Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ψυχρολουσία για 2 εκατ. συνταξιούχους - Έως τέλη Αυγούστου οι περικοπές Κατρούγκαλου

tags :
Ψυχρολουσία για 2 εκατ. συνταξιούχους - Έως τέλη Αυγούστου οι περικοπές Κατρούγκαλου
Μέχρι τέλος Αυγούστου τα σημειώματα με τις περικοπές Κατρούγκαλου στις συντάξεις
Ψυχρολουσία για 2.000.000 «παλιούς» συνταξιούχους φέρνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, που έκρυβε επιμελώς η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από 2017 με το αιτιολογικό ότι «δεν κόβεται καμία σύνταξη».
Ο αρμόδιος υφυπουργός για το Ασφαλιστικό Νότης Μηταράκης έχει δώσει σαφείς εντολές προς τον ΕΦΚΑ ολοκλήρωσης του επανυπολογισμού μέχρι το τέλος Αυγούστου, ώστε τα εκκαθαριστικά με τις νέες μειωμένες συντάξεις να πάνε σε όλους τους δικαιούχους, ώστε να γνωρίζουν το ύψος των περικοπών –που προς το παρόν δεν θα εφαρμοστούν- έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και έκρυβε επιμελώς.  
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης θεωρούν ότι τα εκκαθαριστικά για τις επανυπολογισμένες συντάξεις δεν έχουν μεγάλη αξία, αφού για να θεωρηθεί τυπικά «σωστός» ο επανυπολογισμός των συντάξεων δεν αρκεί μια απλή εκκαθάριση, αλλά απαιτείται νέα συνταξιοδοτική πράξη από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, για τρείς λόγους.
1.    Γιατί πριν από οποιονδήποτε επανυπολογισμό θα έπρεπε να προηγηθεί η διόρθωση όλων των συντάξεων, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), την επαναφορά, δηλαδή, των περικοπών των Ν. 4051 & 4093, κάτι το οποίο δεν έγινε.
2.    Ο νόμος Κατρούγκαλου θα πρέπει να εναρμονίζεται με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ, και το υπουργείο όφειλε να διορθώσει και να αναπροσαρμόσει την Εισφορά Αλληλεγγύης στα νέα μειωμένα ποσά της σύνταξης, κάτι που επίσης δεν έκανε.
3.    Η εξίσωση των παλαιών συντάξεων με τις νέες και το νέο νόμο, αφού τυχόν προβλεπόμενες θετικές διαφορές χορηγούνται, όχι όπως οι νέες και με την έναρξη του νόμου, αλλά μετά 8 χρόνια.
Για παράδειγμα έστω παλαιά σύνταξη (τέως ΙΚΑ) με αρχικό ποσό 2.080 ευρώ, είχε παρακρατήσεις 690 ευρώ και ελάμβανε προ φόρου 1.390 ευρώ. Με τον νέο Νόμο δικαιούται 1.760 ευρώ, κρατήσεις 205 ευρώ και προ φόρου 1.555 ευρώ, που σημαίνει διαφορά 165 ευρώ. Η διαφορά αυτή (165 ευρώ) θα χορηγηθεί σταδιακά (33 ευρώ) κατ΄ έτος από 1/1/2019 έως το 2023.
Ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων δεν είναι παρά το «κολπάκι», το εφεύρημα για να παρακάμψουν αποφάσεις του ΣτΕ, καθώς τριάμισι χρόνια μετά (Ιούνιος 2015) ούτε η απόφαση του ΣτΕ τηρείται, αλλά ούτε ο 4387/2016 για όσους (από τον νόμο αυτό) έχουν θετικές διαφορές εφαρμόζεται.
Με απλά λόγια, ο επανυπολογισμός γίνεται με ελλιπή στοιχεία, δεν συμπεριλαμβάνονται τα ακριβή στοιχεία κάθε συνταξιούχου χωριστά, δεν υπολογίζουν σωστά όλες τις επιπλέον εισφορές (βαρέων, 13ου -14ου μισθού, ΔΕΚΟ κ.λπ. ) και για αυτό δεν έχουν λάβει ακόμα αναλυτικά σημειώματα εκκαθάρισης.
Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, μετά τον επανυπολογισμό, η διαφορά των προ φόρου ποσών μεταξύ της καταβαλλόμενης σύνταξης και της νέας, καταγράφεται ως προσωπική διαφορά. Εάν το ποσό της νέας σύνταξης είναι μικρότερο, η διαφορά αυτή εξακολουθεί να καταβάλλεται μέχρι την οριστική εξάλειψή της και τον συμψηφισμό της με μελλοντικές αυξήσεις. Εάν το ποσό είναι μεγαλύτερο τότε η διαφορά αυτή χορηγείται σταδιακά σε 5 έτη.
Ο επανυπολογισμός των συντάξεων είναι ήδη εν εξελίξει και θα σταλεί το συντομότερο δυνατόν, τόνισε χτες Κυριακή στον ΑΝΤ-1 ο Νότης Μηταράκης, ώστε να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι, την προσωπική διαφορά που τους δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Ταυτόχρονα απέκλεισε το ενδεχόμενο  περικοπών των επικουρικών συντάξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Μηταράκης, προσπάθησε με κινδυνολογία προεκλογικά να δημιουργήσει ένα άγχος στους ασφαλισμένους που όμως τελικά δεν υφίσταται. Όπως έχει αναφερθεί ήδη από τον κ. Μητσοτάκη, το όποιο κόστος από τη μετάβαση στο νέο επικουρικό σύστημα,  θα καλυφθεί από το κράτος. Δεν τίθεται κανένας κίνδυνος για το ύψος των επικουρικών συντάξεων». Κλείνοντας, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως σε βάθος χρόνου η εγγύηση των συντάξεων εξαρτάται τόσο από την αύξηση της απασχόλησης, όσο και από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και τον μέσο μισθό. Αυτές οι τρεις παράμετροι είναι βασική προτεραιοτητα της νέας κυβέρνησης με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης