Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το μεγάλο δίλλημα του ΟΠΕΚ

tags :
Το μεγάλο δίλλημα του ΟΠΕΚ
Δε βλέπουν συνέχεια στο ράλι της τιμής του πετρελαίου οι αναλυτές
Ο ΟΠΕΚ παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει τις περικοπές στην παραγωγή, ίσως πέρα από την τελευταία επέκταση, εξαιτίας της αυξανόμενης παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Ένας συνδυασμός γεωπολιτικών εντάσεων στον Περσικό Κόλπο, διακοπές στη Βενεζουέλα και το Ιράν, μια εκκρεμούσα μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve και η καταιγίδα στον Κόλπο του Μεξικού οδήγησαν σε έντονες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες.
Το ράλι στις τιμές του μαύρου χρυσού θα μπορούσε να έχει «συνέχεια ακόμα», όπως ανέφερε σε ανάλυσή της η Standard Chartered.
«Πιστεύουμε ότι το ράλι θα συνεχίσει, επιτρέποντας στην τιμή του Brent να κινηθεί πολύ πάνω από τα 70 δολάρια/βαρέλι και το αργό να βρεθεί πάνω από τα 65 δολάρια/βαρέλι», αναφέρει η επενδυτική τράπεζα.
«Εκτιμούμε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2019 θα υπάρχει παγκόσμιο έλλειμμα εφοδιασμού ύψους 0,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως», ενώ τα στοιχεία από τον την ΙΕΑ και τον ΟΠΕΚ υποδηλώνουν ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα, ανέφεραν οι αναλυτές της Standard Chartered.
H IEA ανέφερε μια τεράστια μείωση των αποθεμάτων την περασμένη εβδομάδα κατά 9,5 εκατομμύρια βαρέλια.
«Αυτή η τέταρτη συνεχής εβδομαδιαία πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου δείχνει ότι η πετρελαϊκή αγορά των ΗΠΑ βρίεκσεται σε πολύ δύσκολη θέση», ανέφερε η Commerzbank.
Οι καταιγίδες στον Κόλπο του Μεξικού και η άνοδος της έντασης στη Μέση Ανατολή είναι και αυτοί είναι «bullish» παράγοντες για την τιμή του πετρελαίου.
«Η συνολική κατάσταση δείχνει την περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα», κατέληξε η Commerzbank.
Όμως, μερικοί από αυτούς τους λόγους είναι προσωρινοί, που θα μπορούσαν να βγουν από το προσκήνιο, ειδικά με την προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου να αυξάνεται γρήγορα.
Στην τελευταία έκθεση του ΟΠΕΚ παρουσίασε την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς πετρελαίου.
Η αύξηση της ζήτησης μπορεί να φθάσει μόνο τα 1,14 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά η προσφορά από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να φθάσει τα 2,05 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Το 2020, η προμήθεια πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά άλλα 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα επιπλέον, ενώ η ζήτηση θα αυξηθεί και πάλι μόνο κατά 1,14 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Με άλλα λόγια, ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να κολλήσει με τις περικοπές στην παραγωγή, αναγκάζοντας να τις επεκτείνει συνεχώς σε μια απόπειρα να διατηρήσει σε επιτρεπτά επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου.
«Οι περιορισμοί στις υποδομές - ιδιαίτερα στη χωρητικότητα των αγωγών στο Permian, η μικρότερη δραστηριότητα από τις εταιρείες fracking υποδηλώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2019», ανέφερε ο OPEC στην έκθεσή του.
Έχουν επίσης τεθεί σε λειτουργία νέα τερματικά πετρελαίου.
«Η επέκταση του αγωγού μαζί με τις βελτιώσεις των λιμένων για περισσότερες εξαγωγές - ιδιαίτερα στο Corpus Christi - αναμένεται να αυξηθεί από ένα τρέχον επίπεδο περίπου 1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε περίπου 2,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2020», ανέφερε ο OPEC.
Το δίλλημα του ΟΠΕΚ είναι έντονο.
Παρόλο που γράφτηκε στη γλώσσα της τυπικής πρόβλεψης, η έκθεση του ΟΠΕΚ τον Ιούλιο του 2019 προσέφερε μια μάλλον ζοφερή προοπτική για το καρτέλ.
«Η ζήτηση για το ακατέργαστο πετρέλαιο των χωρών του ΟΠΕΚ για το 2019 αναθεωρήθηκε αυξητικά κατά 0,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα από την προηγούμενη έκθεση σε 30,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, 1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα χαμηλότερη από το επίπεδο 2018», ανέφερε η έκθεση.
Με βάση τις πρώτες προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και την προσφορά εκτός ΟΠΕΚ για το 2020, η ζήτηση για το ακατέργαστο πετρέλαιο του ΟΠΕΚ για το 2020 προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 29,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα , 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα χαμηλότερα από το επίπεδο του 2019».
Με άλλα λόγια, όσο αυξάνεται η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των με ταχύ ρυθμό, ο ΟΠΕΚ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο οι περικοπές παραγωγής του να μην επαρκούν για την εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου και των τιμών.
Είναι πολύ πιθανό ότι ο ΟΠΕΚ όχι μόνο να χρειαστεί να επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή, αλλά ότι ίσως χρειαστεί να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή μέχρι το 2020.
Ο χρόνος θα δείξει, αλλά η αρχική ματιά στα στοιχεία της προσφοράς / ζήτησης του επόμενου έτους δεν είναι ενθαρρυντική αν είστε μέλος της σύμπραξης.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης