Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η DHL κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου - Σημαντική ύφεση σε εξέλιξη

tags :
Η DHL κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου - Σημαντική ύφεση σε εξέλιξη
DHL: Καταρρέει το παγκόσμιο εμπόριο - Σημαντική ύφεση σε εξέλιξη
Μια νέα τριμηνιαία έκθεση από την εταιρία logistics DHL, που καταγράφει τον παγκόσμιο όγκο του εμπορίου (αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές) μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2019, διαπίστωσε ότι τα εμπορικά δεδομένα συνεχίζουν να επιδεινώνονται στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς δεν υπάρχει ακόμα λύση για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου.
Οι κινεζικές εισαγωγές «χάνουν σημαντική δυναμική», ανέφερε η έκθεση, υποδεικνύοντας ότι το επίκεντρο της επιβράδυνσης βρίσκεται στις βασικές πρώτες ύλες, τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και στα καταναλωτικά είδη μόδας.
Η απώλεια ορμής στα εμπορικά δεδομένα της DHL έχει επίσης επιβεβαιωθεί και από τα επίσημα κινεζικά στοιχεία εισαγωγών.
Η έκθεση ανέφερε ότι οι το εμπορικό outlook των ΗΠΑ είναι πιο… επικίνδυνο από αυτός της Κίνας.
Η DHL ανέμενε μια «σημαντική ύφεση, που οφείλεται σε μεγάλες απώλειες στις εξαγωγικές προοπτικές των ΗΠΑ».
Η DHL ανέφερε ότι τόσο τόσοι οι αεροπορικές όσο  και οι θαλάσσιες μεταφορές έχουν «βυθίστηκαν» σε αρνητικό έδαφος το β’ τρίμηνο του 2019, με εξαιρετική αδυναμία στις βασικές πρώτες ύλες, στα χημικά και στην τεχνολογία.
«Οι φθίνουσες προοπτικές για τις αμερικανικές εξαγωγές δείχνουν ότι μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ χάνουν το στόχο της να ενισχύσουν την εξαγωγική τους οικονομία κατά της Κίνας», δήλωσε η DHL.



Το παγκόσμιο εμπορικό βαρόμετρο της DHL καταγράφει τις από θαλάσσης και αέρος για επτά χώρες, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% του παγκόσμιου εμπορίου.
Η έκθεση επικεντρώθηκε σε προϊόντα πρώιμου κύκλου για την ανίχνευση σημείων καμπής στις παγκόσμιες εμπορικές ροές - αγαθών όπως προφυλακτήρες αυτοκινήτων, οθόνες αφής για smartphones και ετικέτες ρούχων.
«Τα στοιχεία εκφράζονται ως αριθμός, όταν ο δείκτης είναι πάνω από 50 που υποδηλώνει θετική προοπτική για την περίοδο των τριών μηνών και κάτω από το 50 αρνητική.
Για τις ΗΠΑ, ο δείκτης μεταφορών εμπορευμάτων αεροπορικώς μειώθηκε από 53 το Μάρτιο σε 45 τον Ιούνιο του 2019, και οι θαλάσσιες μεταφορές  από 57 σε 43.
Στην περίπτωση της Κίνας, το εμπόριο αέρα μειώθηκε από 57 σε 51 κατά την ίδια περίοδο, ενώ το θαλάσσιο εμπόριο μειώθηκε από 55 σε 47 ", δήλωσε η SCMP.
Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, σημειώθηκε τεράστια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου όταν ο Πρόεδρος Trump αύξησε τους δασμούς των κινεζικών αγαθών στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια από το 10% στο 25%, ενώ η Κίνα προχώρησε σε αντίποινα επιβάλλοντας δασμούς 25% σε προϊόντα αξίας  60 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Μια συγχρονισμένη πτώση του παγκόσμιου εμπορίου έστειλε επίσης το παγκόσμιο δείκτη εμπορίου PMI της JPMorgan στο χαμηλότερο επίπεδό του τα τελευταία 6,5 χρόνια.



Έτσι, όπως και τις δύο άλλες φορές, όταν η μακροοικονομία αποκτά και πλάι σημασία, οι μετοχές καταρρέουν.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης