Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Επανήλθε η κανονικότητα με υπέρβαση των 860 μονάδων

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Επανήλθε η κανονικότητα με υπέρβαση των 860 μονάδων
ΑΓΟΡΑ: Με το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης να αρχίζει να ξεδιπλώνεται και να παρατηρείται αρκετή οργάνωση μέσω φακέλων, χρονοδιαγραμμάτων και συγκεκριμένων δράσεων στα υπουργεία, η επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί και τιμολογεί τις εξελίξεις αυτές.

Οι ξένοι οίκοι φαίνεται πως είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, ενώ και η πρόσφατη διόρθωση έδωσε καλύτερες τιμές εισόδου σε όσους περίμεναν ή είχαν αυξήσει τη ρευστότητά τους. Αυτό δε σημαίνει ότι οι ευκαιρίες τέλειωσαν.

Η σημερινή συνεδρίαση έστειλε ένα θετικό μήνυμα λόγω της μεγάλης κίνησης αλλά και της υπέρβασης των 860 μονάδων. Η επιστροφή στην κανονικότητα και για το ΧΑ μάλλον λαμβάνει χώρα μετά την επιθετική διόρθωση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Ο τζίρος δεν ήταν υψηλός αλλά το ΧΑ έκλεισε με άνοδο 2,5% με τις τράπεζες και τη ΔΕΗ να βρίσκονται στο επίκεντρο. Αρκετές από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσαν αξιόλογη άνοδο, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα βρεθούν χαμηλότερα με τα σημερινά δεδομένα.

Στα μικρομεσαία δεν υπήρξε σημαντική κίνηση αν και ξεχωρίσαμε κάποιες μετοχές. Ίσως επειδή μούδιασαν οι επενδυτές στις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν θέλουν λίγο χρόνο παραπάνω για να συνέλθουν.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με την Πειραιώς να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο και την Εθνική να ακολουθεί αλλά από απόσταση, η πορεία τους στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας ήταν αρκετά καλή. Τη μικρότερη άνοδο σημείωσε η Eurobank από τις συστημικές. Πολλά τα call auctions στην Τράπεζα Αττικής η οποία ενισχύθηκε κατά 18%.

ΔΕΗ: Περιμένουν το σχέδιο της κυβέρνησης οι επενδυτές. Δεν υπάρχουν βέβαια μαγικές λύσεις. Στρατηγικός δεν υπάρχει, αύξηση κεφαλαίου δε θα μπορούσε να γίνει, άρα μένουν λύσεις που είναι ήδη γνωστές. Ένας καλός manager θα είναι μία καλή αρχή και μετά θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση ρευστότητας με συγκεκριμένες κινήσεις.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Έπιασε με ευκολία και πάλι τα 2 ευρώ στις δημοπρασίες, κλείνοντας στο υψηλό της ημέρας.

ΕΛΠΕ: Καλή εικόνα και από τη συγκεκριμένη.

MOTOR OIL: Αρχίζει να κοιτάζει υψηλότερα. Στα 23,58 ευρώ με άνοδο 4,06% και με όγκο μόλις 81 χιλ. τεμάχια.

LAMDA: Η συνάντηση έφερε άνοδο αλλά δεν διατηρήθηκε ο αρχικός ενθουσιασμός. Το έργο και το πότε θα μπορέσουν να μπουν οι μπουλντόζες θα δείξει πολλά. Αρχικά θα δείξει το μέγεθος της ελληνικής γραφειοκρατίας ακόμα και σε θέματα που η ίδια η κυβέρνηση θέλει να τρέξει.

Μετά θα δείξει που υπάρχουν αδυναμίες στο ελληνικό σύστημα και που μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις. Εδώ πρέπει να συνειδητοποιήσει όλο το ελληνικό δημόσιο πως το έργο πρέπει να γίνει και να βοηθήσουν όλοι.

PROFILE: Η μετοχή διαπραγματεύτηκε χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή. Έκλεισε με άνοδο 0,30% και στα 3,30 ευρώ με όγκο 54 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 39 εκατ. ευρώ.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Με όγκο 54 χιλ. τεμάχια και τους αγοραστές να ζητάνε άλλες 16 χιλ. τεμάχια στην τιμή κλεισίματος των 1,08 ευρώ. Πρόκειται για ρεκόρ όγκου που δεν μπορεί κάτι θα σημαίνει. Ξαφνικά εκεί που δεν άνοιγε βρέθηκε αγοραστής μετά τις δημοπρασίες και κάποιος του έδωσε 50 χιλ. τεμάχια;

Η μετοχή έχει αναλυθεί πολλές φορές και μάλιστα όταν η τιμή ήταν σχεδόν μηδενική. Έκανε ένα τρομερό ράλι με λίγα βέβαια κομμάτια μέχρι ένα σημείο και είχε πάει στα 2 ευρώ. Σήμερα είναι περίπου στα μισά.

Αποτιμάται 1,6 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση να είναι στα 6,1 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις είναι στα 20,1 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 12 εκατ. ευρώ είναι τραπεζικές. Ο τζίρος παρέμεινε στα επίπεδα του 2017 και η τελική γραμμή γύρισε σε ζημιές το 2018 ύψους 317 χιλ. ευρώ.

Αν δούμε τη σχέση p/bv θα πρέπει να πούμε πως η μετοχή δικαιούται καλύτερης αποτίμησης. Όμως πρέπει να δούμε βελτίωση ταμειακών ροών, παραγωγή χρήματος και μείωση του δανεισμού, αφού οι τόκοι τρώνε μεγάλο μέρος του μεικτού κέρδους.

ΛΑΝΑΚΑΜ: Κλείδωσε με ευκολία αφού δεν υπάρχουν πολλά χαρτιά ελεύθερα. Στα 0,6950 ευρώ και στο +9,45% με 1.800 τεμάχια και αποτίμηση 4,1 εκατ. ευρώ.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Στο +8,67% και στα 0,4890 ευρώ με όγκο 845 χιλ. τεμάχια.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ: Δραστήρια και με καλή άνοδο στο ταμπλό το τελευταίο διάστημα και μάλλον οι επενδυτές περιμένουν εξελίξεις από τη νέα κυβέρνηση στην ιδιωτική ασφάλιση. Στα 4,90 ευρώ και στο +7,69%.

ΕΚΤΕΡ: Στα 1,70 ευρώ ξανά και με όγκο 46 χιλ. τεμάχια.

ΚΑΡΑΤΖΗ: Έκανε 6 χιλ. τεμάχια όγκο. Αποτελεί είδηση όπως και να το δεις. Στα 7,80 ευρώ με άνοδο 4%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης