Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για πλεόνασμα - Συνδέει μείωση φόρων με το αφορολόγητο - Μητσοτάκης: Θα σεβαστούμε τους στόχους

tags :
Regling (ESM): Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για πλεόνασμα - Συνδέει μείωση φόρων με το αφορολόγητο - Μητσοτάκης: Θα σεβαστούμε τους στόχους
Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης και να τονωθεί η ανάπτυξη, ανέφερε ο Regling
(upd) Δεν αλλάζουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα.
Αυτό είναι το μήνυμα που έδωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών μιλώντας στο συνέδριο του Economist, στο οποίο επισήμαναν σε κάθε τόνο ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου η Ελλάδα να εισέλθει σε έναν κύκλο ισχυρούς και βιώσιμης ανάπτυξης.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κ. Regling, από το βήμα του συνεδρίου του Εconomist ανέφερε ότι είναι καλοδεχούμενη η μεταρρυθμιστική ατζέντα που προωθεί η νέα κυβέρνηση με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
Ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε εκ νέου ότι πρέπει να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. 
Όπως σημείωσε, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μόλις εκλέχθηκε και οι λεπτομέρειες πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας προσεχώς, από τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα είναι ενθαρρυντικό ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις και το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί.
Oι δηλώσεις Regling για διατήρηση των στόχων που αφορούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του bankingnews.gr ότι οι στόχοι για το 2020 δεν είναι δυνατό να αλλάξουν.
Για να συζητηθεί στη συνέχεια η πιθανή μείωση των στόχων, θα πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να παρουσιαστεί ισχυρό μεταρρυθμιστικό έργο.
Ο Regling πρότεινε ως εναλλακτική για τη διατήρηση των πλεονασμάτων, τη μείωση των φόρων σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου).

Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
«Με διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιτύχει βιώσιμους ρυθμούς μακροπρόθεσμης ανάπτυξης με ταυτόχρονη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2020.
Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη αυτού του στόχου», τόνισε ο Regling.
Αναφερόμενος στην τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση που συνέταξε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι προκύπτει καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν διασφαλίζεται η συνέπεια μεταξύ υλοποιηθέντων μέτρων και δεσμεύσεων της χώρας.
Κάποιες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν είναι πιθανό να επιδράσουν αρνητικά στην ανάπτυξη και να υπονομεύσουν τις προηγούμενους μεταρυθμίσεις, όπως οι αυξήσεις των δαπανών, τόνισε.
Για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του χρέους είναι σημαντικό να παραμείνει η χώρα σε μεταρρυθμιστική τροχιά και μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, προόσθεσε.
Η πρώτη προτεραιότητα της χώρας πρέπει να είναι η ανάπτυξη παράλληλα με την τήρηση των δεσμεύσεων και τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Προς την κατεύθυνση των αναπτυξιακών μέτρων, ο επικεφαλής του ESM προτείνει τις εξής κατευθύνσεις:

Διατήρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Δεν πρέπει να αναιρεθούν μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων, όπως στην αγορά εργασίας.
Τυχόν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, για παράδειγμα, θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις εξελίξεις σε επίπεδο παραγωγικότητα προκειμένου να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα, δεδομένων μάλιστα των ανησυχητικών δημογραφικών προοπτικών της χώρας.
Για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα απαιτούνται μέτρα που θα βελτιώσουν το οικονομικό κλίμα και θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον πιο φιλικό για τις επιχειρήσεις, όπως μέσω της μείωσης του χρόνου αναμονής στα δικαστήρια και της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης.

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Είναι απαραίτητη σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.
Είναι απαραίτητη η ενίσχυση της κουλτούρας εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα με στόχο την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων.

Θωράκιση του τραπεζικού κλάδου

Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης και να τονωθεί η ανάπτυξη.
Η Ελλάδα χρειάζεται έναν σταθερό και κερδοφόρο τραπεζικό κλάδο που θα στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Εξισορρόπηση των δημοσιονομικών πολιτικών

Θα πρέπει να στοχεύουν στην επίσπευση της ανάπτυξης διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τους δημοσιονομικούς στόχους.
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με μείωση του αφορολόγητου.
Επιπλέον, θα πρέπει να εξασφαλιστεί δημοσιονομικός χώρος για παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις.

Μέτρα με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα

Οι κοινωνικές παροχές θα πρέπει να επικεντρωθούν στους λιγότερο ευνοημένους, όπως οι νέοι όπου τα ποσοστά φτώχειας είναι αυξημένα.

EuroWorking Group: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά οι στόχοι για μικρότερα πλεονάσματα

Σαφές μήνυμα στην Ελλάδα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει έστειλε ο Hans Vijlbrief πρόεδρος του Euroworking Group, τονίζοντας ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μικρότερα πλεονάσματα θα πρέπει να ακολουθήσει.
"Η σειρά που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι μεταρρυθμίσεις, ισχυρή ανάπτυξη και χαμηλοί στόχοι στα πλεονάσματα" υπογράμμισε ο Vijlbrief.

Μητσοτάκης σε Regling: Θα σεβαστούμε τους δημοσιονομικούς στόχους

Συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα χαρακτήρισε την επαφή του με τον επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για τη μετά-μνημονιακή εποχή.
Σε ανακοίνωσή του πρωθυπουργικού γραφείου - αλλά και σε tweet του ίδιου του πρωθυπουργού - αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: ««Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Regling.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας οι οποίες αποτελούν τις κεντρικές δεσμεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους.
Επίσης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για υψηλότερη ανάπτυξη και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.
Ο κ. Regling συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη.
Τόνισε ότι ο ESM είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και είναι πρόθυμος να βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τη διατηρήσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Ο Πρωθυπουργός και ο κ. Regling υπογράμμισαν την κοινή τους βούληση για συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Dolman (ΔΝΤ): Η Ελλάδα να πολεμήσει άμεσα τα συμφέροντα που κυριαρχούν σε κλάδους όπως… ο δικαστικός – Οι 5 κίνδυνοι

Η Ελλάδα να πολεμήσει άμεσα τα συμφέροντα που κυριαρχούν σε κλάδους όπως… ο δικαστικός, ανέφερε ο Peter Dolman, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του Economist, δήλωσε την υποστήριξη του ταμείου στη χώρα.
Ο Dolman ήταν πιο αυστηρός σε σχέση με τους συνομιλητές του, περιγράφοντας τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.
Όπως η ελλάδα διέπεται από αδύναμη ανάκαμψη, υψηλή ανεργία, μεγάλο κίνδυνο φτώχειας, υψηλό δημόσιο χρέος και μεγάλο αριθμό κόκκινων δανείων .
Σύμφωνα με τον Dolman θα πρέπει να υπάρξει καλύτερο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να υπάρχει περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Επίσης, κάλεσε την Ελλάδα να ξεπεράσει τα ισχυρά κατοχυρωμένα συμφέροντα που υπάρχουν σε διάφορους κλάδους, όπως ο δικαστικός.
Μάλιστα, ζήτησε μέτρα για να αποκατασταθεί ο τραπεζικός δανεισμός, ενώ ζήτησε ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων.

Giamaroli (ESM): Οι μεταρρυθμίσεις θα συγκρατήσουν χαμηλά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Το σωστό μονοπάτι για να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη τροχιά και ανάπτυξη είναι οι μεταρρυθμίσεις και η σωστή συνεργασία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ανέφερε ο Nikola Giamaroli, στέλεχος του ESM, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο του Economist.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα θα πρέπει τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να αποκτήσει πλήρης πρόσβαση στις αγορές, τονίζοντας ότι το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν κάποια βήματα πίσω ως προς τις δεσμεύσεις.
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με καλή συνεργασία με τους εταίρους, τονίζοντας ότι η υλοποίηση των υπεσχημένων είναι το σωστό μονοπάτι για το χαμηλό κόστος δανεισμού.
Τέλος αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσό των κεφαλαίων που διατέθηκαν στην Ελλάδα από τον ESM, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους εγχώριους και εξωτερικούς κινδύνους.

Costello (Κομισιόν): Δεν αλλάζουν οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα - Οι 3 προϋποθέσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Μετά από 8 χρόνια κρίσης η Ελλάδα βαδίζει στο σωστό δρόμο, αλλά για επιτευχθεί ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη το κλειδί είναι οι μεταρρυθμίσεις.
Αυτό ανέφερε ο D. Costello, εκπρόσωπος της Κομισιόν στο ελληνικό πρόγραμμα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο οποίος κάλεσε και την ελληνική κυβέρνηση να φτιάξει ένα φιλικό περιβάλλον οικονομικής δραστηριότητα, να βελτιώσει την επιχειρηματικότητα και να εκσυγχρονίσει το Δημόσιο.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζουν οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Να αλλάξουμε πολιτικά τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πάρα πολύ δύσκολο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τους στόχους για τις Δημόσιες επενδύσεις χωρίς να υπάρχουν περικοπές στα κονδύλια, κάτι το οποίο γινόταν τα τελευταία χρόνια, ενώ περιέγραψε μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να δώσει έμφαση η ελληνική κυβέρνηση.
Αυτές είναι το άνοιγμα του ιδιωτικού τομέα, η αγορά ενέργειας και εργασίας, το Κτηματολόγιο και η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων».

Σταϊκούρας στο Economist: Το αναπτυξιακό σχέδιο θα επιτρέψει μείωση των πλεονασμάτων και επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης θα επιτρέψει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist.
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες παραπέμποντας στις επικείμενες προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο κ.Σταϊκούρας  υποστήριξε ότι ανάμεσα στις κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η εκτεταμένη αλλά συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με φιλο-επενδυτικό και φιλο-εξαγωγικό πρόσημο, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους πολίτες.
«Με οδηγό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού και την προσωπική μου πεποίθηση, δεν μηδενίζω το έργο κανενός, και βεβαίως ούτε του προκατόχου μου.
Άλλωστε η συνέχιση μιας τέτοιας προσέγγισης είναι άδικη, και μακροχρονίως δεν ωφελεί τη χώρα και τους πολίτες της.
Σταματώ λοιπόν τη γνωστή πρακτική της απόδοσης καταστροφικής μανίας στον προκάτοχο.
Είμαστε όμως εδώ για να διορθώσουμε υπαρκτά σφάλματα.
Για να αντιμετωπίσουμε υπαρκτές παραλείψεις.
Για να επιδιώξουμε τις μέγιστες δυνατές πολιτικές, κοινωνικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις και συναινέσεις.
Την κατάσταση της οικονομίας την γνωρίζουμε όλοι.
Την πραγματικότητα την βιώνουμε όλοι.
Οι ωραιοποιήσεις δεν αποδίδουν.
Ούτε ωφελούν, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.
Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από ανάταξη της εθνικής αυτοπεποίθησης, από πολιτική σταθερότητα, από συνθήκες ασφάλειας, από αυξανόμενες βεβαιότητες, από μειούμενους κινδύνους, από αυξανόμενη αξιοπιστία, από αυξανόμενους βαθμούς ελευθερίας, από κλίμα δημιουργίας, από κοινωνική δικαιοσύνη.
Κεντρικός στρατηγικός στόχος μας είναι η μεγέθυνση της οικονομίας με υψηλότερους ρυθμούς, με υγιή δημόσια οικονομικά, με ευσταθή τραπεζικό τομέα, με εξωστρεφή προσανατολισμό, με συνεχώς αυξανόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης, με δικαιότερη διανομή του παραγόμενου πλούτου, με αλληλεγγύη στους ασθενέστερους.
Γνωρίζουμε ότι η αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και απαιτητικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, απαιτεί διαρκώς βελτιούμενη παραγωγικότητα, ποιότητα και προσαρμοστικότητα.
Και αυτά προϋποθέτουν ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση, έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία.
Έχουμε δεσμευτεί ότι οδηγός των πολιτικών μας θα είναι η αναζήτηση βέλτιστων συνδυασμών οικονομικής αποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα εργασθεί με απόλυτη συνοχή, μετριοπάθεια, αξιοπρέπεια, ακεραιότητα, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών» υποστήριξε ο κ.Σταϊκούρας, αναφέροντας πως δεδομένου ότι σε λίγες ημέρες θα συζητηθούν στο Εθνικό Κοινοβούλιο οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, «δεν είναι πρέπον να προκαταλάβω τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου».
 
Οι προτεραιότητες

«Γι’ αυτό σήμερα θα μου επιτρέψετε να παρουσιάσω συνοπτικά μόνο τις βασικές προτεραιότητές μας στο πεδίο της οικονομίας.
Προτεραιότητες που εδράζονται σε ένα συνεκτικό σχέδιο ενίσχυσης της ποσότητας και βελτίωσης της σύνθεσης και της ποιότητας του πλούτου της χώρας, με επενδυτική πανστρατιά, δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Σχέδιο που θα διασφαλίζει την ατομική ελευθερία και προκοπή, αλλά και τη συλλογική ευημερία.
Σχέδιο που θα στοχεύει σε ένα καλύτερο Κράτος, με την οικοδόμηση μιας ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας, το οποίο θα μεριμνά για τη διαφανή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Σχέδιο που θα παρέχει υψηλής ποιότητας γνώσεις σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης, με διεύρυνση των επιλογών, μέσα από ένα σύστημα ανοικτών οριζόντων και ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες.
Σχέδιο που θα αναστρέφει την αυξημένη «διαρροή» επιστημόνων και επιχειρήσεων.
Σχέδιο που θα βοηθά τη χώρα να ανταποκριθεί στον «δομικό μετασχηματισμό της εργασίας» εξαιτίας της τεχνολογικής επανάστασης.
Σχέδιο που θα επιδιώξει τη επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα το συντομότερο δυνατόν.
Σχέδιο που θα οδηγεί στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.
Σχέδιο που θα διασφαλίζει τη συστηματική, ασφαλή και με χαμηλό κόστος δανεισμού χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές, όπως ξεκινήσαμε να πράττουμε αυτές τις ημέρες.
Σχέδιο που θα ενισχύει, μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης και του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, τη βιωσιμότητα του χρέους, οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σχέδιο που θα επαναφέρει την κανονικότητα στη χώρα.
Πρώτη προτεραιότητα του σχεδίου, μία εκτεταμένη αλλά συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Μεταρρύθμιση η οποία:
Θα απλοποιεί τη φορολογική νομοθεσία, ενσωματώνοντας στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όλες τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις υπουργικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους και τη νομολογία Ανωτάτων Δικαστηρίων.
Θα προβλέπει μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών.
Θα ενσωματώνει τα φορολογικά επενδυτικά κίνητρα που υπάρχουν διάσπαρτα στη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την αγορά ακινήτων και την αναθέρμανση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.
Θα αυξάνει τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα, θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας, θα ενισχύει το καθεστώς προσέλκυσης μη-κατοίκων στην Ελλάδα, θα ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Θα ενισχύει δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και θα περιλαμβάνει μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.
Θα αίρει στρεβλώσεις που προκλήθηκαν από κακή νομοθέτηση.
Θα ευνοεί τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα.
Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών στην εφορία, με μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, με διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα, με μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση.

Δεύτερη προτεραιότητα του σχεδίου, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με φιλο-επενδυτικό και φιλο-εξαγωγικό πρόσημο.
Με απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος.
Με υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Με απεμπλοκή εμβληματικών επενδύσεων, όπως είναι το Ελληνικό.
Με δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού Κράτους, με απλούστερες δομές και σαφείς αρμοδιότητες, με ουσιαστική και αντικειμενική αξιολόγηση.
Κράτος το οποίο θα εποπτεύει την αγορά με ισχυρούς και αποτελεσματικούς θεσμούς και μηχανισμούς.
Και με επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με υπευθυνότητα, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, επιδεικνύοντας αυξημένη εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Τρίτη προτεραιότητα του σχεδίου, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.
Με καλύτερη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Με σημαντική μείωση των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Με σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Τέταρτη προτεραιότητα του σχεδίου, η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους πολίτες.
Με την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Με την υιοθέτηση κινήτρων για τη στήριξη της οικογένειας.
Με την υλοποίηση προγραμμάτων απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια ανέργους.
Η υλοποίηση αυτού του ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της οικονομίας.
Ισχυροποίηση της οικονομίας που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει ισχυρή και αξιοπρεπής Ελλάδα» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.
«Η Νέα Δημοκρατία έχει συνείδηση του εθνικού της χρέους και της κρισιμότητας της περιόδου.
Περίοδος που απαιτεί ωριμότητα και αποφασιστικότητα.
Με ωριμότητα και αποφασιστικότητα καλούμαστε να κυβερνήσουμε τα επόμενα 4 χρόνια.
Και θα κυβερνήσουμε ενώνοντας όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες κάτω από ένα κοινό όραμα.
Ένα κοινό όραμα ευημερίας και προκοπής!
Γιατί αξίζουμε καλύτερα!
Γιατί μπορούμε καλύτερα!» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης