Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν σε «ομηρεία» τον Μητσοτάκη και πως η Εθνική τράπεζα…ελέγχει την ΔΕΗ

Ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν σε «ομηρεία» τον Μητσοτάκη και πως η Εθνική τράπεζα…ελέγχει την ΔΕΗ
Η λύση για την ΔΕΗ περνάει μέσα από την Εθνική τράπεζα
Ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, πολύ γνωστή επιχειρηματική
οικογένεια με παρουσία στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και με μεγάλη εισηγμένη εταιρία, πολύ γνωστός έλληνας επιχειρηματίας στον χώρο των πετρελαιοειδών κ.α. το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2019 αξιολόγησαν το εκλογικό αποτέλεσμα…λίγο διαφορετικά από τον πολύ κόσμο.
Η νίκη της ΝΔ και του Μητσοτάκη, βολεύει αλλά εξίσου βολεύει το γεγονός ότι ο Τσίπρας επιβίωσε πολιτικά.
Με βάση πολύ καλά ενημερωμένη πηγή υπάρχουν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που αντιμετωπίζουν με μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι κέρδισε ο Μητσοτάκης αλλά δεν έχασε ο Τσίπρας καθώς ποσοστά 31,5% δεν μπορεί να θεωρηθούν ήττα καταστροφής.
Επίσης τα ίδια συμφέροντα αντιμετωπίζουν με μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι οι δανειστές έβαλαν βέτο στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος οπότε αλλαγές δεν αναμένονται ούτε το 2020.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση φέρνει άμεσα νόμο για μείωση φορολογικών ελαφρύνσεων αλλά όταν οι δανειστές ανησυχούν για τους στόχους της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι βέβαιο ότι θα ασκήσουν βέτο και θα ζητήσουν ισοδύναμα μέτρα.
Τα επιχειρηματικά συμφέροντα θεωρούν ότι η διαδοχή Τσίπρα από τον Μητσοτάκη είναι μια φυσιολογική και ενδιαφέρουσα εξέλιξη για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της οικονομίας αλλά απαιτείται υψηλή εποπτεία της κυβέρνησης όχι μόνο από τους δανειστές αλλά και από εσωτερικές δυνάμεις που ασκούν εξουσία από τα παρασκήνια.
Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση παρέθεσε πολύ ισχυρός έλληνας επιχειρηματίας όταν τον ρώτησε το bankingnews για το πώς βλέπει τις προοπτικές της οικονομίας με την φιλική προς τις αγορές κυβέρνηση Μητσοτάκη η απάντηση είναι άκρως ενδιαφέρουσα.
«Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα επιχειρήσει να δείξει έργο, θα επιχειρήσει να περάσει ένα μήνυμα ότι υλοποιεί το οικονομικό της πρόγραμμα.
Την ίδια στιγμή ο Τσίπρας επιβίωσε και σε 10-12 μήνες θα επανέλθει ισχυρότερος ασκώντας κριτική στην ΝΔ που θα έχει αρχίσει να φθείρεται πολιτικά.
Οι δημοσκοπήσεις θα αρχίσουν να δείχνουν ότι η ψαλίδα μειώνεται και κάποια στιγμή τέλη του 2020 ή αρχές του 2021 θα μπορούσε ο Τσίπρας να ξαναπεράσει στην πρώτη θέση και έτσι να ζητάει εκλογές επιτακτικά.
Ο Μητσοτάκης ξέρει ότι δεν θα συγχωρεθούν λάθη, βρίσκεται υπό μια έννοια υπό ομηρεία ενώ από την άλλη ο Τσίπρας μπορεί να επιστρέψει οπότε το διπολικό σύστημα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί καλή εξέλιξη για πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα»

Η λύση για την ΔΕΗ περνάει μέσα από την Εθνική τράπεζα

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ άμεσα έχει φέρει στο προσκήνιο το σοβαρό πρόβλημα της ΔΕΗ με την άκρως επιδεινούμενη χρηματοοικονομική της κατάσταση.
Έχουν αναφερθεί πολλά σχέδια.
Κρατικοποίηση
Διάσπαση σε καλή και κακή εταιρία
Αύξηση της περιμέτρου πώλησης περιουσιακών assets με λιγνιτικές μονάδες μαζί με 2-3 υδροηλεκτρικές μονάδες.
Όμως τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν η κυβέρνηση φέρει νέα σχέδια για τις λιγνιτικές μαζί με πώληση υδροηλεκτρικών τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει χρονοκαθυστέρηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και χωρίς να διασφαλίζεται ότι θα εγκριθεί η αύξηση των προς πώληση μονάδων.
Με βάση πηγές που βρίσκονται κοντά στην ΔΕΗ και παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις αναφέρουν ότι «η νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα επικεντρωθεί άμεσα στην τιτλοποίηση των 2,2 δισεκ. ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο να αντλήσει περίπου 500 εκατ.
Όμως από τα 500 εκατ η ΔΕΗ που θα πάρει ως ρευστότητα ουσιαστικά μπορεί να χρησιμοποιήσει τα 250 εκατ καθώς τα υπόλοιπα 250 εκατ είναι δεσμευμένα από την Εθνική τράπεζα ως δανειστής.
Η Εθνική όταν δάνεισε την ΔΕΗ και συμμετείχε και στο παλαιό ομολογιακό είχε βάλει ως ρήτρα το 50% των κεφαλαίων που θα προκύπτουν π.χ. από τιτλοποιήσεις ή άλλες κινήσεις θα δεσμεύονται ως εγγύηση από την Εθνική ώστε να διασφαλίσει τα δάνεια που έχει χορηγήσει»
Πρακτικά η λύση της ΔΕΗ περνάει και μέσω της Εθνικής τράπεζας της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης