Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χαλκιδική: Αποκαθίστανται οι ζημιές σε υποδομές και ηλεκτροδότηση - Στους 7 οι νεκροί

tags :
Χαλκιδική: Αποκαθίστανται οι ζημιές σε υποδομές και ηλεκτροδότηση - Στους 7 οι νεκροί
Αποκαταστάθηκε η βλάβη στο δίκτυο υψηλής τάσης της Χαλκιδικής
(upd2) Αποκαθίστανται σταδιακή οι ζημιές σε υποδομές και ηλεκτροδότηση σε όλο το νομό Χαλκιδικής, με τον κρατικό μηχανισμό και τους τεχνικούς της ΔΕΗ να δίνουν αγώνα δρόμου ώστε να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό η κανονικότητα στην περιοχή.
Η Χαλκιδική επλήγη από ένα πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο με κύριο χαρακτηριστικό τους σφοδρότατους ανέμους που άφησε πίσω του 7 νεκρούς, περισσότερους από 100 τραυματίες και τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές.
Όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, αποκαταστάθηκε η ζημιά στο δίκτυο υψηλής τάσης και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και στο Δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι μετά το μεσημέρι το ρεύμα θα έχει επανέλθει σε όλο το νομό Χαλκιδικής ενώ ο Κ. Μανιάτης, πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ ανέφερε ότι δίνεται μάχη έτσι ώστε η ηλεκτροδότηση να έχει αποκατασταθεί έως σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί.
Όσον αφορά τις υποδομές, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως πλην του οδικού άξονα Μουδανιών - Κασσάνδρας όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση ενόψει και του Σαββατοκύριακου όπου αναμένεται ένα ακόμα τουριστικό ρεύμα προς την Χαλκιδική, επιθυμεί να έχουν κλείσει οι περισσότερες και σοβαρότερες βλάβες και για αυτό ρίχνει το βάρος της στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τη σύσκεψη που είχαν σήμερα το πρωί ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, και παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων.
«Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την σταδιακή αποκατάσταση του ρεύματος» δήλωσε ο κ. Καραμανλής κατά την έναρξη της σύσκεψης, ξεκαθαρίζοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί και η απομάκρυνση των επικίνδυνων κατασκευών που υπάρχουν.
Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πραγματικά αποφύγαμε τα χειρότερα» και τόνισε ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αποτελεί άμεσο ζήτημα, «κυρίως στο πρώτο «πόδι» που από την ώρα της καταστροφής δεν έχει ρεύμα και κατά συνέπεια, ούτε νερό».
Ο κ.Τζιτζικώστας μετά από δεύτερη σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, υποστήριξε ότι δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα του δρόμου Ποτίδαιας - Ν.Φώκαιας, που είχε κλείσει μετά την πτώση πέντε μεταλλικών ιστών με ηλεκτροφόρα καλώδια ενώ εκτίμησε ότι η ηλεκτροδότηση αναμένεται να αποκατασταθεί σταδιακά σε όλες τις περιοχές μέχρι αργά το μεσημέρι.

ΑΔΜΗΕ: Αποκαταστάθηκε το δίκτυο Υψηλής Τάσης

Ο ΑΔΜΗΕ ενημερώνει ότι στις 11.28 αποκαταστάθηκε η βλάβη στη Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV Μουδανιών-Κασσανδρείας.
Η ηλεκτροδότηση στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης στην περιοχή Κασσανδρείας έχει ομαλοποιηθεί και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και στο Δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.
Χάρη στην ταχύτατη κινητοποίηση όλου του μηχανισμού του ΑΔΜΗΕ –στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο- αλλά και των συνεργατών του, στην τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλαν οι τεχνικοί του Διαχειριστή τα δυο τελευταία 24ωρα, η βλάβη αποκαταστάθηκε νωρίτερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου.
Καθοριστική συμβολή σε αυτό είχαν επίσης οι υπεργολάβοι του ΑΔΜΗΕ –που συνέβαλαν με τις δικές τους δυνάμεις στην επιχείρηση της αποκατάστασης-, αλλά και ο συντονισμός που υπήρξε από την πρώτη στιγμή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και δη το Υπουργείο Ενέργειας, το Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις τοπικές αρχές.
Από την πρώτη στιγμή που έλαβαν γνώση του συμβάντος (πτώση δυο ιστών υψηλής τάσης) τη νύχτα της Τετάρτης, τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ έσπευσαν στο σημείο και ασφάλισαν τη Γραμμή Μεταφοράς προκειμένου να μην υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος.
Παράλληλα με τις εργασίες αποκατάστασης της βλάβης –που συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς –που συνεχίστηκαν καθ’όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και νύχτας-, ο Διαχειριστής εξασφάλισε τα διαθέσιμα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (γεννήτριες) για την ηλεκτροδότηση κρίσιμων υποδομών (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πυροσβεστική, αστυνομικά τμήματα κλπ.), ενώ σε συννενόηση με τον ΔΕΔΔΗΕ κάλυψε ορισμένα φορτία μέσω των κυκλωμάτων Μέσης Τάσης από την περιοχή των Μουδανιών.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Μάνος Μανουσάκης και η Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ευχαριστούν το προσωπικό της εταιρίας και τους συνεργάτες που ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων και έκαναν τα πάντα για την αποκατάσταση της βλάβης –που δεν είχε προηγούμενο στα χρονικά του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας- το ταχύτερο δυνατό.
Ευχαριστούν επίσης τους κατοίκους της περιοχής της Κασσανδρείας για την υπομονή που επέδειξαν και εκφράζουν τα θερμότερα συλληπητήριά τους στις οικογένειες των επτά θυμάτων της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική.

Τεράστιες καταστροφές μέσα σε 10 λεπτά

Μόλις 10 λεπτά χρειάστηκαν οι σφοδρότατοι άνεμοι που έπληξαν την Χαλκιδική προκειμένου να αφήσουν πίσω τους 7 νεκρούς, περισσότερους από 100 τραυματίες και τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες, καλλιέργειες και υποδομές.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το βράδυ της Τετάρτης τη Χαλκιδική αποδίδονται στη βίαιη σύγκρουση των νοτιάδων που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες στη χώρα μας με τις ψυχρές αέριες μάζες που ήρθαν απότομα στην Ελλάδα από τα Βαλκάνια.
Η σύγκρουση αυτή προκάλεσε τις φονικές καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ριπές των ανέμων ξεπέρασαν σε ταχύτητα τα 100 χλμ ανά ώρα ενώ καταγράφηκαν περισσότεροι από 5.000 κεραυνοί στις περιοχές από όπου πέρασε η καταιγίδα.
Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας,  Ν. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, στο οποίο συνέπεσαν η μεγαλύτερη καταιγίδα των τελευταίων 35 ετών στην περιοχή και η μεγαλύτερη βλάβη στην ιστορία της ΔΕΗ, καθώς κατέρρευσαν πέντε πυλώνες της ΔΕΗ, εκ των οποίων οι δύο τελείως.
Αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, διαλυμένα τροχόσπιτα, ξεριζωμένα δέντρα, κατεστραμμένες στέγες και τεράστιες καταστροφές στις υποδομές, και ιδιαίτερα στις οδικές αρτηρίες είναι μέρος της εικόνας της τεράστιας καταστροφής.

Καταγραφή και αποκατάσταση ζημιών

Σε μια προσπάθεια η Χαλκιδική να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με έντονο τουριστικό ρεύμα, η κυβέρνηση προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην καταγραφή και στην αποκατάσταση ζημιών.
Σήμερα Παρασκευή 12/7 αναμένεται στην περιοχή πολυπληθές κλιμάκιο μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών προκειμένου να καταγράψει τις ζημιές σε κτίρια, σχολεία και υποδομές, ενώ σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών, και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση.
Στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τη φονική κακοκαιρία συμμετέχουν και δυνάμεις του ελληνικού στρατού στο πλαίσιο του σχεδίου «Δευκαλίων» ενώ με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών θα επιχορηγηθούν με το ποσό των 500.000 ευρώ οι δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών.
Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης έστειλε αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές.
 

Επτά νεκροί, πάνω από 120 οι τραυματίες

Η κακοκαιρία άφησε πίσω της 7 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες.
Συγκεκριμένα, ανασύρθηκαν από τη Σωζόπολη, δύο νεκροί, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, οι οποίοι βρήκαν ακαριαίο θάνατο όταν οι ισχυροί άνεμοι παρέσυραν το τροχόσπιτο τους.
Στο συμβάν αυτό τραυματίστηκε ο γιος του ζευγαριού όπως και ο 19χρονος εγγονός τους.
Νεκροί είναι επίσης στη Νέα Ποτίδαια ένας Ρώσος και ο μόλις 2 ετών γιος του, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από δέντρο που ξεριζώθηκε και παρασύρθηκε από τους ανέμους ενώ μια μητέρα 54 ετών και ο 8χρονος γιος της από τη Ρουμανία έχασαν τη ζωή τους, όταν την ώρα που έτρωγαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλάγια, καταπλακώθηκαν από την οροφή που παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους.
Έβδομος νεκρός ήταν ο Έλληνας ερασιτέχνης ψαράς, ο οποίος θεωρούνταν αγνοούμενος.
Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 120, με τους 14 να παραμένουν νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία, εκ των οποίων μια γυναίκα είναι διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του νοσοκομείο Παπανικολάου.

Επιτυχημένη η πρώτη πιλοτική δοκιμή του αριθμού 112

Επιτυχημένη ήταν σήμερα Παρασκευή 12/7 η πρώτη πιλοτική δοκιμή του αριθμού «έκτακτης ανάγκης» 112, η οποία έγινε στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.
Δεκάδες πολίτες έλαβαν στο κινητό τους τηλέφωνο μήνυμα που έγραφε  «Ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης: Ακραία κατάσταση», με την υποσημείωση ότι πρόκειται για δοκιμαστική εκπομπή μηνύματος.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση για τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική, ανέφερε πως άμεση προτεραιότητα είναι η λειτουργία του αριθμού 112, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 λειτουργεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κ. Συνολάκης διατύπωσε τη θέση πως εάν λειτουργούσε ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112, θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές στη Χαλκιδική.
«Θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές στη Χαλκιδική εάν είχε λειτουργήσει το σύστημα που στέλνει γραπτά μηνύματα στους κατοίκους ώστε να τους προειδοποιήσει για επικείμενη κακοκαιρία» υποστήριξε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Συνολάκης, ο οποίος αφού είπε πως το 112 είχε δοκιμαστεί ήδη από το 2012, τόνισε πως η αποστολή προειδοποίησης που θα προέτρεπε τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο θα μπορούσε να αποτρέψει τουλάχιστον κάποιους από τους επτά θανάτους στη Χαλκιδική, όπως τα πρόσωπα που βρίσκονταν στο τροχόσπιτο όταν εκδηλώθηκε η κακοκαιρία.
Παράλληλα ο κ.Συνολάκης είπε πως στις ΗΠΑ εκτός από αυτοματοποιημένα μηνύματα εκφωνείται και έκτακτη ενημέρωση από ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ υποστήριξε πως αν δεν υπάρξουν αλλαγές στην Ελλάδα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τέτοιες τραγωδίες.
Μάλιστα ο κ.Συνολάκης επανέλαβε την πεποίθηση του πως θα μπορούσε να είχε περιοριστεί το μέγεθος της τραγωδίας στο Μάτι εάν είχε ενεργοποιηθεί ο επίμαχος μηχανισμός ειδοποίησης.

Λέκκας: Η τεράστια καταστροφή στην Χαλκιδική έγινε μέσα σε 10 λεπτά

Την θέση ότι η τεράστια καταστροφή στην Χαλκιδική έγινε μέσα σε 10 λεπτά διατύπωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιο Λέκκας, ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται για καιρικά φαινόμενα που παρουσιάζονται και διαρκούν πολύ λίγο.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm o κ. Λέκκας υποστήριξε ότι πρόκειται για φαινόμενα που έρχονται σε αλληλουχία μετά τον καύσωνα.
«Είχαμε τον καύσωνα το προηγούμενο διάστημα που δίνει τη θέση του στα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται αιφνίδια και διαρκούν πάρα πολύ λίγο» είπε ο κ. Λέκκας, τονίζοντας ότι τα φαινόμενα είχαν πολύ μεγάλη ταχύτητα με «μεγάλη ραγδαιότητα στην ένταση των ανέμων.
«Υπάρχει αυτοτροφοδοτούμενος και επιταχυνόμενος κύκλος εμφάνισης αυτών των φαινομένων» υποστήριξε ο κ.Λέκκας, αναφέροντας πως ζημιές έχουν υποστεί κυρίως οι δευτερεύουσες ζημιές και τα δίκτυα, με βασικότερο αυτό της ΔΕΗ, και όχι οι σταθερές δομές και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν ειδικές προδιαγραφές για τις λυόμενες κατασκευές που εμφανίζονται στις καλοκαιρινές περιόδους «για να μην δημιουργούν κινδύνους».

Κολυδάς (μετεωρολόγος): Ίδιο με το φονικό μπουρίνι του 1983 το φαινόμενο στην Χαλκιδική

«Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση- καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι κι αυτός είναι ο λόγος που εκδώσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού» ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ κ Θοδωρής Κολυδάς.
«Χθες το επικαιροποιήσαμε και το βάλαμε με κόκκινο συναγερμό , το αναδείξαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο και προειδοποιήσαμε για όλα τα στοιχεία ...» είπε ο κ.Κολυδάς, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για την εκδήλωση ενός ισχυρού και καταστροφικού μπουρινιού από αυτά που πλήττουν συχνά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου επισήμανε ότι σε τέτοιους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους δεν αποτυπώνεται τόσο η δύναμή τους στην οριζόντια ταχύτητα του ανέμου.
«Στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δυο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες ταχύτητες του ανέμου.
Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χλμ την ώρα τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα!
Στιγμιαία...
Για αυτό “σηκώθηκε” και το βανάκι και οι στέγες...
Στην Αμερική μπορούν να σηκώσουν κι ολόκληρα σπίτια...» τόνισε ο κ.Κολυδάς.

 
 



(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 12/7 09:40)
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης