Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η προσοχή στα χαρτιά που έχουν μείνει πίσω

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η προσοχή στα χαρτιά που έχουν μείνει πίσω
ΑΓΟΡΑ: Θα γίνουν πιο επιλεκτικοί οι επενδυτές. Είναι μεγάλη η άνοδος που έχει καταγραφθεί από την αρχή του έτους και οι αναλυτές βλέπουν κινήσεις σε μετοχές που αξίζουν και έχουν μείνει πίσω. Ό,τι γράφουμε δηλαδή εδώ και καιρό. Πίστη στα θεμελιώδη και «πονταρίσματα» σε μετοχές που έχουν απόδοση χαμηλότερη της αγοράς.

Δείτε το θέμα με την καθαρή θέση σε άλλη στήλη του site. Πολλές μετοχές παίζουν ακόμα με p/bv κάτω από το 0,5. Δεν είναι δυνατόν αυτό να συμβαίνει σε εταιρείες που δεν είναι υπερδανεισμένες και έχουν κάποιο τζίρο και μικρό κέρδος ή μικρή ζημιά. Είναι στρέβλωση.

Και την ίδια ώρα άλλες να παίζουν με p/e πάνω από 2 φορές και να είναι υπερδανεισμένες. Ο υψηλός δανεισμός είναι κάτι που η στήλη αποφεύγει όπως ο «διάβολος το λιβάνι». Αν δούμε και συγκριτικές αποτιμήσεις για παράδειγμα στα άλευρα ή στα αλουμίνια θα δούμε μεγάλες διαφορές.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Υπάρχουν κάποια γραφήματα ειδικά στις τράπεζες που δημιουργούν ένα προβληματισμό στους τεχνικούς αναλυτές και με αυτά εξηγούν την πορεία της αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Το άνοιγμα είναι πτωτικό με τη ΔΕΗ να υποχωρεί και την Coca Cola ενώ στις τράπεζες παρατηρούνται μεικτές τάσεις. Ο Dow βέβαια σε νέα ιστορικά και εμείς παλεύουμε για τις 870 μονάδες.

ΟΜΟΛΟΓΑ: Μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι αν κάποιος ιδιώτης που έχει χρήματα στις ελληνικές τράπεζες ήθελε για παράδειγμα να γραφτεί στην έκδοση της Εθνικής, δεν μπορούσε. Επειδή είναι φυσικό πρόσωπο.

Αν όμως το ίδιο πρόσωπο είχε μία offshore, μία εταιρεία στην Κύπρο ή είχε βγάλει τα λεφτά του στο Λονδίνο, τότε μπορούσε άνετα γιατί τον θεωρούσαν θεσμικό! Δεν διαφωνούμε με την εγγραφή θεσμικών και όχι φυσικών προσώπων.

Διαφωνούμε όμως κάθετα με τη λογική ότι αυτοί που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και δεν στήριξαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το ίδιο σύστημα τους επιβραβεύει για την κίνησή τους αυτοί. Την ίδια ώρα όσοι κράτησαν τα χρήματά τους στην Ελλάδα στις δύσκολες εποχές «τιμωρούνται».

Έμειναν εδώ με μνημόνια, με ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, capital controls και τόσα άλλα και αντί να τους επιβραβεύσουν τους γυρίζουν την πλάτη. Αλλά θα μας πείτε εδώ το ίδιο το κράτος στους μπαταχτσήδες κάνει δόσεις και σβήνει πρόστιμα και στους συνεπείς φορολογούμενος ούτε μία μικρή έκπτωση. Κάποια στιγμή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει.

LAMDA: Οι κινήσεις της τωρινής κυβέρνησης σε σύγκριση με της προηγούμενης δείχνουν ποιος τελικά ήθελε το έργο και γιατί δεν προχωρούσε τόσα χρόνια, παρά τις δηλώσεις ότι θα ξεκινήσεις κ.α που διαβάζαμε.

ΕΧΑΕ: Περιμένουμε τα αποτελέσματα εξαμήνου για να δούμε αν υπάρχει κάποια επίδραση από την αύξηση του τζίρου και των αποτιμήσεων. Η μετοχή γύρισε κάτω από τα 5 ευρώ και όσοι βλέπουν πως το ΧΑ θα έχει ένα ανοδικό κύκλο τα επόμενα χρόνια, τότε θα πρέπει να δουν τη συγκεκριμένη μετοχή.

ΟΠΑΠ: Η δημόσια πρόταση σε χαμηλή τιμή έχει επηρεάσει τη μετοχή αλλά θα ξαναβρεί το δρόμο της.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Καλή κίνηση στο ξεκίνημα από την Ελλάκτωρ, ανοδικά και η Ιντρακόμ Κατασκευές, ενισχύεται η Εκτέρ, ενώ δεν έχει ανοίξει η Άβαξ.

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Σε νέα υψηλά και μάλιστα με την αποτίμηση πλέον στα 30 εκατ. ευρώ περίπου.

ΕΚΤΕΡ: Δεν πήρε το έργο της Viohalco αν και η πρότασή της ήταν αρκετά καλή. Υπάρχουν και άλλα που μέτρησαν όπως φαίνεται και δεν έχουν να κάνουν με την ποιότητα της εισηγμένης, η οποία δεν αμφισβητείται.

Ανοδικά και με υψηλό όγκο ξεκίνησε σήμερα και φαίνεται πως ο αγοραστής συνεχίζει παρά το γεγονός ότι πήρε χθες εκατοντάδες χιλιάδες. Στα 1,76 ευρώ με 37 χιλ. τεμάχια.

CENTRIC: Με καλό όγκο για τα δεδομένα της στο +2,07% και στα 0,2470 ευρώ. Αποτίμηση 25 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης