Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alhambra Investment: Deutsche Bank και Dexia, οι δύο επικίνδυνες Βad Βank της Ευρώπης

Alhambra Investment: Deutsche Bank και Dexia, οι δύο επικίνδυνες Βad Βank της Ευρώπης
Οι Deutsche Bank και Dexia έχουν στοιχήσει εκατοντάδες εκατ. ευρώ στους φορολογούμενους Γερμανίας και Βελγίου και τα προβλήματά τους δεν φαίνεται να λύνονται
Την σχεδόν παράλληλη πορεία που ακολουθούν η βελγική τράπεζα Dexia και η γερμανική Deutsche Bank, αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα τους προβλήματα, τονίζει σε ανάλυσή της η Alhambra Investment Partners.
Υπενθυμίζεται ότι η Dexia ήταν μία από τις τράπεζες που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την χρηματοπιστωτική κρίση και διασώθηκε δύο φορές από το βελγικό δημόσιο.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Alhambra το 2011 ο επικεφαλής της Dexia, Pierre Mariani, δήλωνε εντελώς αντίθετος στη δημιουργία μίας Bad Bank ή ακόμη και στη χρήση του συγκεκριμένου όρου.
Ανεξάρτητα, πάντως, από την ταμπέλα που δόθηκε όσα περιουσιακά στοιχεία της Dexia είχαν κάποια αξία πουλήθηκαν και μάλιστα με ταχύτητα, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η τράπεζα δεν άλλαξε τη νοοτροπία της ειδικά σε ό,τι αφορά τον τρόπο επενδύσεων.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων της βελγικής τράπεζας συνέχισαν να επενδύουν σε σύνθετα παράγωγα προϊόντα, ενώ δεν μείωσαν στο ελάχιστο τις θέσεις τους σε ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας και κυρίως ιταλικά, παρά το γεγονός ότι ήταν ολοφάνερο ότι χώρες όπως Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιταλία θα αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα και εξαιτίας της κρίσης.
Φυσικά τα ομόλογα αυτά, πάντα το 2011, είχαν εντυπωσιακές αποδόσεις και αυτό προκαλούσε την αύξηση θέσεων όχι μόνο από τη Dexia αλλά και άλλους επενδυτές.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας αγνοούσαν πλήρως τις προειδοποιήσεις ότι οι χώρες PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία) θα βρίσκονταν στο επίκεντρο ύφεσης και σφοδρής κρίσης.
Στις αρχές του 2011 η Dexia είχε στην κατοχή της ομόλογα των PIIGS αξίας 21,8 δισ. ευρώ, κυρίως ιταλικά.

Πιθανώς όλες οι επενδύσεις της Dexia να μην αποδείχθηκαν κακές, αλλά ήταν σαφώς εξαιρετικά λανθασμένα τα μοντέλα επενδύσεων που χρησιμοποιούσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας και κατ’ επέκταση και όσοι προωθούσαν τις επενδυτικές πρακτικές της.
Στην περίπτωση της Dexia η δημιουργία μίας Bad Bank ήρθε πολύ αργά, καθώς είχε κοστίσει πολλά χρήματα στους φορολογούμενους Βελγίου και Γαλλίας (σ.σ.: το γαλλικό δημόσιο διέθετε μερίδιο στη Dexia και είχε παράσχει κεφάλαια προκειμένου να διασωθεί).

Η περίπτωση της Deutsche Bank

Όπως αναφέρει η Alhambra η κατάσταση της Deutsche Bank το 2019 μπορεί να είναι διαφορετική από αυτήν της Dexia, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, καθώς αυτά που γνωρίζουμε για την Deutsche Bank είναι… ελεγχόμενα.
Μέχρι στιγμής η διοίκηση της γερμανικής τράπεζας έχουν ανακοινώσει ότι τα περιουσιακά της στοιχεία που θα τοποθετηθούν σε μία Bad Bank είναι μακροχρόνιας ωρίμανσης παράγωγα και τα οποία πιθανώς να προσφέρουν καλά έσοδα όταν πουληθούν.
Βάσει, επίσης, της επίσημης ανακοίνωσης τα «κακά περιουσιακά στοιχεία» αποτιμώνται από τη διοίκηση της Deutsche Bank στα 74 δισ. ευρώ.
Ένα ακόμη θέμα που γνωρίζουμε είναι ότι τα πραγματικά προβλήματα της Deutsche Bank ξεκίνησαν το 2013, αν και έγιναν αντιληπτά από τους περισσότερους το 2014.
Την ίδια ώρα κανείς δεν γνωρίζει τις τακτικές hedging που έχει χρησιμοποιήσει τη Deutsche Bank ακόμη και για τα γερμανικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της και οι αποδόσεις των οποίων είναι κάτω από 0%.
Η Deutsche Bank φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να ξεφορτωθεί τα επικίνδυνα assets χωρίς αυτό να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην κερδοφορία της, αν και αυτό δεν έχει συμβεί σχεδόν ποτέ σε κάποια άλλη τράπεζα.

Βέβαια κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι οι γερμανικές αρχές εμφανίζονται πολύ πρόθυμες να «ενώσουν» τη Deutsche Bank με οποιαδήποτε άλλη τράπεζα η οποία διαθέτει έστω και λίγο καλό ισολογισμό.
Εάν δεν υπάρξει ένας άλλος ισολογισμός (σ.σ.: μέσω συγχώνευσης ή εξαγοράς) ο οποίος θα απορροφήσει τα τεράστια ρίσκα της Deutsche Bank, θα είναι δύσκολο η ίδια η τράπεζα να διαχειριστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Ένα ακόμη πρόβλημα της Deutsche Bank, όπως και άλλων τραπεζών, ήταν το γεγονός ότι έμεινε «κολλημένη» στην αντίληψη που είχε επικρατήσει το 2017 και έκανε λόγο για μία συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη.
Όπως και η Dexia δεν αναγνώρισε ποτέ τη δική της… ηλιθιότητα και τα λανθασμένα οικονομικά – επενδυτικά μοντέλα που ακολουθούσε και πιθανώς συνεχίζει να ακολουθεί.
Σε ένα τόσο εύθραυστο νομισματικό περιβάλλον τα περιθώρια κέρδους είναι ούτως ή άλλως περιορισμένα.
Βέβαια η Deutsche Bank διαθέτει μετρητά ή ικανά να ρευστοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία αξίας 260 δισ. ευρώ και παράλληλα μπορεί να πουλήσει αρκετά assets ή έστω να προσπαθήσει σε άλλες τράπεζες.
Αυτό που στην πραγματικότητα ενώνει τις Deutsche Bank και Dexia είναι ένα: ποτέ δεν πρέπει να στηρίζεσαι αποκλειστικά στα οικονομικά-επενδυτικά σου μοντέλα αλλά και στους κεντρικούς τραπεζίτες.
Στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία ιδέα τι ακριβώς συμβαίνει και συνήθως σε οδηγούν σε καταστροφή, καταλήγει η Alhambra Investment Partners.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης