Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Bear» οι αναλυτές για τον ενεργειακό κολοσσό PetroChina, που άλλοτε άξιζε 1 τρισ. δολάρια

«Bear» οι αναλυτές για τον ενεργειακό κολοσσό PetroChina, που άλλοτε άξιζε 1 τρισ. δολάρια
Σε «μπελάδες» η άλλοτε ενεργειακή εταιρεία του 1 τρισ. χρηματιστηριακής αξίας στην Κίνα
Η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που έφθασε το 1 τρισ. δολάρια χρηματιστηριακής αξίας (η μητρική της, China National Petroleum Corporation, το 2009), ο ενεργειακός κολοσσός PetroChina, διαπραγματεύεται πλέον στο χρηματιστήριο (Χονγκ Κονγκ, Σανγκάη, Νέα Υόρκη) σε κεφαλαιοποίηση μικρότερη από τα αποθεματικά που διαθέτει σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ένα απαισιόδοξο σημάδια για τους αναλυτές.
Η αξία της μεγαλύτερης ενεργειακής στην Κίνα ανέρχεται πλέον σε 169 δισεκ. δολάρια στο Χονγκ Κονγκ, όταν τα αποθέματα φθάνουν τα 208,7 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τη Bernstein.
Μάλιστα, ο παραπάνω λόγος, ήτοι 0,8, είναι ο μικρότερος μεταξύ των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών παγκοσμίως, υπογραμμίζεται.
«Καμία εταιρεία ενέργειας δεν πρέπει ποτέ να εμπορεύεται κάτω από την αξία των αποθεμάτων της στο έδαφος, επειδή ένα premium στην αξία των πόρων υποδηλώνει ότι μια επιχείρηση έχει αναπτυξιακό δυναμικό για την ανάπτυξη αυτών των πόρων, σχολιάζεται.
Η τιμή μετοχής της PetroChina έχει υποχωρήσει σημαντικά -πάνω από 80%!- τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς η ιδιοκτήτρια κινεζική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην ενεργειακή πολιτική και όχι στην ανταμοιβή των μετόχων.
Μέχρι στιγμής, το 2019, οι μετοχές της PetroChina στο Χονγκ Κονγκ έχουν χάσει το 14% της αξίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης