Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Η φορολογική ελάφρυνση των Ελλήνων θα εξαρτηθεί από τις μεταρρυθμίσεις

tags :
Citigroup: Η φορολογική ελάφρυνση των Ελλήνων θα εξαρτηθεί από τις μεταρρυθμίσεις
Ένας άλλος γύρος περικοπών των συντάξεων μπορεί επίσης να καταστεί απαραίτητος και να απελευθερώσει τελικά δημοσιονομικό χώρο, αναφέρει η Citigroup
Η φορολογική ελάφρυνση των Ελλήνων θα εξαρτηθεί από την ικανότητα του Μητσοτάκη να εφαρμόσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, εκτιμά η Citigroup, η οποία σχολιάζει την ούτως ή άλλως αναμενόμενη εκλογική νίκη της Νεάς Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Citigroup, η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, με 158 έδρες, θα επιτρέψει στον ηγέτη της Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας.
Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα.
Το ποσοστό των ψήφων των εξτρεμιστικών κομμάτων έχει μειωθεί σημαντικά και υπάρχει σήμερα μια μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων στο κοινοβούλιο υπέρ μιας ομαλής σχέσης με τους διεθνείς πιστωτές της Αθήνας και κυρίως υπέρ της Ευρώπης.
Αυτή η εξέλιξη παραμένει ο πιο σημαντικός παράγοντας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ανάκαμψη της χώρας, αναφέρει η Citigroup.
Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και φορολογίας η απλή προοπτική για την φιλοεπενδυτική αλλαγή της ΝΔ φυσικά μπορεί να απελευθερώσει δυνάμεις που να προωθήσουν την υψηλότερη ανάπτυξη.
Η δημοσιονομική πολιτική είναι ήδη λιγότερο περιοριστική, ακόμη και πριν από τη δέσμευση των φορολογικών περικοπών του Μητσοτάκη, με την Citigroup να επιβεβαιώνει την εκτίμησή της ότι οι προοπτικές για υψηλότερη ανάπτυξη ενδέχεται να επαρκούν για περαιτέρω αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας.
Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, παρά τα τρία προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, ο δρόμος προς την αειφόρο και ταχύτερη ανάπτυξη και τη σταθερή μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι ανησυχητική.
Η ικανότητα του Μητσοτάκη να εκπληρώσει τις φορολογικές του δεσμεύσεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δική του προθυμία να αντιμετωπίσει άλλα πολιτικά δύσκολα εμπόδια - να βοηθήσει τις τράπεζες να εκκαθαρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μικρής κλίμακας που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις.
Ένας άλλος γύρος περικοπών των συντάξεων μπορεί επίσης να καταστεί απαραίτητος και να απελευθερώσει τελικά δημοσιονομικό χώρο, καταλήγει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης