Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ισχυρή αυτοδυναμία θέλει η αγορά - Υπό άμεση εποπτεία Μητσοτάκη θα τεθεί η ΔΕΗ

Ισχυρή αυτοδυναμία θέλει η αγορά - Υπό άμεση εποπτεία Μητσοτάκη θα τεθεί η ΔΕΗ
Yπό την εποπετία του πρωθυπουργού οι παρεμβάσεις στην ΔΕΗ
Το σενάριο της ισχυρής αυτοδυναμίας θέλει η αγορά και η οικονομία ώστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μπορεί να εκτελέσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά της.
Η μείωση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων στο 2% έχει ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, στοιχείο που δείχνει ότι η οικονομία έχει μεγάλες δυνατότητες για να ανακτήσει τις προσβάσεις σε ρευστότητα.
Παράλληλα οι ενεργειακές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς και κυρίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υλοποιήσει την προεκλογική του εξαγγελία παίρονοντας άμεσα μέτρα για την διάσωση της ΔΕΗ.
Τον τομέα της ΔΕΗ θα εποπτεύσει προσωπικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ρόλο άμεσου εποπτέυοντος θα έχει άνθρωπος της εμπιστοσύνης του.
Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε προσωπικά τις εξελίξεις στην ΔΕΗ στις συσκέψεις με επιτελείς του, καθ' όλη την διάρκεια των τελευταίων ετών
Στα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται η αύξηση τιμιολογίων, αλλά η πώληση πιθανώς και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Ο νέος ΥΠΕΝ θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ΔΕΠΑ και να δώσει το τελικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης.
Παράλληλα θα πρέπει να δώσει τη νέα στρατηγική όσον αφορά το μέλλον των ΕΛΠΕ.
Κρίσιμος θα είναι ο ρόλος του ΥΠΕΞ καθώς το πρώτο βασικό πρόβλημα της νέας κυβέρνησης θα είναι η κλιμάκωση των τουρκικών κινήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην θεση του ΥΠΕΞ θα είναι ο Νίκος Δένδιας, ενώ σε ακούγονται και τα ονόματα των Μ.Σχοινά, Γ. Κουμουτσάκου και Α. Συρίγου για θέσεις στο υπουργείο.
Αντίστοιχα στο Περιβάλλον αναμένεται να τοποθετηθεί σε θέση υφυπουργού άνθρωπος της εμπιστοσύνης του.

Διάσωση ΔΕΗ

Η Νέα Δημοκρατία, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, έχει ήδη δεσμευθεί δια του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα «σώσει» τη ΔΕΗ.
Όμως αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς μια ένεση ρευστότητας απλώς θα παρατείνει την κατάσταση για μερικούς μήνες ακόμη.
Πάρα πολύ σύντομα θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις όσον αφορά το μέλλον του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης, το μείζον πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και του τρόπου με τον οποίο θα χάσει το 50% της αγοράς στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ζητεί η Κομισιόν.
Είναι σχεδόν προφανές ότι ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων που λήγει στις 15 Ιουλίου θα ακυρωθεί.
Επίσης είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα - ίσως και εντός του Ιουλίου - η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να συζητήσει με τους επιτελείς της Κομισιόν το δικό της σχέδιο όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς στον τομέα της παραγωγής.
Έτσι θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν και με ποιο τρόπο θα δοθούν προς πώληση μονάδες παραγωγής καθώς και ποιες θα είναι αυτές οι μονάδες.
Δηλαδή θα κληθεί να απαντήσει εάν μαζί με τις λιγνιτικές μονάδες, που είναι που λόγω των CO2 δεν προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον, θα προχωρήσει στην πώληση και υδροηλεκτρικών.
Ένα ακόμη ζήτημα που σχετίζεται με τη ΔΕΗ αλλά και τη λιγνιτική παραγωγή της είναι αυτό των περίφημων λιγνιτικών ΑΔΙ και της ένταξης ή όχι σε αυτά της υπό κατασκευής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.
Πρόκειται για θέμα που έχει μείνει στον αέρα με την απερχόμενη κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι το έχει λύσει μέσω νομοθετικής ρύθμισης και η λύση αυτή να αμφισβητείται από την ίδια τη ΔΕΗ.

Target Model

Επίσης θα πρέπει να απαντηθεί το πώς θα γίνει η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και στο σημείο αυτό μπαίνουν ζητήματα όπως οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ αλλά και γενικότερα ζητήματα όπως η εφαρμογή του Target Model, δηλαδή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με τις τέσσερις αγορές που αυτό περιλαμβάνει.  
Μετά από καθυστερήσεις τριών ετών, πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένουν ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα λειτουργήσει εντός του 2020.
Μάλιστα όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι νέες αγορές που θα αντικατοπτρίζουν με διαφάνεια όλα τα κόστη του ηλεκτρισμού, θα λειτουργήσουν έως τον Ιούνιο του 2020, καθώς και ότι η σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις γειτονικές της Βουλγαρίας και της Ιταλίας θα έχει γίνει έως το τέλος του 2020.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η λειτουργία της προθεσμιακής αγοράς, εντός της οποίας θα διαπραγματεύονται τα νέα ΝΟΜΕ, αλλά και η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας θεωρούνται από τα κρισιμότερα ζητήματα για τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ηλεκτρισμού για την εγχώρια βιομηχανία.
Μάλιστα υποστηρίζεται ότι θα πρέπει η ΔΕΗ να υποχρεωθεί να δίνει προς τρίτους προθεσμιακά προϊόντα για τα οποία θα έχουν προκαθοριστεί ελάχιστες ποσότητες, αλλά και να προβλέπεται περιορισμός ως προς τη μέγιστη ποσότητα forward που θα μπορεί να δίνει στην ΔΕΗ Προμήθεια.

Διακοψιμότητα - ενεργειακό κόστος βιομηχανίας

Σε ότι αφορά τα ζητήματα του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει λύση στο ζήτημα της παράτασης του μέτρου της Διακοψιμότητας, η οποία λήγει στο τέλος του 2019.
Μια παράταση που είχε υποσχεθεί η απερχόμενη κυβέρνηση αλλά ουδέποτε διεκδίκησε από την Κομισιόν.
Η βιομηχανία θέτοντας το μείζον ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής ζητεί τριετή παράταση, ή έως ότου η αγορά λειτουργήσει και ωριμάσει σε βαθμό που θα διασφαλίζεται τη συμμετοχή της ζήτησης με ίσους όρους και χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς.
Και βέβαια μια ακόμη εκκρεμότητα που αφήνει πίσω του ο Γιώργος Σταθάκης είναι η εφαρμογή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία το οποίο μάλιστα το είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ το 2017.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης