Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη σε εβδομαδιαία βάση για το πετρέλαιο - Στο +5% η άνοδος για το Brent

Ισχυρά κέρδη σε εβδομαδιαία βάση για το πετρέλαιο - Στο +5% η άνοδος για το Brent
Σε εβομαδιαία βάση το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά +4%
Εντυπωσιακή πορεία σημείωσε ο μαύρος χρυσός σε εβδομαδιαία βάση, λόγω της μείωσης στην παραγωγή των ΗΠΑ αλλά και της σημαντικής υποχώρησης των αμερικανικών αποθεμάτων.
Αποτέλεσμα το Brent να ενισχυθεί κατά +5%, ενώ το αμερικανικό αργό να εμφανίσει εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του +4%.
Ανοδικά κινήθηκε ο μαύρος χρυσός και την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019, τελευταία συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2019 για το Brent ενισχύθηκε κατά +0,44% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 66,81 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2019 για το αμερικανικό αργό είχε άνοδο της τάξεως του +0,12% στα 60,27 δολ. ανά βαρέλι.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, οι πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο του Μεξικού μείωσαν την παραγωγή τους κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας Barry, η οποία αναμένεται να πλήξει την περιοχή.
«Το πετρέλαιο επέκτεινε τα κέρδη του, καθώς οι καταιγίδες στον Κόλπο του Μεξικού διέκοψαν την παραγωγή πετρελαίου και τα αποθέματα αμερικανικού αργού συνέχισαν να υποχωρούν περισσότερο απ΄ ότι αναμενόταν», αναφέρει σε σημείωμά της η τράπεζα ANZ.

Σημειώνεται ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα κατά 9,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες (11/7) η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας της χώρας.
Μάλιστα, τα στοιχεία της ΕΙΑ έδειξαν ότι η πτώση των αποθεμάτων ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν πτώση της τάξεως των 3,1 εκατ. βαρελιών.

IEA: Παρά την επέκταση της συμφωνίας ΟΠΕΚ η προσφορά πετρελαίου θα παραμείνει αυξημένη και το 2020

Τη θέση ότι η υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου θα επιστρέψει κατά το επόμενο έτος διατύπωσε σήμερα (12/7) σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, μέσω της μηνιαίας του έκθεσης, διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί παρά την πρόσφατη επέκταση της συμφωνίας των χωρών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας.
Ειδικότερα, ο IEA ανέφερε ότι το «κύριο μήνυμα» της μηνιαίας έκθεσής του είναι ότι «η προσφορά πετρελαίου κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2019 είχε ξεπεράσει τη ζήτηση κατά 900 χιλ. βαρέλια ημερησίως», προσθέτοντας ότι «αυτή η υπεροπροσφορά προστίθεται στα υπέρογκα αποθέματα πετρελαίου που δημιουργήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όταν η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε και η ζήτηση ξεκίνησε να υποχωρεί».
«Η ευρέως αναμενόμενη απόφαση των υπουργών του ΟΠΕΚ+ να επεκτείνουν τη συμφωνία παραγωγής μέχρι τον Μάρτιο του 2020 παρέχει καθοδήγηση, αλλά δεν αλλάζει τις θεμελιώδεις προοπτικές μίας υπερπροσφοράς», επεσήμανε ο ΙΕΑ, ενώ υπογράμμισε ότι «οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης οδήγησαν το Brent στο να σημειώσει πτώση της τάξεως του -10% τον Ιούνιο, παρά τους υποστηρικτικούς γεωπολιτικούς παράγοντες».
Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας επεσήμανε ότι «η σύσφιγξη της αγοράς δεν αποτελεί προς το παρόν ζήτημα και οποιαδήποτε επανεξισορροπήση φαίνεται να μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς το μέλλον», εκτιμώντας ότι η παραγωγή πετρελαίου στις χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα επεκταθεί κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση παραγωγής στις ΗΠΑ.
«Οι προοπτικές για το 2020 σχετίζονται με την σημαντική υπερπροσφορά επειδή έχουμε μεγάλη ανάπτυξη από τις ΗΠΑ και κάποιες άλλες χώρες», σχολίασε στο CNBC, ο υπεύθυνος του IEA για τις αγορές πετρελαίου, Neil Atkinson.
Επιπλέον, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ως εκ τούτου, αναφορικά με το θέμα της επανεξισορρόπησης, όπως λέμε και στη σημερινή μας έκθεση, η επανεξισορρόπηση παραμένει ακόμα μακριά».
Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες, οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές στην παραγωγή τους μέχρι τον Μάρτιο του 2020, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου.

ΗΠΑ: Στις 784 μειώθηκαν οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου

Νέα μείωση, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, κατέγραψαν οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (12/7/2019) η Baker Hughes.
Ειδικότερα, οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου μειώθηκαν κατά τέσσερις, στις 784.
Παράλληλα, οι πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά δύο, στις 172.
Ο συνολικός αριθμός των πλατφορμών μειώθηκε κατά πέντε, στις 958.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης