεργοποιεί τον κανονισμό του ΧΑ για υποβολή δημόσιας πρότασης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,89% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,29%.
Περί τις 14:40 με ήπιες πωλήσεις σε τράπεζες αλλά και σε μη τραπεζικά blue chips στο πλαίσιο κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών οι δείκτες κατέγραψαν τα χαμηλά της ημέρας με τον  Τραπεζικό Δείκτη στο -0,64% και τον Γενικό Δείκτη -0,60%
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank +2,1% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 837,74 μονάδες με άνοδο +0,93%.  
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,19% στις 894 μονάδες έχοντας υψηλό στις 896,50 μονάδες και χαμηλό στις 887,54 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 97,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 38,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 20,8 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,72 κατ. ευρώ και όγκου 1,22 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 444 χιλ. ευρώ και η Εθνική 200 χιλ. τεμάχια αξίας 496 χιλ.ευρώ.
Ο ΟΤΕ 96 χιλ. τεμάχια αξίας 1,22 εκατ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 115 χιλ. τεμάχια αξίας 883 χιλ. ευρώ, η ΕΧΑΕ 60 χιλ. τεμάχια αξίας 310 χιλ. ευρώ και ο Παπουτσάνης 250 χιλ. τεμάχια αξίας 430 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 894 μονάδες με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 930-950 μονάδες και με τις πρώτες στηρίξεις στις 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 820-830 μονάδων.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 837 μονάδες με την πρώτη αντίσταση στην ζώνη των 840-850 μονάδων ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 770-780 μονάδες.

Η επικαιρότητα

Οι εκλογές στις 7 Ιουλίου 2019 ίσως είναι οι πιο προβλέψιμες των τελευταίων 10ετιών.
Η ΝΔ θα κερδίσει με χαρακτηριστική άνεση καθώς φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει την πρωτιά με 12 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα η ΝΔ θα κινηθεί μεταξύ 38% με 40% και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 26% με 28%.
Η ΝΔ διασφαλίζει ότι θα διαθέτει αυτοδυναμία 155 έως 162 έδρες και το βράδυ στις 7 Ιουλίου ο Μητσοτάκης θα σχεδιάζει την τελική μορφή του νέου υπουργικού συμβουλίου που θα ανακοινωθεί στις 8 Ιουλίου 2019.
Η νέα βουλή θα είναι 6κομματική αλλά δεν αποκλείεται να είναι και 7κομματική.
Αιχμές για τη διαδικασία επιλογής της επόμενη προέδρου της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, άφησε ο Jean Claude Juncker.
Ειδικότερα, ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι η διαδικασία για τον διορισμό της διαδόχου του, της Γερμανίδας von der Leyen, δεν ήταν διαφανής και σηματοδότησε μια ανεπιθύμητη αλλαγή από την πρακτική της επιλογής των κορυφαίων υποψηφίων των κομμάτων.
Ο Juncker πρόσθεσε ότι ο δικός του διορισμός πριν από πέντε χρόνια ήταν διαφανής καθώς επελέγη από τους ηγέτες αφού πραγματοποίησε εκστρατεία στις ευρωεκλογές.
Επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres με κύριο αίτημα να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ απέστειλε ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να διαμορφωθούν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
Στην επιστολή αυτή, η οποία έρχεται εν μέσω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και μιας συνεχιζόμενης επιθετικής πολιτικής ρητορικής από την Άγκυρα, ο κ.Αναστασιάδης, επαναλαμβάνει τις απόψεις του για το μοντέλο λύσης του Κυπριακού είτε με αποκεντρωμένη ομοσπονδία είτε με πολίτευμα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, εντός του πλαισίου διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα  οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τόσο τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, όσο και τις λεπτομέρειες για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,20%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,19% στις 3011,06 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακές απώλειες -0,09% στις 28768,50 μονάδες

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ μετρίασαν τις προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) στη συνεδρίαση του Ιουλίου.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -0,70%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,75%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,70%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,78% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,75%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,75%, ο S&P στο -0,80%, ο Nasdaq στο -0,85% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,48% (9,93 δολ)

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις τράπεζες και ικανοποιητικές συναλλαγές

Με ήπιες ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα με εξαίρεση την Eurobank που υποχώρησε οριακά.
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Alpha Bank και ακολούθησαν Πειραιώς και Εθνική ενώ με κέρδη +2,48% έκλεισε η Attica Bank.   
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,48 ευρώ με άνοδο +0,20% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8450 ευρώ με άνοδο +2,10% με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,85 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,24 ευρώ με άνοδο +1,57% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,89 ευρώ με πτώση -0,22%  με όγκο 7,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,27 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,7620 ευρώ με άνοδο +0,80%  και κεφαλαιοποίηση 786 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4755 ευρώ με άνοδο +2,48% με όγκο 1,17 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 219 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,96 ευρώ με άνοδο +0,67% και κεφαλαιοποίηση 297 εκατ. ευρώ

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική  συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, Lamda και Ελλάκτωρ.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Coca Cola, Sarantis, OTE.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,46 με πτώση -2,49% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,09 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,66 ευρώ με πτώση -1,40% και αποτίμηση 6,07 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,47 ευρώ με πτώση -0,72% και αποτίμηση 573 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,15 ευρώ αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 499 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,05 ευρώ με άνοδο +1,52% και αποτίμηση 3,20 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 18,34 με άνοδο +0,55% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,41 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,10 ευρώ με άνοδο +1% και κεφαλαιοποίηση 2,78 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23,98 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,66 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,70 ευρώ αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,80 ευρώ με άνοδο +4,33% και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,5420 ευρώ με πτώση -0,90% και κεφαλαιοποίηση 293 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,72 ευρώ με άνοδο +1,42% και με κεφαλαιοποίηση στα 296 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1430 ευρώ με πτώση -1,38%  την κεφαλαιοποίηση 134 εκατ. ευρώ

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα στο 2,15% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 39 μ.β. και την Πορτογαλία 170 μ.β.

Πωλήσεις καταγράφονται στην αγορά ομολόγων μετά την ακραία στρέβλωση των τελευταίων ημερών.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,15% από 2,03% στις 4 Ιουλίου 2019.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 39 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 170 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι το τελευταίο διάστημα όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης κατέγραψαν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Επίσης και στην Ιταλία έχουν εμφανιστεί πωλητές καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Επίσης αρνητικά επέδρασαν οι σημερινές ανακοινώσεις της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας, Istat καθώς βλέπει ότι πιθανότατα η ιταλική οικονομία θα παραμείνει υποτονική κατά τους επόμενους μήνες.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,76% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,53 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,57% με απόδοση αγοράς 0,61% και απόδοση πώλησης 0,53%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,58 μονάδες βάσης και απόδοση 0,76%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,96 μονάδες βάσης και απόδοση 1,06% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019 στο 1,02%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,03 μονάδες βάσης και απόδοση 1,33% με το ιστορικό χαμηλό 1,29% στις 3 Ιουλίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,63 μονάδες βάσης και απόδοση 1,88% με απόδοση αγοράς 1,92% και απόδοση πώλησης 1,84%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 115,70 μονάδες βάσης και απόδοση 2,12% με απόδοση αγοράς 2,15% και απόδοση πώλησης 2,11%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 2,03%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 115,55 μονάδες βάσης και απόδοση 2,53%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 117,48 μονάδες βάσης και απόδοση 2,73%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 119,85 μονάδες βάσης και απόδοση 2,98%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 250 μονάδες βάσης από 245 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 233 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,33% ή 233 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Sell off στα ομόλογα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και ΗΠΑ λόγω FED

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι αγορές ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη μετά τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (5/7/2019) για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ, που μετρίασαν τις προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) στη συνεδρίαση του Ιουλίου.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/7/2019 στο -0,35% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019 στο -0,409%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,09% με το ιστορικό χαμηλό 0,036% σημειώθηκε στις 5 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,278% που  σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,205% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,76% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,53%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,447%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης