Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Τρέχουν» στην κυβέρνηση να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα για τα νομοσχέδια

«Τρέχουν» στην κυβέρνηση να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα για τα νομοσχέδια
Τα πρώτα νομοσχέδια είναι το φορολογικό και αυτό που αφορά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε ανυπόγραφα τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που είχε αποστείλει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να σπεύσει να τοποθετήσει την ηγεσία του Αρείου πάγου ενώ είχε ανακοινωθεί η προκήρυξη εκλογών είχε προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση η οποία κλιμακώθηκε και με την μετέπειτα άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας να βάλει την υπογραφή του.
Την Παρασκευή προχώρησε ακόμα ένα βήμα καθώς επέστρεψε στην κυβέρνηση και δη στο γραφείο του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου τα δύο σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που αφορούσαν στην εκλογή προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Καθώς δεν έχουν πλέον καμία νομική ισχύ και κατά συνέπεια κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα από τη στιγμή που δεν είχε υπογράψει ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Τώρα, το ζητούμενο, είναι πότε η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες επιλογές.
Οι πληροφορίες προσδιορίζουν χρονικά τον κ. Μητσοτάκη να παίρνει τις αποφάσεις του για την ηγεσία του Αρείου Πάγου στο τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, αυτό αποτέλεσε αφορμή για νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του έσπευσε να κάνει λόγο για μεθοδεύσεις που προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη, αντιστρέφοντας τα πυρά που έλαβε προεκλογικά.
Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου μέχρι και τις 10 Αυγούστου που θα κλείσει η Βουλή για ολιγοήμερες διακοπές να έχουν κατατεθεί τα δύο νομοσχέδια όπως έχει προγραμματιστεί ήδη από την προεκλογική περίοδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά τη νέα δομή της κυβέρνησης αλλά και παρεμβάσεις στο νέο ποινικό κώδικα στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης ορισμένων διατάξεων, έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο «παρερμηνειών» για ενδεχόμενη αποφυλάκιση - με βραχιολάκι - των τρομοκρατών της 17Ν.
Επιπροσθέτως, στο εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να περικλείονται  και ρυθμίσεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, διάταξη που αναμένεται να προκαλέσει και την πρώτη μονομαχία των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων.
Επίσης, αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στο ίδιο νομοσχέδιο και στο πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Δήμων, καθώς έχουν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα στην διοίκησή τους από την εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Στις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που στόχος είναι να να έχει ψηφιστεί πριν από την ολιγοήμερη διακοπή των εργασιών της Βουλής στις 10 Αυγούστου, αναμένεται συγκαταλέγεται και το φορολογικό που θα περιλαμβάνει σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Ανάμεσα σε άλλα είναι οι αλλαγές στο καθεστώς που διέπει την ένταξη των οφειλετών στις λεγόμενες 120 δόσεις με μείωση των επιτοκίων και ένταξη επιχειρήσεων με ευνοϊκότερους όρους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνονται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων αλλά και μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Η έναρξη ισχύος του νέου φορολογικού καθεστώτος αναμένεται να τοποθετηθεί για τις αρχές του 2020.
Στο μεταξύ η εκλογή νέου προέδρου της Βουλής για τη θέση του οποίου η ΝΔ θα προτείνει τον Κώστα Τασούλα, θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου στις 18 Ιουλίου.
Μία μέρα νωρίτερα θα γίνει η ορκωμοσία της Βουλής και θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις από τις 20 μέχρι τις 22 Ιουλίου οπότε και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα η διαδικασία με ονομαστική ψηφοφορία που έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης