Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι μετοχές σημείωσαν ισχυρή πτώση; - Δεν άρεσε στους επενδυτές ότι στις εκλογές οι νικητές ήταν δύο – Τέλος στο πάρτι

Γιατί οι μετοχές σημείωσαν ισχυρή πτώση; - Δεν άρεσε στους επενδυτές ότι στις εκλογές οι νικητές ήταν δύο – Τέλος στο πάρτι
Οι επενδυτές θα περιμένουν τα πρώτα σοβαρά δείγματα γραφής και την στάση των δανειστών ώστε να διαμορφώσουν την επενδυτική τους στρατηγική
Μεγάλης κλίμακας διόρθωση σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με τις τράπεζες να καταγράφουν πτώση -7%, απώλειες και στα ομόλογα ενώ ο ΟΠΑΠ έμεινε εκτός διαπραγμάτευσης καθώς πραγματοποιούν οι βασικοί μέτοχοι δημόσια πρόταση.
Οι Τσέχοι και η οικογένεια Μελισσανίδη υλοποιούν δημόσια πρόταση με στόχο να αποκτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό ίσως και 51% στο πλαίσιο της εμπιστοσύνης που δείχνουν στην εταιρία.
Να σημειωθεί ότι ήδη η οικογένεια Μελισσανίδη απέκτησε την επενδυτική θέση ιταλικού fund αυξάνοντας έτσι τις μετοχές που ήδη κατέχει.
Το βασικό ερώτημα παραμένει γιατί την πρώτη συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά τις εκλογές όπου η ΝΔ σημείωσε νίκη με 158 έδρες και ποσοστό 39,85% το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε τέτοιας κλίμακας πτώση;
Όχι η αιτία δεν ήταν η δημόσια πρόταση του ΟΠΑΠ, οι βασικοί μέτοχοι θα αυξήσουν την στρατηγική τους θέση οπότε δείχνουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Η βασική αιτία της μεγάλης πτώσης – διόρθωσης είναι ότι δεν άρεσε στους επενδυτές ότι οι νικητές των εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι δύο ο Μητσοτάκης και η ΝΔ που κέρδισαν και ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που με 31,53% έδειξαν ότι επιβιώνουν πολιτικά.
Να ληφθεί υπόψη ότι σε 1,5 χρόνο από σήμερα όταν θα έχει ξεκινήσει η πολιτική φθορά του Μητσοτάκη ο Τσίπρας θα αρχίσει να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις και όταν βρεθούν π.χ. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις στο 34% με 35% θα αρχίσει να ζητάει εκλογές.
Η νίκη της ΝΔ με την αυτοδυναμία των 158 εδρών δεν ενθουσίασε όχι γιατί είχε προεξοφληθεί αλλά κυρίως γιατί οι επενδυτές είδαν ότι ο Τσίπρας δεν επιβίωσε πολιτικά έδειξε ότι αντέχει αυξάνοντας τα ποσοστά των ευρωεκλογών σχεδόν 8 μονάδες.
Για την ΝΔ ήταν μια αναμενόμενη νίκη, η αυτοδυναμία επίσης αν και όπως φαίνεται υπάρχει παρασκήνιο πίσω από τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής για σχεδόν 2.000 ψήφους καθώς η είσοδος της Χρυσής Αυγής στις εκλογές θα αφαιρούσε από την ΝΔ 4 έδρες και η αυτοδυναμία της θα περιοριζόταν στις 154 έδρες με ότι αυτό συνεπάγεται για την σταθερότητα της κυβέρνησης.
Με 158 έδρες η ΝΔ και 22 το ΚΙΝΑΛ τα δύο κόμματα θα μπορούσαν με 180 βουλευτές να ψηφίσουν τροποποίηση της συνταγματικής διάταξης οι αποφάσεις για καίρια θέματα να μην λαμβάνονται με 200 βουλευτές αλλά 180 βουλευτές.
Κατά μια σύμπτωση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έχουν 180 βουλευτές.
Στα της αγοράς τα περιθώρια πτώσης δεν είναι μεγάλα στις μετοχές αλλά ούτε και τα περιθώρια ανόδου.
Οι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής με κάποιες αναλαμπές ποντάροντας στο κυβερνητικό έργο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Οι επενδυτές θα περιμένουν τα πρώτα σοβαρά δείγματα γραφής και την στάση των δανειστών ώστε να διαμορφώσουν την επενδυτική τους στρατηγική

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης