Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Στάση για ανάσες στο ελληνικό χρηματιστήριο

tags :
Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Στάση για ανάσες στο ελληνικό χρηματιστήριο
Η εικόνα των διαγραμμάτων είναι πλέον αισθητά αποφορτισμένη από το πολύμηνο ράλι φθάνοντας στην απόλυτη ουδετερότητα των ταλαντωτών
Οι επενδυτές πούλησαν την είδηση της αυτοδυναμίας επιβεβαιώνοντας μια από τις πλέον δημοφιλείς χρηματιστηριακές ρήσεις που ισχύουν πριν και μετά από κάθε κομβικό γεγονός.
Η Αγορά παρόλα αυτά δεν έχασε την φρεσκάδα της καθώς μετά τις γρήγορες απώλειες του 7% στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας ενεργοποιήθηκαν αγοραστικά αντανακλαστικά που ανέκοψαν την δυναμική της διόρθωσης.
Η πτώση αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στο «γρήγορο χρήμα» και έχει ισχυρό αποτύπωμα από το εγχώριους επενδυτές λιανικής με πολύ μικρότερη συμμετοχή από θεσμικούς.
Η εικόνα εισροών στα μετοχικά αμοιβαία παρέμεινε θετική προσεγγίζοντας τα 20 εκατ. ευρώ την εβδομάδα που πέρασε συντηρώντας την ισχυρή δυναμική που έχει παρατηρηθεί από τις αρχές Ιουνίου.
Οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν όσο θα πλησιάζουμε στην ψήφιση τους στο οικονομικό προσκήνιο.
Η Βουλή επανεκκινεί στις 17 Ιουλίου και όπως φαίνεται θα υπάρξουν άμεσα νομοσχέδια για την ΔΕΗ, το Ελληνικό και την φορολογία που θα περιέχονται στις προγραμματικές δηλώσειςτης νέας κυβέρνησης.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου με την ψήφο εμπιστοσύνης.
Στις 17 Ιουλίου αναμένεται και η επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί
αρμόδιου για τα δημοσιονομικά θέματα όπου θα συζητηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τα μέτρα εξοικονομήσεων που θα προταθούν από την Ελληνική πλευρά.
Από την στάση των Ευρωπαίων θα εξαρτηθεί και ο χρόνος εφαρμογής των νέων φορολογικών ελαφρύνσεων.
Σε παράλληλο χρόνο φαίνεται ότι θα τρέξει η νέα έκδοσης ελληνικού ομολόγου 7ετούς διάρκειας καθώς οι συνθήκες μπορούν να θεωρηθούν άριστες δεδομένης της μεγάλης επιτυχίας που παρατηρήθηκε στην έκδοση του ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας αλλά και της σημαντικής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στα τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης σε μια εβδομάδας ισχυρής μεταβλητότητας αύξησε αισθητά το εύρος κίνησης ξεφεύγοντας από το μονότονα οριακά ανοδικό τέμπο .
Αφού δοκίμασε για λίγα λεπτά της ώρας το επίπεδο των 900 μονάδων στο ξεκίνημα των συναλλαγών της περασμένης Δευτέρας κινήθηκε έντονα πτωτικά για να ανακάμψει ζωηρά την Τετάρτη από τις 838 μονάδες.
Η εικόνα των διαγραμμάτων είναι πλέον αισθητά αποφορτισμένη από το πολύμηνο ράλι φθάνοντας στην απόλυτη ουδετερότητα των ταλαντωτών ενώ σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ο κινητός μέσος των 30 ημερών λειτούργησε ως ανάχωμα στην πίεση της προσφοράς.
Η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση δεν έχει χαλάσει, αντιθέτως με τους δείκτες απαλλαγμένους από το πληθωριστικό βάρος της επίμονης ανόδου υπάρχουν εκ νέου προϋποθέσεις για να δοκιμαστεί το επίπεδο των πρόσφατων υψηλών στο άμεσο μέλλον.
Οι συναλλακτικοί όγκοι διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και δείχνουν ικανοί να υποστηρίξουν το εγχείρημα της επιστροφής στα υψηλά έτους.
Ενδεχομένως αυτό που αλλάζει είναι η ταχύτητα της ανόδου καθώς πλέον σε κάθε σκαλοπάτι τιμών (875, 890) θα υπάρξουν πρόθυμοι πωλητές που έχουν εγκλωβιστεί από την γρήγορη κίνηση της περασμένης Τρίτης.
Ειδικά το επίπεδο των 875 μονάδων, όπου η Αγορά ξεκίνησε την συνεδρίαση με καθοδικό κενό, ενδέχεται να είναι το βασικότερο σημείο αντίστασης στην πορεία προς τις 900 μονάδες, άρα και η συσσώρευση δυνάμεων πριν την νέα διαφυγή διεκδικεί καλές πιθανότητες ως επικρατέστερο σενάριο την ερχόμενη εβδομάδα.
Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών του ΟΠΑΠ που προέκυψαν από την επιλογή μερίσματος σε είδος σε τιμή 9,56 ευρώ ανά μετοχή.
Την Τετάρτη 17 Ιουλίου λήγει η δημόσια πρόταση της Τιτάν για τις κοινές και προνομιούχες μετοχές.
Το αποτέλεσμα της πρότασης θα ανακοινωθεί την επόμενη ημέρα και αν οι μέτοχοι της TCI έχουν συγκεντρώσει ποσοστό αποδοχής στις κοινές μετοχές άνω του 75% ανοίγει ο δρόμος για την παράλληλη εισαγωγής της μετοχής στο Euronext.
Την Παρασκευή 20 Ιουλίου λήγουν οι σειρές παραγώγων σε δείκτες για το μήνα Ιούλιο.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι δημοσιεύσεις του εξαμήνου ξεκινούν στο τέλος του μήνα ωστόσο στις ΗΠΑ από την ερχόμενη εβδομάδα πυκνώνουν οι ανακοινώσεις από τις εταιρίες που έχουν υψηλό ειδικό βάρος στο δείκτη.
Στις κυριότερες από αυτές επισημαίνονται: την Δευτέρα (15/7) ανακοινώνει η Citigroup, την Τρίτη (16/7) οι JPMorgan, Wells Fargo, Goldman Sachs, Johnson & Johnson την Τετάρτη (17/7) οι Alcoa, Ebay, Bank of America, Netflix την Πέμπτη (18/7) οι Morgan Stanley, Philip Morris και τέλος την Παρασκευή (19/7) oι American Express και BlackRock.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης