Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες
Ποια θέματα θέτουν στα ερωτηματολόγια
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες μολονότι θεωρούν πως οι αποτιμήσεις τους παραμένουν σχετικώς χαμηλές έναντι άλλων τραπεζών στη γηραιά ήπειρο.
Ο λόγος είναι γιατί εκτιμούν πως οι θετικές εξελίξεις ακόμη και εάν επιτευχθούν οι στόχοι, θα έχουν ένα ισχυρό αντιστάθμισμα: Toν προβληματισμό που πανευρωπαϊκά διέπει τους επενδυτές για τον κλάδο.
Η αυτοσυγκράτηση προκύπτει από το γεγονός πως δεν αναμένονται σημαντικά κέρδη από τις επενδύσεις στον κλάδο κυρίως λόγω του σκληρού εποπτικού πλαισίου πανευρωπαϊκά.
Άλλωστε τα πρώτα αποτελέσματα 6μήνου στην Ευρώπη μαρτυρούν το αληθές του λόγου τούτου. 
Όπως αναφέρουν επενδυτές, ο κλάδος των τραπεζών πανευρωπαϊκά έχει χάσει μεγάλο κομμάτι της επενδυτικής τους αίγλης, πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι φανερό πως νοσούν  και εάν ο  ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός χώρος δεν μετασχηματιστεί  τάχιστα, ώστε το εποπτικό πλαίσιο να μη γίνεται όλο και απαιτητικότερο δεν πρόκειται να συγκεντρώσει σημαντικές και αξιόλογες επενδύσεις.
Οι επενδυτές αναζητούν τις εξάρσεις και τις υφέσεις προκειμένου να κερδοσκοπήσουν ανάμεσα σε αυτές, όμως δε βλέπουν τις τράπεζες ως μακροπρόθεσμη επένδυση.
Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ήδη  οι πρώτες επαφές καταγράφουν την άποψη των διεθνών παιχτών τη χώρα. 
Η άποψη των ξένων επενδυτών είναι πως οι θεσμοί  θα περιμένουν δείγματα γραφής πριν μαλακώσουν τα standards τους πλην όμως αυτό είναι κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά και δεν πρόκειται να πιέσει καταστάσεις και πράγματα πριν δώσει αυτά τα δείγματα γραφής που του ζητεί η Ευρώπη.
Μιλώντας με ξένους επενδυτές οι Ελληνικές  τράπεζες μετά την έλευση της νέας κυβέρνησης αποκομίζουν θετική αύρα σε ότι αφορά τις συστημικές προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια.
Θεωρούν βεβαίως ως εφικτή άμεσα την υλοποίηση της πρότασης του ΤΧΣ  (APS) και εκφράζουν την άποψη πως τα πάντα πρέπει να "τρέξουν" ως το Σεπτέμβριο για να υπάρξει τελικώς το περιθώριο οι τράπεζες να επιτύχουν δυνατότερους στόχους.
Μάλιστα ας μην ξεχνάμε πως το αποτέλεσμα του 2019 θα είναι αυτό που θα καθορίσει και την πορεία των stress tests του 2020 για τις ελληνικές τράπεζες.
Κατά μία περίεργη λογική οι ξένοι δεν εκφράζουν ανησυχία σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την έξαρση των οποίων αντιμετωπίζουν ως ένα υπαρκτό γεγονός το οποίο πάντως δεν το θέτουν στα ερωτηματολόγια που αποστέλλουν προς τις τράπεζες.
Τουναντίον κυρίαρχο ζήτημα για τους ξένους επενδυτές είναι κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να χορηγήσουν εν τοις πράγμασι την οικονομία αφού αυτή μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική πηγή σημαντικού κέρδους που ενδέχεται να καλύψει μελλοντικά και κεφαλαιακές ανάγκες.
Οι ξένοι εκτιμούν πως η άρση των capital controls που με βάση ακόμη και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια θα λάβει χώρα το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους- οι Ελληνες τραπεζίτες αναφέρουν ως σημείο μηδέν για το συγκεκριμένο θέμα το Σεπτέμβριο- θα οδηγήσει άμεσα σε αναβαθμίσεις τη χώρα η οποία μέσα στην επόμενη χρονιά ίσως και να καταφέρει να λάβει επενδυτική βαθμίδα αλλάζονται σε μεγάλο βαθμό την κανονικότητά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης