Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 13 δισ οι προσφορές για το 7ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,90% και υπερκάλυψη 5 φορές - Αντλούνται 2,5 δισ τα 450 εκατ. κάλυψαν οι ανάδοχοι

Στα 13 δισ οι προσφορές για το 7ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,90% και υπερκάλυψη 5 φορές - Αντλούνται 2,5 δισ τα 450 εκατ. κάλυψαν οι ανάδοχοι
Στα 13 δισεκ. έφθασαν οι προσφορές υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 5 φορές
(upd6) Στο 1,90% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στο νέο 7ετές ομόλογο που δημοπράτησε το ελληνικό δημόσιο σήμερα 16 Ιουλίου 2019 αντλώντας  2,5 δισεκ. ευρώ.
Το βιβλίο προσφορών άνοιξε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί, ενώ στις 13:20 οι προσφορές είχαν φτάσει στα 13 δισ. ευρώ όπου και έκλεισε.... δηλαδή υπερκάλυψη 5 φορές.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι τα 450 εκατ της έκδοσης τα κάλυψαν οι ανάδοχοι.
Επίσης σχεδόν το 50% της έκδοσης καλύφθηκε από επενδυτές από το Λονδίνο ενώ το real money, τράπεζες και διαχειριστές πήραν σχεδόν το 75% της έκδοσης.

Το bankingnews πριν την δημοπρασία είχε αναφέρει ότι οι προσφορές θα φθάσουν τα 11 με 12 δισεκ. υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό έως 4,8 φορές ενώ είχε εκτιμηθεί επιτόκιο 1,85%.
Τα 2,5 δισεκ. που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο θα τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει έως 2,5 με 3 δισεκ. δάνεια προς το ΔΝΤ.
Με την κίνηση αυτή μειώνει και το συνολικό υπόλοιπο από 9,5 δισεκ. σε 6,5 δισεκ. και ταυτόχρονα μειώνει το κόστος δανεισμού που είχε φθάσει έως το 4,95%.
Ο βασικός στόχος ήταν να εκδοθεί 15ετές ομόλογο αλλά επιλέγει η ασφαλής λύση της έκδοσης του 7ετούς.
Εάν η Ελλάδα έκδιδε 15ετές θα περνούσε ένα μήνυμα στις αγορές ότι μπορεί να δανειστεί και πέραν του 2032.
Το 2032 λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Έως το 2032 τα ομόλογα θεωρούνται βιώσιμα και μετά το 2032 μη βιώσιμα με βάση την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ.
Βέβαια υπήρχε και ένα αντικίνητρο.
Γιατί το ελληνικό κράτος να πειραματιστεί με τις αγορές μια έκδοση που ναι μεν θα πετύχει και με πολύ ικανοποιητικό επιτόκιο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά ο τίτλος που θα εκδοθεί 15ετές λήξης 2034 μπορεί να αποτελεί στόχο κερδοσκοπίας.
Να σημειωθεί ότι μετά την οριστική άρση των capital controls στις ελληνικές τράπεζες που αναμένεται προσεχώς ΕΚΤ και SSM θα εξετάσουν την αύξηση των ορίων αγοράς ελληνικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι ήδη κατέχουν μακροπρόθεσμο χρέος περί τα 8,5 με 10 δισεκ. και θα μπορούσαν σχεδόν να διπλασιαστούν στα 20 δισεκ. ευρώ.

ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 13 δισ. οι προσφορές για το 7ετές ομόλογο - Το 55% καλύφθηκε από funds

Στο 1,9% διαμορφώθηκε το τελικό επιτόκιο στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου, ενώ οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.
Το τελικό ποσό που αντλήθηκε από τη δημοπρασία ανήλθε στα 2,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, στη δημοπρασία συμμετείχαν συνολικά 335 επενδυτές, αρκετοί εκ των οποίων εκτός Ελλάδας, συγκεκριμένα σε ποσοστό 84%.
Όσον αφορά το είδος των επενδυτών, το 55% ήταν funds.

Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία η επιτυχία του νέου 7ετούς ομολόγου

Την ικανοποίησή του για την πολύ καλή πορεία της έκδοσης του νέου 7ετούς ομολόγου εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω ανάρτησης στον λογαριασμό του στο Twitter.
Στην ανάρτησή του ο κ. Μητοστάκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Θέλω να συγχαρώ τον ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου με το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο του 1,9%.
Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας».


Σταϊκούρας: Ιδιαίτερα επιτυχής η έκδοση του 7ετούς ομολόγου - Συνεχίζουμε με σχέδιο, ωριμότητα και αποφασιστικότητα

Βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές, σημειώνει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επ' αφορμή της σημερινής (16/7) εξόδου της χώρας στις αγορές.
«Η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής, αφού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει ο υπουργός.
«Συνεχίζουμε βήμα-βήμα, με σχέδιο, ωριμότητα και αποφασιστικότητα», καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

Έρχεται αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδος από Fitch και Moody’s

Δεν φαίνεται να υπάρχει βιασύνη να αναβαθμίσουν την Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης κίνηση προφανώς εύλογη καθώς αναμένουν το επόμενο διάστημα να ξεδιπλωθεί το κυβερνητικό έργο της ΝΔ.
Σε πρώτη φάση είναι πιθανή η αναβάθμιση των προοπτικών outlook της οικονομίας σε θετική positive και όχι της πιστοληπτικής ικανότητας.
Στο πλαίσιο αυτό τον Αύγουστο στις 2 Αυγούστου με την Fitch και στις 23 Αυγούστου με την Moody’s θα αναβαθμιστούν οι προοπτικές σε θετικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές που βαθμολογούνται αυτή την περίοδο.
Πάντως αυξάνονται οι πιθανότητες έως το τέλος του 2019 η Ελλάδα να βαθμολογείται σε ΒΒ από ΒΒ- δηλαδή αναβάθμιση μιας κλίμακας.

(πρώτη ενημέρωση 15 Ιουλίου 2019, 21:00)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης