Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι σηματοδοτεί η νίκη της ΝΔ αλλά και η διαχειρίσιμη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ για μετοχές και ομόλογα; - Μετά την αρχική ανοδική αναλαμπή... αναμονή

Τι σηματοδοτεί η νίκη της ΝΔ αλλά και η διαχειρίσιμη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ για μετοχές και ομόλογα; - Μετά την αρχική ανοδική αναλαμπή... αναμονή
Χρηματιστήριο και ομόλογα μετά την πρώτη εύλογη αντίδραση θα αναμένουν να δουν στην πράξη το κυβερνητικό πλάνο και σχέδιο της ΝΔ.
H αυτοδυναμία της ΝΔ με 158 έδρες εκ πρώτης όψεως είναι ένα θετικό νέο για την χρηματιστηριακή αγορά αλλά προεξοφλημένο.
Δεν υπάρχει κανείς που να πίστευε κάτι διαφορετικό.  
Η ΝΔ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με 158 βουλευτές συνολικά 7 περισσότερους από το όριο των 151 εδρών.
Οι 158 βουλευτές δεν μπορούν να θεωρηθούν οριακή αυτοδυναμία αλλά σχετικά άνετη αυτοδυναμία.
Ως εκ τούτου η χρηματιστηριακή αγορά, οι τράπεζες και τα ομόλογα πως θα αντιδράσουν;
Θα κυριαρχήσει το αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση ή θα κυριαρχήσει η άποψη ότι άπαξ και η ΝΔ σχηματίζει ισχυρή κυβέρνηση το ελληνικό χρηματιστήριο θα σημειώσει ράλι;
Πρωτίστως να δούμε τι είχε προεξοφλήσει η αγορά πριν τις εκλογές;
Είχε προεξοφλήσει νίκη της ΝΔ που είναι γεγονός και αυτοδυναμία με 156 έως 158 έδρες που επίσης είναι γεγονός.
Αυτό που δεν είχε προεξοφλήσει η χρηματιστηριακή αγορά ήταν οι πολιτικές αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως εκ τούτου το ελληνικό χρηματιστήριο θα αντιδράσει αρχικά έντονα ανοδικά αλλά γρήγορα αυτή η ανοδική κίνηση θα ξεθωριάσει.
Η αγορά θα αντιδράσει την πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές όπως αναμένεται και την δεύτερη θα αποτιμήσει την σύνθεση της κυβέρνησης.
Η χρηματιστηριακή αγορά μετά θα κρατήσει στάση αναμονής, παρακολουθώντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και κυρίως τις αντιδράσεις των δανειστών σε σχέση με τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ.
Η χρηματιστηριακή αγορά σε βάθος λίγων εβδομάδων θα μπορούσε να φθάσει έως τις 950 μονάδες ή ακόμη και 1000 μονάδες ή +11%, αλλά με ρεαλιστικά κριτήρια με τις τράπεζες να βρίσκονται στην ζώνη των ακριβών μετοχών και πολλές μετοχές να έχουν προεξοφλήσει πολλά θετικά στοιχεία…το ανοδικό momentum δεν θα είναι τόσο ισχυρό.
Οι τραπεζικές μετοχές είναι ακριβές, έχει αναλυθεί γιατί ο τραπεζικός κλάδος είναι ακριβός με όρους κεφαλαίων, κερδοφορίας, ποιότητας κεφαλαίων, σχέση κεφαλαίων προς αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και βεβαίως απόθεμα προβληματικών δανείων NPEs.
Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες θα μπορούσαν να σημειώσουν μια αντανακλαστική αντίδραση απόρροια του γεγονότος της αυτοδυναμίας της ΝΔ αλλά… το 2020 θα φανούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ στις τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι η ΝΔ έχει αναφέρει ότι από τις δύο συλλογικές λύσεις του ΤΧΣ το Ιταλικό μοντέλο και της ΤτΕ με μεταφορά NPEs μαζί με αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις DTC… η πρόταση της ΤτΕ δεν μπορεί να υλοποιηθεί γιατί επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο από 700 εκατ έως 1 δισεκ. ευρώ ετησίως.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι τράπεζες εάν αντιδράσουν ανοδικά η κίνηση αυτή θα είναι βραχυχρόνιας διάρκειας.
Π.χ. η Eurobank στα 3,5 ευρώ φθάνει το Fairfax να ισοσκελίζει τις παλαιές λογιστικές ζημίες αλλά με όρους P/BV η μετοχή είναι απλά πολύ ακριβή.
Είναι πολύ πιθανό το ενδιαφέρον της χρηματιστηριακής αγοράς να μετατοπιστεί από τις τράπεζες – μετά τις πρώτες εύλογες αντιδράσεις – σε μετοχές του FTSE 25 που μπορεί να συνδέονται με εξελίξεις.
Ως προς την αγορά ομολόγων δεν αναμένονται ουσιώδεις αλλαγές καθώς η μεγάλη κίνηση της αγοράς ομολόγων στην Ελλάδα σημειώθηκε περισσότερο επηρεαζόμενη από το διεθνές κλίμα και το ράλι σε όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παρά από εσωτερικούς παράγοντες.
Η Ελλάδα παρακολουθεί την Ιταλία στα ομόλογα με spread στα 10 χρόνια στις 40 μονάδες βάσης και με την Πορτογαλία στις 170-180 μονάδες βάσης.
Εάν κάνουν κινήσεις Ιταλία και Πορτογαλία θα επηρεάσουν ανάλογα και τα ελληνικά ομόλογα.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα βιαστούν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε ΒΒ θα περιμένουν να δουν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης της ΝΔ και μετά θα προχωρήσει στις αναμενόμενες αναβαθμίσεις.

Συμπέρασμα

Χρηματιστήριο και ομόλογα μετά την πρώτη εύλογη αντίδραση θα αναμένουν να δουν στην πράξη το κυβερνητικό πλάνο και σχέδιο της ΝΔ.
Οι τραπεζικές μετοχές μετά την εύλογη πρώτη αντίδραση θα κινηθούν συντηρητικά γιατί είναι ήδη ακριβές.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης