Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Η ΝΔ πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα τις δημοσιονομικές αποκλίσεις Τσίπρα

tags :
S&P: Η ΝΔ πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα τις δημοσιονομικές αποκλίσεις Τσίπρα
Δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στην αξιολόγηση της Ελλάδας. Η κυβερνητική αλλαγή έχει ενσωματωθεί
Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα μπορούσε να πιέσει για οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την οικονομική πολιτική της χώρας, σύμφωνα με την Standard & Poor's Global Ratings, η οποία σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου 2018.
Ειδικότερα, σε έκτακτο Bulletin υπό τον τίτλο "New Greek Government Likely To Strengthen Economic Reform Momentum" (Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιθανόν να ενισχύσει το μομέντουμ των οικονομικών μεταρρυθμίσεων), ο οίκος επισημαίνει ότι υπό την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, τα μέτρα της θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και να ανακουφίσουν τις σημαντικές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις.
Ο οίκος όμως επισημαίνει ότι έχει ήδη καταγράψει αυτή την προσδοκία στις θετικές του προοπτικές για τις αξιολογήσεις της Ελλάδας, επομένως το αποτέλεσμα των πρόσφατων γενικών εκλογών δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην τρέχουσα πιστωτική της ανάλυση για την Ελλάδα (Β+ / Θετική / Β).
Στις 7 Ιουλίου 2019, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις γενικές εκλογές και απέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Νέα Δημοκρατία διεξήγαγε την εκστρατεία της με μια ατζέντα οικονομικής πολιτικής που περιελάμβανε σχέδια για μείωση της φορολογικής πίεσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιτάχυνση της προόδου όσον αφορά τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την εξάλειψη της υπερβολικής γραφειοκρατίας και ταχύτερη αναδιάρθρωση των ισολογισμών των τραπεζών σε σχέση με τα πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Βραχυπρόθεσμα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει πιθανότατα να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης - που κάπως αποδυνάμωσαν τη δημοσιονομική θέση της χώρας - προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 θα μπορούσε να παρεμποδιστεί από εκκρεμούσες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με προηγούμενες κυβερνητικές αποφάσεις για τους μισθούς του δημόσιου τομέα, καθώς και με τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2012, του 2015 και του 2016.
Αυτό, κατά την άποψη του οίκου, θα μπορούσε να περιπλέξει τη συμμόρφωση με τον στόχο πρωτογενούς αποτελέσματος του 2019.
Καταλήγοντας, ο οίκος αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση αναμένεται να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές, αν και παραμένει να δούμε αν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί την απαίτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019-2022, όπως προτάθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης