Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απτόητος ο Erdogan: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις - State Department: Σταματήστε, πρόκληση η αποστολή του Yavuz - Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ

Απτόητος ο Erdogan: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις - State Department: Σταματήστε, πρόκληση η αποστολή του Yavuz - Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ
Η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζει τα δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα της αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας
(upd3) Απτόητος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και παρά τις έντονες αντιδράσεις τόσο από το State Department όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Σε δηλώσεις του ο Erdogan υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν επιχειρεί εργασίες γεώτρησης στην περιοχή κανενός ενώ κατέστησε σαφές ότι οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν.
«Η διαδικασία έχει ξεκινήσει.
Από τη μία πλευρά συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή, από την άλλη τα γεωτρύπανά μας έχουν κατευθυνθεί ήδη στην περιοχή.
Τόσο το Fatih όσο και το Yavuz αυτή τη στιγμή είναι στην περιοχή και θα ξεκινήσουν εργασίες.
Εμείς εκεί δεν επιχειρούμε εργασίες στην περιοχή κανενός.
Εκεί ειδικά κάνουμε βήματα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων αδελφών μας όποια και να είναι»  υποστήριξε ο Erdogan σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Τουρκία από τη Βοσνία.
«Εκεί έχουν δικαίωμα όλοι όσοι ζουν στην Κύπρο.
Και ποιο είναι αυτό το δικαίωμα;
Όλοι τους εκεί έχουν ίσα δικαιώματα είτε αφορά πετρέλαιο είτε αφορά ο,τιδήποτε άλλο βγαίνει από τη θάλασσα και εμείς κινούμαστε για να προστατεύσουμε αυτό το δικαίωμά τους» υποστήριξε ο Erdogan.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών M. Cavusoglu σε συνέντευξή του, ο οποίος δεν δίστασε να επιτεθεί ακόμη και στην ΕΕ.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν από το Yavuz όπως ήδη γίνεται με το «Fatih» λαμβάνοντας μάλιστα όλα τα απαραίτητα μέτρα και με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Κατηγόρησε τις χώρες της ΕΕ ότι στηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο και δεν δίστασε να προειδοποιήσει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις της στην περιοχή μέχρι τη στιγμή που βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση με τους Τουρκοκύπριους να λαμβάνουν το μερίδιο του πλούτου που τους αναλογεί.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις με το πλοίο Yavuz όπως έκανε πρόσφατα με το πλοίο Fatih και στο παρελθόν με το πλοίο Barbaros.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πέραν των χωρών που είναι εγγυητές στην Κύπρο (σ.σ.: Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), το να εκφράζουν άλλοι άποψη για το θέμα είναι απαράδεκτο», υποστήριξε ο Cavusoglu.
Επανέλαβε ότι είναι δικαίωμα της Τουρκίας να στηρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων καθώς «είναι καθήκον μας να στηρίζουμε τους Τουρκοκύπριους, ενώ η στάση που διατηρεί η ΕΕ στο τέλος θα στραφεί εναντίον της».


Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών λίγες ώρες αργότερα, όπου απορρίπτονται οι ισχυρισμοί Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές εξορυκτικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο ανοικτά της Κύπρου είναι παράνομες.
Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας υποστηρίζει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στο κυπριακό ζήτημα.
Απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας υπό την ηγεσία του Ν. Δένδια, στην οποία έκανε λόγο για παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας που αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο) το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε πως «στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία υποστηρίζει τα δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα της».
«Μας παραξενεύουν οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Νικου Δένδια για όσα είπε σε συνέντευξη του σχετικά με τις νόμιμες δραστηριότητες πραγματοποιεί η χώρα μας στην ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίζει να υπερασπίζεται και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού καθώς οι ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έχει εντάξει ακόμη και στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για το μοίρασμα των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.
Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο τίτλος «κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης» στην πραγματικότητα ανήκει στην Ελλάδα και ότι «το άτακτο παιδί» της Ευρώπης είναι η ελληνοκυπριακή διοίκηση η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και μαζί με την Ελλάδα οδηγεί σε αστάθεια την ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι το πλοίο Fatih έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες δυτικά της Κύπρου από τις αρχές του Μαΐου και ότι το πλοίο Yavuz έφθασε πρόσφατα ανατολικά της Κύπρου και θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες.

Οι... απειλές του Celik 

Θέση έλαβε και ο Omer Celik, εκπρόσωπος του ΑΚΡ (κόμμα του Erdogan), ο οποίος έφτασε στο σημείο ακόμα και να... απειλήσει την Αθήνα.
Όπως δήλωσε, το ύφος της ανακοίνωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε, ενώ διεμήνυσε ότι «η φιλία της Τουρκίας είναι πολύτιμη» και ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε την Ελλάδα πως «αν συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχει καλά αποτελέσματα».
Ο Celik εξέφρασε τη στήριξη της Τουρκίας προς τους αρμοδίους των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τις δραστηριότητες γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.
Τέλος σημείωσε ότι η ένταση και οι παράνομες πράξεις ανήκουν στην Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι πρέπει ζητήσουν συγνώμη λόγω του ύφους της ομιλίας τους.

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία: Σεβαστείτε το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το σύνολο του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος απαντώντας στις νέες προκλητικές δηλώσεις τόσο του Τούρκου προέδρου, Rejep Tayip Erdogan όσο και του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με την παράνομη δραστηριότητα τους στην κυπριακή ΑΟΖ.
Κατά τη συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ.Παυλόπουλος είπε ότι οι  σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία εξαρτώνται από τον εκ μέρους της πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου, όπως είπε, «αποτελεί το Δίκαιο της Θάλασσας, ήτοι η Συνθήκη του Montego Bay του 1982, που δεσμεύει και την Τουρκία μέσω των γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, τους οποίους παράγει».
«Διαμηνύουμε λοιπόν προς την Τουρκία ότι θα υπερασπισθούμε τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα, δίχως καμία έκπτωση, υποχώρηση ή υπαναχώρηση.
Πολλώ μάλλον όταν τέτοιες εκπτώσεις, υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις θα δημιουργούσαν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο αρνητικό προηγούμενο και για το Διεθνές και για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο» τόνισε ο κ.Παυλόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση πολύτιμη είναι η κατανόηση και συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

State Department σε Τουρκία : Σταματήστε τις γεωτρήσεις - Προκλητικό βήμα η αποστολή του Yavuz

Να σταματήσουν τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ καλεί την Τουρκία το State Department, το οποίο αφού ζητά από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, επισημαίνει ότι η αποστολή του γεωτρύπανου Yavuz ανοιχτά της Καρπασίας αποτελεί προκλητικό βήμα.

Το State Department καταδικάζει την πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Yavuz» στην κυπριακή ΑΟΖ και εκφράζει για δεύτερη φορά την έντονη ανησυχία του για τις παράνομες δραστηριότητες που επιχειρεί να διεξαγάγει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του State Department.
Χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αποστολή του «Yavuz» ως ένα «προκλητικό βήμα» που ανεβάζει τις εντάσεις στην περιοχή, το State Department επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου και για την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου Yavuz από τη χερσόνησο της Καρπασίας».
Παράλληλα το State Department τονίζει ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.
«Η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία» υποστηρίζει το State Department.

Ανησυχία και από τη Μόσχα

Την ανησυχία του για την αποστολή του Yavuz είχε εκφράσει πρόσφατα και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Με ανησυχία παρακολουθεί η Ρωσία τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά και την άφιξη του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην περιοχή.
Στην ανακοίνωση του  το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως σε σχέση με τις αναφορές για την επίσκεψη «ακόμη ενός τουρκικού πλοίου για διενέργεια γεωλογικών ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις σε αυτήν την περιοχή».
«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου μπορεί μόνο να εμποδίσει τις συνθήκες για διαρκή, βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού», υπογραμμίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Προτρέπουμε όλες τις χώρες να απέχουν από βήματα που οδηγούν σε κλιμάκωση μιας πιθανότητας για κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πολιτική σοφία, και να καταβάλουν προσπάθειες για επίλυση οποιασδήποτε διένεξης μέσω διαλόγου και σεβασμού στα συμφέροντα της κάθε πλευράς, σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο επισημαίνει πως υπάρχει προφανής ανάγκη για επανέναρξη της δικοινοτικής διαπραγματευτικής διαδικασίας για μια διευθέτηση στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό, «με στόχο την εξεύρεση λύσεων στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης