Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η Fed έχει χάσει τον έλεγχο της οικονομίας – Λάθος η μείωση επιτοκίων

tags :
Goldman Sachs: Η Fed έχει χάσει τον έλεγχο της οικονομίας – Λάθος η μείωση επιτοκίων
«Ο μόνος λόγος για να μειώσει η Fed τα επιτόκια είναι γιατί θέλει να ικανοποιήσει τις αγορές», εκτιμά η Goldman Sachs
Την εκτίμηση ότι η Fed δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση των αμερικανικών επιτοκίων αναλύει σε report του ο Jan Hatzius, κορυφαίος αναλυτής της Goldman Sachs.
Υποστηρίζει ότι υπάρχουν ορισμένοι βασικοί λόγοι για τους οποίους η Fed δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση, καθώς ελλοχεύει:
Πρώτον δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος δυσμενούς πορείας της αμερικανικής αγοράς εργασίας, κάτι το οποίο αποδεικνύουν και τα στοιχεία για την αύξηση των θέσεων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.
Δεύτερον αν και έχει καταγραφεί σημαντική υποχώρηση σε αρκετούς μεταποιητικούς δείκτες η Goldman Sachs εκτιμά ότι αυτή η πορεία οφείλεται στη διαδικασία «χτισίματος αποθεματικών» από τις επιχειρήσεις, κάτι το οποίο θα αλλάξει το επόμενο διάστημα.
Τρίτον η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ παραμένει κάτι παραπάνω από υγιής, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι οι πωλήσεις καταναλωτικών ειδών έχουν αυξηθεί περίπου 3% στο β’ τρίμηνο του 2019.
Τέταρτον ο πληθωρισμός σε καμία περίπτωση δεν δείχνει ύφεση, με τον δομικό να βρίσκεται στο 1,6%, δηλαδή χαμηλότερα από τον στόχο του 2/% που έχει θέσει η Fed.
Πέμπτον έχει υπάρξει σαφής χαλάρωση του εμπορικού πολέμου κάτι το οποίο βοηθά τόσο την οικονομία όσο και τη Fed να παραμείνει πιο ήπια στις κινήσεις της.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι εάν η Fed προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων αυτό θα το πράξει για να ικανοποιήσει τις αγορές και όχι γιατί το έχει ανάγκη η αμερικανική οικονομία, με πιθανές δύο μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης