Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρά τις καλές προθέσεις... το σχέδιο της ΝΔ για βιώσιμη ανάκαμψη προσκρούει σε 6 εμπόδια - Οι δανειστές θα επιβάλλουν μέτρα

Παρά τις καλές προθέσεις... το σχέδιο της ΝΔ για βιώσιμη ανάκαμψη προσκρούει σε 6 εμπόδια  - Οι δανειστές θα επιβάλλουν μέτρα
Η στρατηγική της ΝΔ εμπροσθοβαρώς να πάρει μέτρα όπως μείωση φορολογικών συντελεστών και μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος προσκρούει σε πολλά εμπόδια.
Η Ελλάδα γυρνάει πολιτική σελίδα....με την ΝΔ στην εξουσία έχοντας πετύχει αυτοδυναμία 158 εδρών με ποσοστό 39,8% περίπου. 
Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση της Ελλάδος μετά από 4 χρόνια αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα.
Η ΝΔ εμφανίζεται με καλές προθέσεις, υπερασπίζεται την θέση για γενναία αύξηση του ΑΕΠ ετησίως στο 4% και μείωση των φορολογικών συντελεστών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Επίσης έχει πολλές φορές αναφερθεί ότι θα ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5%... διάλογο που ξεκίνησε και η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά δεν απέδωσε.
Να σημειωθεί ότι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στηριζόταν σε ένα μηχανισμό κεφαλαιακής εγγύησης 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ όλα αυτά οι δανειστές στο τέλος έθεσαν βέτο και πάγωσαν τα σχέδια μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η στρατηγική της ΝΔ εμπροσθοβαρώς να πάρει μέτρα όπως μείωση φορολογικών συντελεστών και μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος προσκρούει σε πολλά εμπόδια.
Για να γίνει αντιληπτό τι προκλήσεις θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση  ΝΔ θα πρέπει  αναλυθεί τι παραλαμβάνει
-Παραλαμβάνει ΑΕΠ που αυξάνεται με ρυθμό 1,8% ή 184 δισεκ. ευρώ
-Δημόσιο χρέος το οποίο επιμένει να μην υποχωρεί στα 357 δισεκ. ευρώ
-Δημοσιονομικό χώρο που έχει πλήρως εξαντληθεί λόγω της πολιτικής παροχών Τσίπρα προεκλογικώς
Οι παροχές όπως η 13η σύνταξη δεν είναι σαφές εάν τελικώς η ΝΔ την διατηρήσει ή όχι.
-Άρνηση των δανειστών να εξετάσουν μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος
-Τράπεζες εγκλωβισμένες με το παρελθόν τους, διαθέτουν 80 δισεκ. προβληματικά δάνεια και αδύναμα κεφάλαια άπαξ και σε σύνολο 23 δισεκ. tangible book τα 16 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC και 21,8 δισεκ. αναβαλλόμενος φόρος.
Το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι θολό, έχει αλλάξει και το σκηνικό στην Ευρώπη, είναι ίσως λίγο πιο φιλικό αλλά η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει.

Ποιες οι 6 προκλήσεις για την κυβέρνηση της ΝΔ

1)Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν θέσει υψηλά τον πήχη για την αύξηση του ΑΕΠ.
Έχουν αναφέρει ότι σε ετήσια βάση το ΑΕΠ θα αυξάνεται 4% όπερ σημαίνει εάν η βάση είναι τα 185 δισεκ. δηλαδή θα φθάσει στα 192,5 δισεκ. κ.ο.κ.
Για να αυξηθεί το ΑΕΠ +4% θα πρέπει να αλλάξει σημαντικά το υφιστάμενο μείγμα οικονομικής πολιτικής σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες, την κατανάλωση και τις ξένες επενδύσεις
Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει το μείγμα όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας από τους δανειστές.

2)Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να επιδείξει έργο στην μείωση του χρέους το οποίο μετά το 2032 θεωρείται μη βιώσιμο.
Είναι ενδεικτικό ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται στα 357 δισεκ. και εξαιρώντας το PSI+ που είχε επίδραση 106 δισεκ. με όρους πραγματικών πληρωμών η Ελλάδα από το 2005 έως σήμερα έχει πληρώσει 41 με 42 δισεκ. για να εξοφλήσει το δημόσιο χρέος αλλά πρέπει να εξοφλήσει και άλλα 300 δισεκ. έως το 2059-2060.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προβεί σε εκδόσεις μακροπρόθεσμων ομολόγων αρχικώς 15ετίας ώστε να περάσει το μήνυμα ότι μπορεί να δανειστεί με ομόλογα που ξεπερνούν το οριοθετημένο πλαίσιο του 2032.

3)Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδος είναι σαφείς, έχουν επιβληθεί από τους δανειστές στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και δεν θα αλλάξουν.
Η ΝΔ π.χ. υπόσχεται γενναίες μειώσεις φόρων.
Έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές από 22% σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και από 28% σε 24% το 2020 και 20% το 2021 για τον φόρο των επιχειρήσεων.
Είναι βέβαιο ότι μείωση των φορολογικών συντελεστών θα αντιμετωπιστούν από τους δανειστές ως μείωση εσόδων και αμφισβήτησης των δημοσιονομικών στόχων.
Θα ζητήσουν ξεκάθαρα ισοδύναμα μέτρα και οι συντάξεις μπορεί να βρεθούν ξανά στο μικροσκόπιο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις και μάλιστα πολύ αντιλαϊκές για να συμφωνήσουν οι δανειστές σε μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Τα τελευταία χρόνια η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή έχει επιτευχθεί λόγω της αύξησης των φόρων.
Οι φόροι συνέβαλλαν ώστε η Ελλάδα να επιτύχει δημοσιονομική προσαρμογή.
Οι φόροι στα ακίνητα κυρίως μέσω ΕΝΦΙΑ επίσης αυξήθηκαν έφθασαν στο 3,2% του ΑΕΠ.

4)Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι προφανές ότι θα εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις ώστε να περάσει το μήνυμα στην διεθνή κοινότητα ότι προτεραιότητα είναι οι ξένες επενδύσεις.
Ωστόσο εταιρίες και έργα προς ιδιωτικοποίηση δεν είναι πολλά και τα περισσότερα θα ανακυκλωθούν από εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η ΝΔ πιθανότατα θα κατηγορηθεί ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα όταν θα επιμείνει σε ορισμένες στρατηγικές.

5)Η Ελλάδα στοχεύει σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade – από τους οίκους αξιολόγησης ώστε να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Έχουν κυκλοφορήσει σενάρια που θέλουν η Ελλάδα να αναβαθμίζεται σε επενδυτική βαθμίδα για το βραχυπρόθεσμο χρέος και έως ΒΒ+ στο μακροπρόθεσμο χρέος.
Όμως αυτό το σενάριο δεν είναι πιθανό αφενός γιατί οι οίκοι αξιολόγησης και η ΕΚΤ δίνουν σημασία στο μακροπρόθεσμο χρέος αφετέρου για να ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση χρειάζεται επενδυτική βαθμίδα στο μακροπρόθεσμο χρέος.

6)Οι τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν βάρος για την οικονομία.
Προφανώς και δεν βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής της περιόδου 2012 ή 2015 αλλά το απόθεμα προβληματικών δανείων ύψους 80 δισεκ. ή το ακραία υψηλό DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 16 δισεκ. σε σύνολο 23 δισεκ. καθαρών κεφαλαίων καθιστούν τις τράπεζες αδύναμες με βάση τους ισολογισμούς τους.
Η συλλογική λύση για τα NPEs με βάση το ιταλικό μοντέλο (APS) και την παροχή εγγυήσεων από το κράτος χωρίς αυτό να θεωρηθεί κρατική βοήθεια έχει πλεονέκτημα γιατί το κόστος των εγγυήσεων μειώνεται.
Το CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στα ομόλογα που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για την τιμολόγηση της εγγύησης του κράτους στα τραπεζικά ομόλογα μειώνεται.
Το CDS στην 5ετία στις 233 μονάδες βάσης καθίσταται το ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια πιο ελκυστικό για τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση θα φέρει νόμο προς ψήφιση για την μεταφορά του DTC σε εταιρία ειδικού σκοπού, στρατηγική λάθους γιατί η πρόταση της ΤτΕ (40 δισεκ. NPEs να μεταφερθούν σε εταιρία ειδικού σκοπού SPV μαζί με 7,4 δισεκ. DTC δηλαδή κεφάλαιο των τραπεζών) θα επιβαρύνει κεφαλαιακά τις τράπεζες.
Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να είναι αδύναμες αφενός γιατί κατέχουν μικρά χαρτοφυλάκια ομολόγων περίπου 10 δισεκ. ώστε να πετύχουν υψηλά έκτακτα κέρδη ενώ τα λειτουργικά και επαναλαμβανόμενα έσοδα μειώνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης