Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Φτωχαίνει το ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι δείχνουν οι αριθμοί... τρομακτική αφαίμαξη

Φτωχαίνει το ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι δείχνουν οι αριθμοί... τρομακτική αφαίμαξη
Τα στατιστικά του Χρημτιστηρίου Αθηνών θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν τρομακτικά
Αριθμοί που τρομάζουν είναι οι στατιστικές που αφορούν το μέγεθος του ελληνικού χρηματιστηρίου το οποίο σταδιακά αφαιμάσσεται αφού η χώρα μέχρι τα τώρα μόνον υποστηρικτική στις επενδύσεις δεν υπήρξε.
Η πρόσφατη δημόσια πρόταση του ΟΠΑΠ ασχέτως της κατάληξής της (ο προτείνων έχει δεσμεύσει ήδη τα χρήματα) ήρθε να ταράξει για άλλη μια φορά τα νερά. Από παλιά το αφήγημα ήταν πως αποχωρούν οι πολυεθνικές εταιρίες.
Το αφήγημα δεν έχει αλλάξει μόνον που μαζί με αυτές έφυγαν και φεύγουν προς τα αλλού και τα εθνικά κεφάλαια.
Σε 69 λοιπόν ανήλθαν οι εταιρίες που χαιρέτησαν την αγορά την τελευταία 5ετία ενώ στις 120 όσες έφυγαν από την κρίση και εντεύθεν ή αλλιώς από την είσοδο της χώρα στα μνημόνια. Βέβαια από το σύνολο των αποχωρήσεων η πλειοψηφία αφορούσε προβληματικές εταιρείες οι οποίες ήταν ίσως για χρόνια καθηλωμένες στην κατηγορία της αναστολής διαπραγμάτευσης.
Παρόλα  αυτά δεν έλειψαν και οι ηχηρές αποχωρήσεις με πιο πρόσφατη βέβαια την "έμμεση" αποχώρηση της Τιτάν, η οποία αναμένεται να εισέλθει και πάλι στο ΧΑ, αλλά με ξένη... υπηκοότητα.
Τις διεθνείς  χρηματιστηριακές αγορές και σύγκεκριμένα ένα δεύτερο listing στο Λονδίνο φαίνεται ότι βλέπει το α τρίμηνο του επόμενου  έτους η Chipita που διαμορφώνει τις συνθήκες για διαπραγμάτευση σε άλλη διεθνή αγορά.
Όπως ανέφεραν στις περισσότερες περιπτώσεις οι διοικήσεις των εταιρειών που αποχωρούσαν, το διάστημα της κορύφωσης της κρίσης, η παραμονή τους στο Χρηματιστήριο δεν είχε και πολλά να τους προσθέσει πέρα από έξοδα.
Το ΧΑ ίσως και να μην κατάφερε να επιτελέσει το ρόλο του ως μηχανισμός marketing ωστόσο τι marketing να  υπάρξει  όταν οι εισγημένες εταιρίες αντιμετώπιζαν προβλήματα επιβίωσης.
Και βέβαια τα capital controls και η δυσκολία δανεισμού εκ των πραγμάτων έφεραν νέα δεδομένα αφού δημιούργησαν μεγάλη ανισότητα στην επιχειρηματική ζωή του τόπου, καθιστώντας τις μεγάλες επιχειρήσεις μεγαλύτερες αφού μόνον αυτές μπορούσαν  τελικώς να δανειστούν τόσο μέσα από τη χώρα όσο και έξω από αυτήν.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το Χρηματιστήριο δεν κατάφερε να αναπτύξει μικρότερες κυψέλες δίνοντας ευκαιρίες χρηματοδότησης της μικρομεσαίας επιχείρησης.
Επιστρέφοντας στη στατιστική και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ, μέσα στο 2019 αποχώρησαν  από την αγορά οι εταιρείες Αιολική Α.Ε.Ε.Χ., Μινωικές, Ντρουκφάρμπεν, Υγεία, Κρητών Άρτος και Nexans. Επίσης από το Ταμπλό "χάθηκε" και η Grivalia επειδή απορροφήθηκε από τη Eurobank.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χρηματιστήριο, αρχής γενομένης από το τέλος του 2018 και μέσα στο 2019, «έζησε» έξι ταυτόχρονες δημόσιες προτάσεις με τις πέντε εξ αυτών να στοχεύουν στην έξοδο από το  Χρηματιστήριο και την πρόταση της Τιτάν, η οποία και δεν στέφθηκε με επιτυχία  αλλά  επαναλαμβάνεται εκ νέου, που στόχο έχει την έξοδο από το ΧΑ και την επανεισαγωγή της στα χρηματιστήρια Ελλάδας και Γαλλίας.
Ειδικότερα οι πιο πρόσφατες αποχωρήσεις αφορούσαν:
  1. Το Υγεία που αποχώρησε μετά την υποχρεωτική δημόσια πρόταση από το fund CVC που απέκτησε τον έλεγχο του γνωστού ιδιωτικού θεραπευτηρίου.
  2. Τη Druckfarben η οποία εξήλθε από το ΧΑ μετά και τη δημόσια πρόταση της ΚΑΖΑΡ Επενδυτικής συμφερόντων του βασικού μετόχου Γιώργου Καραβασίλη.
  3. Τη Nexans που πέρασε μετά από δημόσια πρόταση στον έλεγχο της μητρικής της μέσω της Nexans Participations.
  4. Την εταιρεία Σφακιανάκης που μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης και τη απόκτηση ποσοστού περί του 97% στην εταιρεία από τον κ. Σταύρο Τάκη αναμένεται να εξέλθει.
  5. Επίσης στην έξοδο της Εναλλακτικής Αγοράς του ΧΑ οδηγήθηκε και η Κρητών Αρτος η οποία εξαγοράστηκε από το Switz Group.
  6. Παράλληλα και η εταιρεία Στέλιος Κανάκης οδηγήθηκε εκτός Χρηματιστηρίου μετά και τη δημόσια πρόταση της νορβηγικής Orkla Food Ingredients, ενώ η Αιολική ΑΕΕΧ εξήλθε από το ΧΑ όχι επειδή εξαγοράστηκε, αλλά επειδή μετατράπηκε σε αμοιβαίο κεφαλαίο.
Πριν το 2018

Πέρα από τις φετινές αποχωρήσεις υπάρχουν και κάποιες ιδιαίτερα σημαντικές, που έλεβαν χώρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Μια σημαντική έξοδος αποτέλεσε εκείνη του Ηρακλή μετά τη Δημόσια Πρόταση από τη Lafarge το 2015.
Ο Ηρακλής βγήκε από το ταμπλό τον Ιούνιο του 2016.
Μαζί με τη διαγραφή των μετοχών της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας διαγράφηκαν και από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ περί τα 400 εκατ. ευρώ.
Επίσης, από το χώρο των καλλυντικών αξίζει τέλος η αναφορά στην πιο πρόσφατη διαγραφή, της εταιρείας Κορρές.
Επίσης το τέλος του 2015 αποχώρησε από το ΧΑ η Καθημερινή καθώς είχε πολύ μικρή διασπορά μετοχών (κάτω του 4%), το 2017 αποχώρησε η Kleemann μετά από δημόσια πρόταση από το βασικό της μέτοχο, η Ιονική μετά την εξαγορά της όπως και η Αστήρ.
Την ίδια χρονιά μετά από δημόσιες προτάσεις των βασικών τους μετόχων αποχώρησαν και οι Μάρμαρα Κυριακίδης, Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες και η Envitec.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση βρίσκεται πλέον στα 59,6 δισ. ευρώ από 53,3 δισ. ευρώ στις αρχές του 2015.
Οι τράπεζες όμως απώλεσαν πάνω από το 50% της αξίας τους καθώς είχαν κεφαλαιοποίηση 21,53 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015 και πλέον έχουν πέσεις στα 10,35 δις. ευρώ.
Χωρίς τις τράπεζες η κεφαλαιαοποίηση του Χ.Α. ανέρχεται σε 49,55 δισ. ευρώ από 31,7 δισ. ευρώ.








www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης