Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μητσοτάκης: Συνδυασμός των προτάσεων ΤΧΣ και ΤτΕ για τα NPLs - Στήριξη από Στουρνάρα: Θα εισηγηθούμε άρση capital controls, αιχμές κατά Τσίπρα

Μητσοτάκης: Συνδυασμός των προτάσεων ΤΧΣ και ΤτΕ για τα NPLs - Στήριξη από Στουρνάρα: Θα εισηγηθούμε άρση capital controls, αιχμές κατά Τσίπρα
Μητσοτάκης και Στουρνάρας συμφώνησαν ότι οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο
(upd) Την πλήρη άρση των capital controls θα εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όσον αφορά το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις της ΤτΕ και του ΤΧΣ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.
Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, Μητσοτάκης και Στουρνάρας συμφώνησαν ότι οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει και τις δύο προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι και θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις.
O διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2019.
Εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5%.
Σημείωσε ωστόσο ότι δεν ανησυχεί, καθώς ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί εάν ενισχυθεί η ανάπτυξη.
«Δεν το συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό, είναι θέμα του οικονομικού επιτελείου», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Ο διοικητής της ΤτΕ άφησε σαφείς αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι είναι πολύ χαρούμενος που μετά από 3,5 χρόνια επισκέφτηκε το Μέγαρο Μαξίμου.
Όσον αφορά τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι χρειάζονται και άλλες λύσεις για το τραπεζικό σύστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όλα τα όπλα είναι στο τραπέζι».

«Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε την κυβέρνηση, όπως άλλωστε ορίζει και το καταστατικό της ΤτΕ», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση Μητσοτάκη - Στουρνάρα δόθηκε έμφαση στις θετικές προσδοκίες των διεθνών αγορών για την ελληνική οικονομία με τη νέα διακυβέρνηση, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στη σημαντική βελτίωση του κόστους δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και στην ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών για χρεόγραφα που εκδόθηκαν από συστημικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς (ομόλογο 400 εκατ. ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα (ομόλογο 400 εκατ. ευρώ) με χαμηλό επιτόκιο.

Μαξίμου: Επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει πως κοινό συμπέρασμα υπήρξε ότι:
1. Οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της.
2. Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 29 Μαΐου 2019

Οι εκδουλεύσεις Στουρνάρα στην ΝΔ με στόχο την ανανέωση της θητείας 5/2020 – Οριστική άρση capital controls και αγορές ομολόγων από τράπεζες

Με στόχο να ανανεώσει την θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας θα χρησιμοποιήσει την μετεκλογική περίοδο και μετά από κάποιο εύλογο διάστημα που θα έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση της ΝΔ… για να διαπραγματευτεί δύο σημαντικά γεγονότα μεγάλης σπουδαιότητας.
1)Την οριστική άρση των capital controls στις ελληνικές τράπεζες
2)Την άρση των περιορισμών για αγορές κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.
Απότερος στόχος αυτών των κινήσεων θα είναι η ανανέωση της θητείας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που λήγει τέλη Μαίου 2020 και είναι 6ετής... δηλαδή έως το 2026.

Α)Η άρση των capital controls έχει σημειολογία και συμβολικότητα.
Κάποια στιγμή αρχές Φθινοπώρου θα αρθούν οριστικά τα capital controls και η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιχειρηματολογήσει ότι είναι απόρροια της εμπιστοσύνης των αγορών στην νέα διακυβέρνηση.
Βέβαια τα capital controls θα μπορούσαν να έχουν αρθεί αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος ήθελε να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη είναι αληθές ότι η ΝΔ θα αποκαταστήσει πιο γρήγορα την εμπιστοσύνη μεταξύ της ελληνικής οικονομίας και των αγορών οπότε η ΤτΕ θα μπορεί να άρει οριστικά τα capital controls.

Β)H Τράπεζα της Ελλάδος υποστήριζε ότι δεν μπορεί ο έλληνας πρωθυπουργός (Τσίπρας) να διαπραγματευτεί την άρση των περιορισμών που έχουν τεθεί στις ελληνικές τράπεζες ώστε να αγοράζουν κρατικό χρέος με την ΕΚΤ και ότι αυτό είναι θέμα της ΤτΕ.
Το όριο που ετέθη το 2012 με το PSI+ και το haircut είναι ότι κάθε ελληνική τράπεζα μπορεί να κατέχει μακροπρόθεσμα ομόλογα - πλην εντόκων - έως 2,5 δισεκ. ευρώ περίπου
Ο Στουρνάρας θα διαπραγματευτεί εντός των επόμενων μηνών ένα σχέδιο για την σταδιακή άρση του μέτρου αυτού και με πρώτο στόχο να διπλασιαστούν οι αγορές ομολόγων και απώτερο στόχο να αρθούν πλήρως τα όρια.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν π.χ. με το APS το ιταλικό μοντέλο να λαμβάνουν εγγυήσεις από το κράτος για τα προβληματικά δάνεια (NPEs) και ταυτόχρονα να μην διαθέτουν κρατικά ομόλογα είναι οξύμωρο.
Οι ελληνικές τράπεζες εάν σήμερα είχαν ελληνικά ομόλογα π.χ. 20 δισεκ. θα κατέγραφαν σχεδόν 700 με 800 εκατ έκτακτα έσοδα.
Ο Στουρνάρας θα επιχειρήσει μέσω και αυτών των δύο παραμέτρων, άρση capital controls οριστικά και άρση των περιορισμών ώστε οι τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα να τα χρησιμοποιήσει ώστε να διασφαλίσει από τον Μητσοτάκη μια δεύτερη θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Υποσημείωση

Ο Στουρνάρας ήταν απέναντι στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα συμπεριφερθεί ο Στουρνάρας όταν απέναντι του θα έχει την κυβέρνηση της ΝΔ.
Μάλλον τότε θα θυμηθεί το άρθρο 4 του καταστατικού της ΤτΕ... που αναφέρει ότι στηρίζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης....υπάρχει και το άρθρο 29 αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης...  

Και τι ανέφερε το bankingnews.gr στις 26 Ιουνίου 2019

Ενώ ο Στουρνάρας θέλει να υλοποιηθεί η πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs, για να μειωθεί στο 1 δισ το DTC της Alpha… η ΝΔ βλέπει ετήσια ζημία 700 εκατ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μετά την άνευρη υποδοχή που είχε από το τραπεζικό σύστημα η πρόταση του για τα NPEs και ενώ ακόμη δεν έχει κατατεθεί στην  DGcomp…  επιχειρεί να πείσει την νέα κυβέρνηση της ΝΔ που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές στις 7 Ιουλίου ότι…μπορεί να εφαρμοστεί.
Εμφανίζεται λοιπόν να πιέζει προς την κατεύθυνση να ψηφιστεί νόμος για το DTC δηλαδή την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ είναι βέβαιο ότι θα απορρίψει την πρόταση της ΤτΕ ως μη υλοποιήσιμη αλλά η ΤτΕ θεωρεί ότι εάν ψηφιστεί νόμος που επιτρέπει την μεταφορά DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης σε εταιρία ειδικού σκοπού SPV θα μπορούσε να…διευκολύνει την DGcomp.
Και ενώ όντως Τράπεζα της Ελλάδος προσπαθεί να ψηφιστεί νόμος για το DTC από την νέα κυβέρνηση…  η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αναλύσει την πρόταση της ΤτΕ και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο προϋπολογισμός θα υποστεί ετήσια ζημία 700 εκατ ευρώ εφόσον υλοποιείτο πλήρως η πρόταση της κεντρικής τράπεζας.
Μάλιστα η ΝΔ το έχει επικοινωνήσει στους έλληνες τραπεζίτες.
Τα βασικά ερωτήματα είναι
1)Γιατί η ΤτΕ δείχνει τέτοια επιμονή για την πρόταση της την οποία όλοι θεωρούν μη εφαρμόσιμη;
2)Τράπεζες όπως η Eurobank και Πειραιώς που υλοποιούν άλλα σχέδια αυτομάτως δεν αποκλείονται από την πρότασης της ΤτΕ;
Γιατί η Εθνική έχει αναφέρει ότι η πρόταση της ΤτΕ είναι μη εφαρμόσιμη;

Απαντήσεις

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας θέλει να φέρει την πρόταση του η οποία περιληπτικά περιλαμβάνει μεταφορά έως 40 δισεκ. NPEs σε εταιρία ειδικού σκοπού SPV μαζί με 7,3 δισεκ. DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση τα οποία εμφανίζονται ως λογιστικά κεφάλαια.
Η μόνη τράπεζα που μπορεί επί της ουσίας να χρησιμοποιήσει την πρόταση της ΤτΕ και υπό όρους είναι μόνο η Alpha bank.
Όχι μόνο γιατί θα μειώσει τα NPEs της αλλά κυρίως θα είναι η πρώτη τράπεζα που σχεδόν θα μηδενίσει το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα υποχωρήσει από 3,2 δισεκ. σε 1 δισεκ. ευρώ.
Για τους διεθνείς επενδυτές η ύπαρξη DTA δηλαδή αναβαλλόμενου φόρου και DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης στα κεφάλαια των τραπεζών και μάλιστα σε τόσο ακραία υψηλά ποσοστά θεωρείται αρνητικό στοιχείο.
Το υψηλό DTC αποδεικνύει ότι είναι χαμηλή η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών.
Η Alpha bank έχει όμως μια ιδιαιτερότητα.
Με 7,7 δισεκ καθαρά κεφάλαια – τα υψηλότερης ποιότητας στο σύστημα -  το DTC είναι μόνο 3,2 δισεκ. ευρώ το χαμηλότερο στο τραπεζικό σύστημα.
Θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε ένα SPV περίπου 15 από τα 21 δισεκ. NPEs της Alpha bank με παράλληλη μεταφορά DTC περίπου 2 δισεκ. ευρώ.
Η Alpha bank θα έβγαζε από τον ισολογισμό της 15 δισεκ. και θα μείωνε το DTC κατά 2 δισεκ. περίπου και θα ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα με τόσο χαμηλή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση σχεδόν στο 1 δισεκ. ευρώ θα αναβάθμιζε τα κεφάλαια της….
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα.
Η πρόταση της ΤτΕ – εάν εγκριθεί από την DGComp μάλλον απίθανο – θα πρέπει να απαντηθεί πως το ελληνικό δημόσιο θα δεχθεί να υποστεί ζημία για μια τράπεζα και πως θα δικαιολογηθεί ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο από μια τράπεζα.
Επίσης η Alpha bank θα μείωνε σχεδόν κατά 2 δισεκ. τα κεφάλια της αλλά μέσω της μεταφοράς 15 δισεκ. NPEs θα μειωνόταν το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό RWA και αυτομάτως θα βελτιωνόταν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.
Λιγότερα μεν κεφάλαια, αλλά και λιγότερα RWA αλλά και λιγότερη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC.
Οι άλλες τράπεζες η Eurobank και η Πειραιώς είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσουν την πρόταση της ΤτΕ κυρίως γιατί μεταφέρουν τα NPEs σε εταιρίες διαχείρισης.
Π.χ. η Intrum που πλήρωσε 400 εκατ θα δεχθεί να μεταβιβαστούν τα NPEs της Πειραιώς στο SPV ούτε μια στο εκατομμύριο γιατί ακόμη και εάν γινόταν θεωρητικά η Πειραιώς πρέπει να πληρώσει υπέρογκες προμήθειες - πέναλτι στην Intrum.
Η Εθνική επίσης δεν διάκειται θετικά στην πρόταση της ΤτΕ την οποία θεωρεί μη εφαρμόσιμη.
Η μόνη συλλογική λύση που μπορεί να υλοποιηθεί υποστηρικτικά στα σχέδια των τραπεζών για την μείωση των NPEs είναι το APS ή Ιταλικό μοντέλο που περιλαμβάνει μηχανισμό παροχής εγγυήσεων από το κράτος.
Ο μέσος όρος του επιτοκίου εκτιμάται στο 2,60%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης