Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νίκος Βέττας (ΙΟΒΕ): Η ανάπτυξη στα επίπεδα του 4% θέλει αποφάσεις και διεύρυνση της φορολογικής βάσης

tags :
Νίκος Βέττας (ΙΟΒΕ): Η ανάπτυξη στα επίπεδα του 4% θέλει αποφάσεις και διεύρυνση της φορολογικής βάσης
Η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ στην ουσία αναδεικνύει πόσο μακριά  αλλά και πόσα κοντά είναι η ελληνική οικονομά από το στόχο του 4%
Δύσκολος αλλά όχι ανέφικτος ο στόχος για την  ελληνική  οικονομία να εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης στα επίπεδα του 4% το επόμενο δωδεκάμηνο
Η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ στην ουσία αναδεικνύει πόσο μακριά  αλλά και πόσα κοντά είναι η ελληνική οικονομά από το στόχο του 4%
Ο κ Τάκης Θωμόπουλος στην εισήγησή του κατά την παρουσίαση της έκθεσης  αρχικά διατύπωσε την  ευχή του να επιτύχει στο έργο της η νέα κυβέρνηση.
Στη συνέχεια  εστίασε  στην προσέλκυση επενδύσεων αναφέροντας ως παράδειγμα το έργο του Ελληνικού, το οποίο δεν ευνοήθηκε απο την  προηγούμενη κυβέρνηση, επισημαίνοντας όμως  ότι  τα μέλη των επιτροπών που βλέπουν ολόκληρο τον Πειραιά ως έναν  ενιαίο αρχαιολογικό χώρο χωρίς καμία διάθεση χιούμορ  τους πρότρεψε  να περάσουν  από ψυχολογικά τεστ.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας  τόνισε οτι ο στόχος  του 4%  ως ρυθμός  ανάπτυξης  είναι μια εξίσωση που συνήθως  χαλάει το ισοζύγιο τρεχουσών  συναλλαγών με τις εισαγωγές να αποκτούν κυρίαρχο μέγεθος στην οικονομία όταν οι καταναλωτές  αισθανθούν ότι υπάρχει χώρος για αγορές.
Το μείγμα  της φορολογικής πολιτικής  έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη θα πρέπει να κινηθεί στη μείωση των φορολογικών συντελεστών  και την ίδια στιγμή θα πρέπει να διευρύνεται η φορολογική  βαση .
Ακόμη η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από εργοδότες και εργαζόμενους δεν πρέπει να βάζουν σε κίνδυνο τα φορολογικά έσοδα και  ταυτόχρονα να μειώνεται  ο κίνδυνος της φοροδιαφυγής .
Τα τελευταία 4 χρόνια μπορεί να μειώθηκαν  οι ασφαλιστικές  εισφορές αλλά συνέβαλλαν στον περιορισμό της φορολογικής  βάσης  διότι η πλειονότητα κινήθηκε στο κάτω όριο με αποτέλεσμα οι υψηλά αμειβόμενοι  να σηκώσουν το βάρος των κρατικών εσόδων.
Η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα συμβάλλει στην ενισχυση της κατανάλωσης απο εισοδήματα τα οποία θα προέρχονται από την άτυπη οικονομία .
Επίσης ο κ, Νίκος Βέττας  σχολίασε τις προσλήψεις  εκπαιδευτικών σε μια κοινότητα που ο αριθμός των μαθητών μειώνεται με βάση παλαιότερη  έρευνα του ΙΟΒΕ και τόνισε ότι  θα, ήταν χρήσιμη αναδιάρθρωση του προσωπικού.
Ήταν κατηγορηματικός  λέγοντας ότι ο περιορισμός ων δαπανών  στο Δημόσιο Τομέα έχει κλείσει καθώς αποτελείται κυρίως  απο τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και την καταβολή συντάξεων .
Τα εμπόδια για τη νέα κυβέρνηση είναι ότι  έχουν θεσμοθετηθεί με νόμο η μη περικοπή των   συντάξεων των παλιών και νέων συνταξιούχων , η  χορήγηση της 13η σύνταξης όπως επικράτησε να λεγετε και η μη  κατάργηση του αφορολογήτου .
Τα δεδομένα αυτά περιορίζουν τη στρατηγική των πλεονασμάτων που διατηρούνται στα επίπεδα του 3,5%

Νικος Θεοδωρόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης