Γερμανία: Εκ νέου στο προσκήνιο η διαδοχή της Merkel – Οι πιθανοί υποψήφιοι

Γερμανία: Εκ νέου στο προσκήνιο η διαδοχή της Merkel – Οι πιθανοί υποψήφιοι
Υψηλή η πιθανότητα πρόωρων εκλογών εάν τελικώς η Merkel παραιτηθεί για λόγους υγείας
Τα τρία συνεχόμενα «επεισόδια» με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel να τρέμει, επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα της διαδοχής της, για λόγους υγείας αυτή τη φορά, με το Bloomberg να θέτει πέντε βασικά ερωτήματα για την όλη διαδικασία αλλά και τους πιθανούς διαδόχους.
Η θητεία της Merkel ολοκληρώνεται το 2021 και η ίδια έχει ξεκαθαρίσει ότι θα την ολοκληρώσει.
Τι θα συμβεί, όμως, εάν τελικώς η Merkel αποχωρήσει πρόωρα;
Κατά το Bloomberg η πιθανότερη λύση θα είναι η πραγματοποίηση πρόωρων εθνικών εκλογών, αλλά θα υπάρξει πριν από αυτή μία συνταγματική διαδικασία προκειμένου η καγκελάριος να αντικατασταθεί.

Τα προβλήματα υγείας

Η Merkel «κλείνει» τα 65 της χρόνια στις 17 Ιουλίου και τους τελευταίους μήνες έχει εμφανιστεί να τρέμει και μάλιστα δημοσίως, κάτι που έστρεψε την προσοχή στην υγεία της, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια στην καγκελαρία.
Η ίδια, πάντως, υποστηρίζει ότι είναι καλά στην υγεία της και γνωρίζει πολύ καλά τις ευθύνες που έχει ως καγκελάριος γι’ αυτό είναι πολύ προσεκτική με θέματα υγείας.

Τι θα γίνει εάν παραιτηθεί;

Αν η Merkel ανακοίνωνε την παραίτησή της, ο Γερμανός πρόεδρος Frank Walter Steinmeier θα έπρεπε να την αντικαταστήσει μέχρι να εκλεγεί νέος ηγέτης από τη Bundestag.
Το πιθανό σενάριο θα ήταν για τον Steinmeier να δώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, δηλαδή στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών,  Olaf Scholz.

Πώς μπορεί να βρεθεί νέος καγκελάριος;

Μόλις ξεκινήσει η διαδικασία η Bundestag θα πρέπει να εκλέξει νέο καγκελάριο.
 Είναι ευθύνη του Γερμανού προέδρου να διορίσει έναν υποψήφιο, αλλά θα το έκανε σε στενή διαβούλευση με τους νομοθέτες της Βουλής και τα κυβερνώντα κόμματα.
Ο υποψήφιος θα είναι κανονικά από τον κυβερνώντα συνασπισμό ή το κυρίαρχο κόμμα, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ότι κάποιος έχει την ευκαιρία να κερδίσει περισσότερο από το 50% των ψήφων.
Εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία εντός 14 ημερών από την πρώτη ψηφοφορία, διεξάγεται νέα ψηφοφορία.
Αυτή τη φορά μπορεί να προταθεί ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους.
Εάν αυτός ο νικητής δεν δημιουργήσει πλειοψηφία, ο πρόεδρος έχει μια επιλογή: να τον διορίσει ως καγκελάριος ούτως ή άλλως, ή να διαλύσει τη Bundestag και να καλέσει νέες εκλογές.
Οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε διάστημα 60 ημερών.

Ποια θα είναι η πιθανότερη εξέλιξη;

Όλα αυτά εξαρτώνται από το αν ο Steinmeier μπορεί να ονομάσει έναν υποψήφιο που ευχαριστεί τις δύο πλευρές του κυβερνώντος συνασπισμού.
Ο Wolfgang Schaeuble, ο πρώην υπουργός Οικονομικών που ηγείται του Bundestag, αποτελεί μία επιλογή.
Οι Σοσιαλδημοκράτες σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν η επικεφαλής του CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, να γίνει καγκελάριος, καθώς αυτό θα της προσέφερε προβάδισμα στις επόμενες εκλογές.
 Ωστόσο, δεδομένης της επισφαλούς κατάστασης του κυβερνώντος συνασπισμού και του γεγονότος ότι το μπλοκ υπό την ηγεσία του CDU δεν έχει σαφή πλειοψηφία, οι πρόωρες εκλογές είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα.

Έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο;
 
Περίπου.
Το 1974, ο καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Willy Brandt, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα σκάνδαλο, καθώς ο επικεφαλής του προσωπικού του, αποδείχθηκε ότι ήταν πράκτορας της Ανατολικής Γερμανίας.
Ο Brandt παραιτήθηκε.
Ο τότε πρόεδρος Gustav Heinemann ανέθεσε στον τότε αντιπρόεδρο του Brandt, τον Walter Scheel των ελεύθερων δημοκρατών, την ηγεσία.
Εν τω μεταξύ, οι Σοσιαλδημοκράτες, αποφάσισαν τη θέση του Brandt στην ηγεσία του κόμματος να αναλάβει ο Helmut Schmidt.
Η Bundestag εξέλεξε τον Schmidt ως νέο καγκελάριο εννέα ημέρες αργότερα - και συνέχισε να υπηρετεί για οκτώ χρόνια.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS