Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Πιθανή η έκδοση Tier II και από την Alpha Bank - Το αποκλείει η Eurobank

tags :
JP Morgan: Πιθανή η έκδοση Tier II και από την Alpha Bank - Το αποκλείει η Eurobank
Η Eurobank θα μπορούσε τελικά να αξιοποιήσει την αγορά για ένα ανώτερο μη καλυμμένο ομόλογο, αλλά όχι το 2019
Θετικά κρίνει την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα η JP Morgan, η οποία βλέπει τον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις και τη δημιουργία ενός περισσότερο προοδευτικού περιβάλλοντος για την οικονομία.
Ειδικότερα, στο εβδομαδιαίο statement, η JP Morgan γνωστοποιεί ότι ζήτησε από την Alpha Bank και τη Eurobank ενημέρωση σχετικά με τα πιθανά σχέδια έκδοσης χρεών.
Η Eurobank ανέφερε ότι δεν σχεδιάζει να εκδώσει κάποιο ομόλογο Tier 2, αλλά θα μπορούσε τελικά να αξιοποιήσει την αγορά για ένα ανώτερο μη καλυμμένο ομόλογο, αλλά όχι το 2019.
Αντίθετα, η Alpha Bank φαίνεται πιο δεκτική στην πιθανή έκδοση χρεών, ενώ αυτή η πρόθεση θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρώτη έκδοση δανείου μειωμένης εξασφάλισης και αργότερα σε ένα ανώτερο μη εξασφαλισμένο τίτλο.
Όπως αναφέρει η JP Morgan, το ενδιαφέρον για την πρωτογενή αγορά τίτλων από τις ελληνικές τράπεζες έχει αυξηθεί.

Τι ανέφερε η JP Morgan την επομένη των ελληνικών εκλογών στις 8 Ιουλίου

Εάν η ΝΔ υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις θα χαλαρώσουν οι στόχοι

Οι ελληνικές εκλογές δεν είχαν κάποια έκπληξη και επιβεβαίωσαν τις ενδείξεις των τελευταίων δημοσκοπήσεων, σχολιάζει η JP Morgan για την Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 αποκρυσταλλώθηκε η μεγάλη μετατόπιση από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία.
Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με σχεδόν το 40% της λαϊκής ψήφου και απέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία με 158 έδρες.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η JP Morgan διατηρεί τη μακροχρόνια άποψή της ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ έχει τη δυνατότητα, δεδομένης της φιλικότερης ατζέντας προς τις επιχειρήσεις, να παράσχει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και την τόνωση της εμπιστοσύνης σε μια οικονομία που έχει σημαντικό χώρο να αναπτυχθεί σε σταθερή βάση (με ρυθμό άνω του 3%) για αρκετά χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας, ο ηγέτης της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης παραγωγικών παραγόντων (εργασία και κεφάλαιο), μείωση της γραφειοκρατίας, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δικαστικής εξουσίας και προσέλκυση ξένου κεφαλαίου.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα το πρώτο σημαντικό εμπόδιο για την κυβέρνηση θα είναι να εκπονήσει μια δημοσιονομική στρατηγική που να αντιμετωπίζει την απώλεια των δημοσιονομικών στόχων λόγω της πολιτικής παροχών που ακολούθησε η απερχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει το χαμένο έδαφος στις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα ενδεχομένως να είναι στην περιοχή του 2,5%-3% το 2019, ενώ ο στόχος είναι στο 3,5% έως το 2022.
Ωστόσο, η JP Morgan εκτιμα ότι η νέα κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάπως λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, ειδικά εάν
οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται, επιτυγχάνοντας ενίσχυση της ανάπτυξης.
Όπως εκτιμά η JPMorgan, το βελτιωμένο δημοσιονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μπορεί να επιτρέψει στη διαμόρφωση μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη πέρα ​​από τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Σημειώνεται εδώ ότι η επιβάρυνση εξυπηρέτησης του χρέους κατά τα επόμενα 5-10 χρόνια είναι πολύ χαμηλή, με τις εκτιμήσεις να μην είναι τόσο επιβαρυντικές σε σχέση με τα υπερμεγέθη στοιχεία του δείκτη δημόσιου χρέους, ο οποίος είναι σχεδόν στο 175% του ΑΕΠ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι μόνο στο 8% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για χρονικό ορίζοντα 10 ετών, σε αντίθεση με εκείνες της Ιταλίας και της Ισπανίας που είναι περίπου 23% και 16% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης