Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Μικρή ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος, με νέα άνοδο στην καταναλωτική εμπιστοσύνη

tags :
ΙΟΒΕ: Μικρή ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος, με νέα άνοδο στην καταναλωτική εμπιστοσύνη
Βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, κυρίως λόγω των καλύτερων προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες και της ανόδου της τρέχουσας ζήτησης
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος βελτιώθηκε ήπια τον Ιούνιο, φτάνοντας τις 101,0 μονάδες (από 100,8), επίδοση ωστόσο που κινείται χαμηλότερα της αντίστοιχης περυσινής (102,1).
Η έρευνα του Ιουνίου ενσωματώνει την επίδραση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών, καθώς και την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, εξελίξεις που φαίνεται να αποτιμήθηκαν θετικά.
Στις επιχειρηματικές προσδοκίες, οι περισσότεροι κλάδοι σημείωσαν ήπια ανοδικές τάσεις, με ισχυρότερη ενίσχυση στο Λιανικό Εμπόριο.
Για τέταρτο συνεχή μήνα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται και φέρνει το δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9,5 ετών.
Βεβαίως σχεδόν από το 1981 πάντα προεκλογικά ο δείκτης αυτός ενισχύεται σημαντικά.
Οι άμεσες ενέργειες της νέας κυβέρνησης αναμένεται όχι μόνο να καθορίσουν τις οικονομικές εξελίξεις βραχυπρόθεσμα, αλλά κυρίως να οριοθετήσουν το πλαίσιο πολιτικής στο οποίο θα κινηθεί μεσοπρόθεσμα.
Αυτό το πλαίσιο αναμένεται να επηρεάσει τις προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε κατεύθυνση και ένταση οι οποίες θα αποτυπωθούν από την έρευνα του Ιούλιου.

Βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, κυρίως λόγω των καλύτερων προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες και της ανόδου της τρέχουσας ζήτησης

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία σημειώνει ενίσχυση τον Ιούνιο, στις 104,2 (από 102,9) μονάδες, επίπεδο ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (103,1 μον.).
Το γεγονός αυτός αντανακλά τη βελτίωση των προσδοκιών στο μεταποιητικό τομέα, κυρίως λόγω της διαδικασίας ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα της αναπτυξιακής δυναμικής που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες.
Επισημαίνεται ότι τον Ιούνιο, σε ένα βαθμό, στις προσδοκίες των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας, σε εγχώριο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ενσωματωθεί η επίδραση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών, καθώς και της προκήρυξης των εθνικών εκλογών.
Επιπροσθέτως, η επιτυχής έκδοση ομολογιακών δανείων για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, η ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων από εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ένα ευρύ πλήθος χωρών, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιφέρει συγχωνεύσεις μεταξύ μεταποιητικών επιχειρήσεων αντανακλούν μια αναπτυξιακή δυναμική και διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον στον κλάδο αυτήν την περίοδο, το οποίο φαίνεται να επιδρά ενισχυτικά στις προσδοκίες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή. Τέλος, η σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων για άλλο ένα έτος, αναδεικνύει την υψηλή ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων, ενώ η διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, περιορίζει και την εξάρτησή τους από την εγχώρια αγορά και τις εξελίξεις σε αυτή.
Η ανάπτυξη της εγχώριας μεταποίησης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό της εμπόριο.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου του 2019 ανήλθαν στα €4,8 δισεκ., καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ανοδική ήταν ή τάση και στις εξαγωγές προϊόντων, κατά 3,9%, με την αξία αυτών να ξεπερνά τα €10,7 δισεκ.
Όσο αφορά στις εξαγωγές προϊόντων, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών το πρώτο τετράμηνο του 2019, αυτές ξεπέρασαν τα €7,3 δισεκ., σημειώνοντας άνοδο 5,3% (από €7 δισεκ. ένα χρόνο πριν).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης