Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stratfor: Μπρα ντε φερ ΗΠΑ - Κίνα για τις εκλογές στην Ταϊβάν - Οι βασικοί παίχτες και η υποψηφιότητα… μπαλαντέρ

tags :
Stratfor: Μπρα ντε φερ ΗΠΑ - Κίνα για τις εκλογές στην Ταϊβάν - Οι βασικοί παίχτες και η υποψηφιότητα… μπαλαντέρ
Stratfor: Μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Κίνα για τις εκλογές στην Ταϊβάν
Η Ταϊβάν οδεύει ολοταχώς σε προεκλογική της περίοδο με το κόμμα της αντιπολίτευσης Kuomintang (KMT) ή Εθνικιστικό Κόμμα να αναμένεται να ορίσει τον υποψήφιο πρόεδρό του πριν από τις γενικές εκλογές που αναμένονται τον Ιανουάριο του 2020.
Ο νικητής της κούρσας στο KMT θα βρεθεί ενάντια στην  πρόεδρο της χώρας Tsai Ing-wen.
Ο νικητής του αγώνα αντιπολίτευσης αναμένεται να γίνει γνωστός στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Όπως πολλοί σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τις εκλογές, το Πεκίνο, ειδικότερα, θα παρακολουθεί προσεκτικά.
Η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί την Ταϊβάν αυτοδιοικούμενη ως επαρχία που έχει απομακρυνθεί και έχει χρησιμοποιήσει όλο και επιθετική ρητορεία προς το νησί για να πιέσει για επανένωση μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο πριν από 70 χρόνια που χώρισε τα δύο εδάφη.
Οι σχέσεις Κίνας-Ταϊβάν έχουν επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Τον Μάιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων υποστήριξε ομόφωνα τη νομοθεσία που υποστηρίζει την Ταϊβάν ως μέρος μιας πιο αυστηρής προσέγγισης στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Πεκίνο.
Η Κίνα προτιμά να κερδίσει τις εκλογές το KMT, το οποίο τονίζει τους οικονομικούς δεσμούς με την ηπειρωτική χώρα, από την οποία τα στρατεύματα του KMT έφυγαν το 1949 μετά την ήττα στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο.

Ο αγώνας εξουσίας στο κόμμα της αντιπολίτευσης

Οι πρωταγωνιστές στο KMT είναι ο δήμαρχος της Kaohsiung Han Kuo-yu και ο Terry Gou, ο ιδρυτής του κατασκευαστή ηλεκτρονικών ειδών Foxconn, επίσης γνωστός ως Hon Hai Precision Industry.
Οι άλλοι υποψήφιοι του KMT είναι ο πρώην δήμαρχος της Νέας Ταϊπέι Eric Chu, ο πολιτικός επιστήμονας Chang Ya-chung και πρώην δικαστής της κομητείας Τάιπεϊ Χου Hsi-wei.
Αν και το KMT θεωρείται πιο φιλικό προς την Κίνα από το DPP, ο δημοφιλής Han Kuo-yu θεωρείται η μόνη σοβαρή πρόκληση για την πρόεδρο Tsai, δήλωσε ο Dane Chamorro, ανώτερος συνεργάτης της συμβουλευτικής εταιρίας Control Risks.
Ο Han Kuo-yu προκάλεσε  αναστάτωση στο DPP στις τοπικές εκλογές το 2018.
Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι του KMT, σε σύγκριση, είναι πολύ λιγότερο «εμπνευσμένοι», δήλωσε ο Chamorro.
Ο Gou - ο οποίος έχτισε την περιουσία του ως προμηθευτής της Apple με εργοστάσια στην Κίνα - μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει καλές σχέσεις τόσο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump όσο και με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping, αλλά μερικοί μπορεί να τον θεωρούν πολύ κοντά στο Πεκίνο, δήλωσε ο Chamorro.

Υποψηφιότητα μπαλαντέρ;

Μπορεί επίσης να υπάρξει ένας μπαλαντέρ στις επερχόμενες εκλογές με τη μορφή ανεξάρτητου υποψήφιου δημάρχου της Taipei Ko Wen-je, τον οποίο πολλοί αναμένουν να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας εάν και δεν το έχει ακόμη ανακοινώσει.
Ο Ko Wen-je ήρθε στο προσκήνιο πρόσφατα όταν συναντήθηκε με επικεφαλής του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν στη Σαγκάη κατά τη διάρκεια ενός τακτικού φόρουμ μεταξύ της Ταϊπέι και της κινεζικής πόλης.
Κατά τη συνάντηση, ο Ko Wen-je φάνηκε να «φλερτάρει» με την Κίνα όταν είπε ότι οι δύο χώρες ανήκαν σε «μία οικογένεια».
Ούτε ο Ko Wen-je ούτε η ηπειρωτική πλευρά ανέφεραν την αρχή «Μια Κίνα» - η οποία ορίζει ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας - ανέφερε η εφημερίδα South China Morning Post.
«Μένει να δούμε αν ο δήμαρχος Ko Wen-je θα μπορούσε να αποδειχθεί ως βιώσιμη εναλλακτική λύση πέρα από την παραδοσιακή γραμμή των δύο κομμάτων.
Έχει κερδίσει την υποστήριξη πολλών νεαρών ψηφοφόρων, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως άνθρωπο που τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Πεκίνο μπορούν να εμπιστευτούν», δήλωσε ο Zhixing Zhang, ανώτερος αναλυτής της Ανατολικής Ασίας στο Stratfor.

Συχνές ανησυχίες

Πράγματι, υπάρχουν φόβοι σχετικά με την παρέμβαση της Κίνας στην πολιτική της Ταϊβάν.
«Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την Κίνα (ηπειρωτική Κίνα) που εμπλέκεται στην κοινωνία της Ταϊβάν και στην πολιτική της», αναφέρει το think tank Center for Strategic and International Studies.
Όπως αναφέρει το think tank «υπάρχουν αποδείξεις παραπληροφόρησης, για χρηματοδότηση διάφορων πολιτκών και κοινωικξών ομάδων από το Πεκίνο και παρεμβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Πρόσφατα, ένα μεγάλο πλήθος διαδηλωτών διαμαρτυρήθηκε στην Ταϊπέι ενάντια σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που θεωρούν ότι είναι υπέρ του Πεκίνου.
Έτσι, η Κίνα είναι απίθανο να υποστηρίξει ανοιχτά έναν υποψήφιο από την Ταϊβάν, επειδή μια τέτοια στρατηγική πιθανότατα θα της γυρίσει μπούμερανγκ.
Παρά την φθίνουσα δημοτικότητα από τη στιγμή της εκλογής της, η πρόεδρος Tsai Ing-we έχει τώρα «δύο ισχυρά χαρτιά για να ρίξει στο τραπέζι τη : δημοκρατία και την έννοια του κυρίαρχου κράτους» αναφέρει το Stratfor.
«Η άνοδος λαϊκιστικών πολιτικών, τόσο στην Ταϊβάν όσο και σε όλο τον κόσμο, έχει αφήσει την πρόεδρο Tsai μοναδικό να χαρακτηρίσει τη φιλελεύθερη αξία της δημοκρατίας και της ελευθερίας - μια αξία που ταυτίζεται με τη Δύση και ευθυγραμμίζεται με την περιφερειακή στρατηγική των ΗΠΑ» τονίζει το Stratfor.
«Ειδικότερα, οι ανησυχίες για την πολιτική και ιδεολογική διείσδυση της Κίνας ενισχύουν την αντίληψη ότι ο Τσάι κρατά την Ταϊβάν ως« το τελευταίο φρούριο της δημοκρατίας του κινέζικου κόσμου», προσθέτει το Stratfor.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης