Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κομισιόν: Η Ελλάδα παραμένει η πιο ωφελημένη χώρα του «πακέτου Juncker»

Κομισιόν: Η Ελλάδα παραμένει η πιο ωφελημένη χώρα του «πακέτου Juncker»
Η Ελλάδα παραμένει η ωφελημένη του «πακέτου Juncker»
Η Ελλάδα παραμένει η πιο ωφελημένη χώρα της ΕΕ -ως ποσοστό των κεφαλαίων ως προς το ΑΕΠ- σε ό,τι αφορά στο «πακέτο Juncker», παρατηρείται στη μηνιαία της έκθεση (Ιούνιος 2019) η Κομισιόν.
Ειδικότερα, η Ελλάδα έχει λάβει από την ΕΙΒ (European Investment Bank) κεφάλαια συνολικού ύψους 2,716 δισεκ. ευρώ για επενδύσεις, οι οποίες θα πυροδοτήσουν άλλες επενδύσεις συνολικής αξίας 11,5 δισεκ. ευρώ.

Έργα υποδομών και καινοτομίας

*19 έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με υποστήριξη του EFSI
*περίπου € 2,3 δισ. συνολικής χρηματοδότησης
*θα κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους 7,3 δισ. ευρώ.

Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)

*14 εγκρίθηκαν συμφωνίες με ενδιάμεσες τράπεζες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) με τη στήριξη του EFSI
*€ 434 εκατ. συνολικής χρηματοδότησης
*έχουν ως στόχο την ενεργοποίηση επενδύσεων ύψους περίπου 4,2 δισεκ. ευρώ με περίπου 25.820 ΜΜΕ και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης που αναμένεται να ωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Image

Παραδείγματα:

Βιώσιμη γεωργία: Agrifarm

Η Agrifarm είναι ένας κόμβος πέντε μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες καλλιεργούν γεωργικά προϊόντα -κυρίως όσπρια και ρύζι- με φυσικό τρόπο. Επικεντρώνονται στις επιπτώσεις του μικροκλίματος και στον κοινωνικό αντίκτυπο της επιχείρησης και βασίζουν την παραγωγή τους στην έξυπνη γεωργική διαχείριση, διατηρώντας φυσικούς πόρους χωρίς την εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων. Είναι επίσης οι πρώτοι αγρότες στην Ελλάδα που πωλούν τα προϊόντα τους σε επαναχρησιμοποιούμενες βαμβακερές σακούλες. 
Προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα, η Agrifarm έλαβε χρηματοδότηση από την Eurobank, που εγγυάται το πακέτο Juncker.

Καινοτόμες μπαταρίες: Systems Sunlight

Ένα δάνειο ύψους 13 εκατ. ευρώ επιτρέπει στους παραγωγούς μπαταριών Systems Sunlight να επεκτείνουν την παραγωγική τους ικανότητα κατά 65% στα 2,5 εκατομμύρια κύτταρα ετησίως.
Το μεγαλύτερο εργοστάσιο, στην Ξάνθη, θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους παραγωγής καθώς και αύξηση του φάσματος των προϊόντων, με αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των εξαγωγών.
Η εταιρεία χρησιμοποιεί επίσης τη χρηματοδότηση για να επενδύσει έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων μπαταρίας.
Σήμερα, οι συσσωρευτές της Sunlight Systems βρίσκονται συνήθως στα αυτοκίνητα και τα περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Viotia Wind

Η ΕΤΕπ χορήγησε 24 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση στον ελληνικό όμιλο Terna Energy, υποστηρίζοντας την κατασκευή και εκμετάλλευση τριών αιολικών πάρκων.
Οι 18 τουρμπίνες θα κατασκευαστούν στο Δερβενοχώρια και την Τανάγρα στη Βοιωτία της κεντρικής Ελλάδας.
Βρίσκονται στην κορυφή των βουνών βορειοδυτικά της Αθήνας, σε υψόμετρο μεταξύ 800 και 1000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, τα αιολικά πάρκα θα δημιουργούν πάνω από 120 GWh ετησίως.

Ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας: Cosmote

Η ΕΤΕπ δανείζει στον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό φορέα Cosmote € 150 εκατ. για την ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η χρηματοδότηση θα αυξήσει σημαντικά την απόδοση του δικτύου από την άποψη της ταχύτητας, της χωρητικότητας και της κάλυψης και θα βελτιώσει την απόδοση του δικτύου σε πιο αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Image
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης