Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Συνεδριάζει υπό τον Αναστασιάδη το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών – Στο επίκεντρο οι προτάσεις Akinci

tags :
Κύπρος: Συνεδριάζει υπό τον Αναστασιάδη το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών – Στο επίκεντρο οι προτάσεις Akinci
Επί τάπητος και οι τελευταίες εξελίξεις με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών συνεδριάζει σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου υπό την προεδρία του Ν. Αναστασιάδη στην Κύπρο προκειμένου να εξετάσει αφενός τις προτάσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων M. Akinci για σύσταση κοινής επιτροπής διαχείρισης υδρογονανθράκων και αφετέρου τις τελευταίες εξελίξεις ύστερα από την επιβολή μέτρων της ΕΕ κατά της Τουρκίας για τις παράνομες δράσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει ομοφωνία θέσεων και κοινή γραμμή αντιμετώπισης τόσο των τουρκικών προκλήσεων όσο και της πρότασης του Τουρκοκύπριου ηγέτη.
Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, η Λευκωσία θεωρεί ότι η πρόταση Akinci δεν ήρθε καθόλου τυχαία τη δεδομένη στιγμή, κατά την οποία η Άγκυρα κλιμακώνει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι αυτή γίνεται με παρότρυνση της Άγκυρας, θέλοντας να βάλει και άλλου είδους πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, απειλώντας ταυτόχρονα για συνέχιση των παράνομων ενεργειών της σε περίπτωση που η πρόταση απορριφθεί.
Ο κ.Αναστασιάδης θα ενημερώσει σήμερα το Συμβούλιο Αρχηγών για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και για τις πληροφορίες σε σχέση με το αποτέλεσμα αυτών των γεωτρήσεων, θα ενημερώσει παράλληλα για τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας και για τα διάφορα διαβήματα που γίνονται από πλευράς κυβέρνησης τόσο στα αρμόδια όργανα της Ευρώπης, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στα διάφορα διεθνή όργανα.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το γεγονός ότι επανέκαμψε η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, εκτιμώντας ότι τώρα μπορεί να υπάρξει συνέχεια στις διαπραγματεύσεις.
Ο κ.Αναστασιάδης εκτιμάται ότι θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να υπάρξει τοποθέτηση τόσο για την πρόταση Akinci όσο και για την επάνοδο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης