Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική αξιολόγηση, αλλά όχι πριν το β' 6μηνο του 2020

tags :
Barclays: Η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική αξιολόγηση, αλλά όχι πριν το β' 6μηνο του 2020
Η Barclays προβλέπει ότι το ελληνικό πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,1% και 1,8% φέτος και επόμενο έτος, αντίστοιχα
Μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι του 2018 και την επιστροφή σε τροχιά σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, η Ελλάδα αξιοποίησε με επιτυχία τις αγορές ομολόγων.
Η βελτίωση των βασικών στοιχείων, οι αναβαθμίσεις αξιολόγησης και η αναζήτηση αποδόσεων εν μέσω της προοπτικής για μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση έχουν οδηγήσει σε σημαντική συμπίεση των περιθωρίων των ελληνικών ομολόγων, παρατηρεί η Barclays στην τελευταία 9σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greece: Farther up the IG road" (Ελλάδα: Προς το δρόμο της επενδυτική βαθμίδας) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Σύμφωνα με την Barclays, η εξέλιξη της κρατικής πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας προς την επενδυτική βαθμίδα και οι προοπτικές ανανέωσης του QE από την ΕΚΤ είναι πιθανό να αποτελέσουν βασικούς μοχλούς για τη μελλοντική δράση των τιμών αγοράς.
Δεδομένου του βαθμού απόλυτης αξιολόγησης των οργανισμών, οι περισσότεροι από τους οποίους αποδίδουν σταθερή προοπτική στην Ελλάδα, αναμένει η Ελλάδα να ακολουθήσει μια αργή και σταδιακή πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα το 2020 το νωρίτερο.

Εάν η Ελλάδα θα επιτύχει βαθμολογία επενδυτικού βαθμού θα είναι επιλέξιμη για τη συμπερίληψή της στο πρόγραμμα PSPP τηςΕΚΤ, η οποία θα έχει έκθεση στο 19% του ελληνικού χρέους ή περίπου 12 δισ. ευρώ, με τη δυνατότητα να αγοράζει περισσότερα καθώς η έκδοση κρατικών ομολόγων αυξάνεται.
Εάν υλοποιηθεί, αυτό θα μπορούσε να έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην αγορά του ελληνικών ομολόγων, αναφέρει η Barclays.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η θεμελιώδης θετική δυναμική της Ελλάδας αναμένεται να διατηρηθεί και να βελτιωθεί, ιδιαίτερα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που έδωσε στη φιλοεπενδυτική Νέα Δημοκρατία τον πλήρη έλεγχο του Κοινοβουλίου.
Οι κίνδυνοι για αυτήν την προοπτική οφείλονται κυρίως στην πιθανή υλοποίηση των πιέσεων που προκαλούνται από τις αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον.
Η επανέναρξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και η επανεξισορρόπηση του συνδυασμού πολιτικών - από την πλευρά του φορολογικού τομέα, αποφεύγοντας την πολιτική αβεβαιότητα - είναι κατά τη γνώμη της Barclays, τα βασικά συστατικά για τη συνεχή αναζωογόνηση των επενδύσεων και συνεπώς τις μελλοντικές ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, μεσοπρόθεσμα.


Η τάση αναβάθμισης της Ελλάδας είναι βασική και πιθανώς βαθμιαία

Παρά το σημαντικό ράλυ των ελληνικών ομολόγων από τον Μάιο, η Barclays πιστεύει σε περαιτέρω αναβαθμίσεις εάν επιβεβαιωθούν η συνεχιζόμενη ισχυρή δημοσιονομική πολιτική, οι περαιτέρω προσπάθειες για τη βελτίωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα και η συνολική μεταρρύθμιση της οικονομίας.
Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι το κλειδί για τη μελλοντική αγορά ομολόγων της Ελλάδας δεδομένου ότι:
1) θα παρέχει στις ελληνικές τράπεζες πρόσβαση στην κύρια αναχρηματοδότηση της ΕΚΤ
2) θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα σε πιθανό πρόγραμμα PSPP με την επανεπένδυση αυτών, και
3) θα βοηθήσει την επιστροφή της Ελλάδας σε (μερικά) επενδυτικά κριτήρια αναφοράς.
Η ομαλοποίηση της αξιολόγησης θα συνεχίσει πιθανώς, αλλά θα είναι βαθμιαία, φθάνοντας το επενδυτικό επίπεδο το δεύτερο εξάμηνο του 2020 το νωρίτερο, ειδικά εάν εξακολουθούν οι κίνδυνοι να επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οικονομία και μεταρρυθμίσεις: Ανάγκη αύξησης του ρυθμού

Η Barclays προβλέπει ότι το ελληνικό πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,1% και 1,8% φέτος και επόμενο έτος, αντίστοιχα, μετά από 1,9% το 2018.
Οι γενικές εκλογές αποτελούν πηγή πολιτικής αβεβαιότητας και, επομένως, ορισμένες αποφάσεις (από τους καταναλωτές, καθώς και οι επενδυτικές αποφάσεις) μπορούν να αναβληθούν έως ότου η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει την οικονομική της στρατηγική.
Η σταθεροποίηση της μεταναστευτικής κατάστασης στην περιοχή της Μεσογείου σε σχέση με τα προηγούμενα έτη θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον ανταγωνισμό για τα τουριστικά έσοδα, ενδεχομένως εις βάρος της Ελλάδας.
Αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με την επιβράδυνση της ορμής παγκοσμίως καθώς και με την αβεβαιότητα του Brexit.
Τέλος, το εμπόριο είναι πιθανό να μειώσει την υποστήριξή του.
Από τη μεγάλη οικονομική κρίση, οι καθαρές εξαγωγές αποτέλεσαν τη βασική κινητήρια δύναμη του ελληνικού ΑΕΠ.
Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις υποχώρησαν περαιτέρω στο πρώτο τρίμηνο σε 66,8% από τον Ιούνιο του 2007, παρόλα αυτά αυτό μπορεί να εξηγηθεί από: α) τη βραδεία ανάκαμψη της εμπιστοσύνης από το 2015, β) τον υψηλό ρυθμό δημοσιονομικής εξυγίανσης που επέβαλε το τρίτο σχέδιο διάσωσης, το οποίο προβλέπεται να διατηρηθεί μέχρι το 2022, γ) το τραπεζικό σύστημα με απομείωση και απομόχλευση και δ) την έλλειψη διαρθρωτικής μεταρρύθμισης από το 2015.
Αν και συγκεκριμένα σχέδια εξακολουθούν να είναι ασαφή, η προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο για την ταχεία αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα είναι θετικά για την αγορά.
Καταλήγοντας όμως, η Barclays εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για την ελληνική προοπτική ανάπτυξης είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι.
Η απογοητευτική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο ή σε επίπεδο ευρωζώνης είναι πιθανώς ο κύριος κίνδυνος υποβάθμισης.
Αντίθετα, η ταχεία βελτίωση στον τραπεζικό τομέα, η αύξηση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα μπορεί να φέρει ανοδική πορεία, ειδικά μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης