Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Mε ΕΤΕ +3,5% αλλά ΔΕΗ -5,5%, άτονο το ΧΑ +0,54% στις 855 μον. - Το νέο 7ετές με επιτόκιο 1,90% - Βελτίωση στα ομόλογα

Mε ΕΤΕ +3,5% αλλά ΔΕΗ -5,5%, άτονο το ΧΑ +0,54% στις 855 μον. - Το νέο 7ετές με επιτόκιο 1,90% - Βελτίωση στα ομόλογα
Στο επίκεντρο οι τράπεζες που έκλεισαν με θετικά πρόσημα μετά από παρατεταμένη πτώση - Κέρδη στην ΕΤΕ +3,51%, πιέσεις στην ΔΕΗ -5,45%
(upd20)Ήπια ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με επίκεντρο τα κέρδη της Εθνικής +3,51% ενώ οι απώλειες -5,45% της ΔΕΗ - με χαμηλό ημέρας -9,18% - αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη +5,41% του Τιτάν….
Στο επίκεντρο για μια ακόμη συνεδρίαση βρέθηκε η ΔΕΗ καθώς εκτός από τις μεγάλες ζημιές του α΄τρίμηνου του 2019 σε συνέχεια της χρήσης 2018, έχουν προστεθεί οι δηλώσεις του κ.Χατζηδάκη που έκαναν λόγο ότι δεν έχει χρήματα ούτε για κολώνες, αλλά και η απροθυμία των επενδυτών να αναλάβουν τις λιγνιτικές μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 855 μονάδες με πρώτη αντίσταση στις 875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες.
Στο 1,90% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στο νέο 7ετές ομόλογο που δημοπράτησε το ελληνικό δημόσιο σήμερα 16 Ιουλίου 2019 αντλώντας  2,5 δισεκ. ευρώ.
Οι προσφορές έφτασαν τα 12,5 δισεκ. υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό 5 φορές.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι τα 450 εκατ της έκδοσης τα κάλυψαν οι ανάδοχοι.

Επίσης σχεδόν το 50% της έκδοσης καλύφθηκε από επενδυτές από το Λονδίνο ενώ το real money, τράπεζες και διαχειριστές πήραν σχεδόν το 75% της έκδοσης.

Σημειώνεται ότι τα 2,5 δισεκ. που άντλησε το ελληνικό δημόσιο θα τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει μέρος από τα δάνεια προς το ΔΝΤ.
Η επιτυχής έκδοση ίσως αλλάξει βραχυπρόθεσμα την αρνητική εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς την μετεκλογική περίοδο που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ είχε καλλιεργήσει μια προσδοκία ότι ερχόμενη στην εξουσία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews, το σύμβολο της μνημονιακής λογικής το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% δεν θα αλλάξει για το 2020 ίσως από το 2021 και υπό πολλούς όρους και εφόσον η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί σε investment grade σε επενδυτική βαθμίδα και ταυτόχρονα έχει προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις ουσιαστικά.  
Από την άλλη, όχι μόνο δεν τίθεται θέμα αλλαγής των στόχων για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% αλλά οι θεσμοί εμφανίζονται βέβαιοι ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρούς δημοσιονομικούς κινδύνους.
Χωρίς νέες παρεμβάσεις 900 εκατ. ευρώ η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2020 είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
Επιπλέον σύμφωνα με τις δηλώσεις Regling οι στόχοι που αφορούν τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2020 δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν ενώ για οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των στόχων θα πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να παρουσιαστεί ισχυρό μεταρρυθμιστικό έργο.
Στα της αγοράς, στις τράπεζες καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις, με χαμηλές συναλλαγές, με επίκεντρο την Εθνική +3,51% και Attica Bank +4,75% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν Πειραιώς +0,91%, Alpha Bank +0,5% και Eurobank +0,43%
Στην αναβάθμιση του outlook για τις αξιολογήσεις των μακροπρόθεσμων καταθέσεων των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας, σε θετικό από σταθερό προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης  Moody’s ενώ σχολίασε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πιο φιλική προς ανάπτυξη και τις τράπεζες.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική καθώς προέβησαν σε εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης tier 2 αντλώντας νέα κεφάλαια.
Ειδικότερα η Πειραιώς άντλησε 400 εκατ με επιτόκιο 9,75% που χαρακτηρίστηκε ακριβό και η  Εθνική τράπεζα πρόσφατα άντλησε 400 εκατ μέσω tier 2 με επιτόκιο 8,25% το οποίο θεωρήθηκε μέτρια επίδοση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις στα  ομολογιακά tier 2,  βελτιώνονται και αυτό δείχνει ότι για τους ξένους επενδυτές ο τραπεζικός κίνδυνος αρχίζει να μειώνεται, με το επιτόκιο στην Πειραιώς να έχει απόδοση 9,40% από 9,75% και της Εθνικής να έχει υποχωρήσει στο 7,7% από 8,25%.
Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με 10ετές βρίσκεται  στο 2,25% και το ιταλικό 10ετές στο 1,60% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 65 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 171 μ.β
Σταθεροποιητικά κινούνται και τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 240 μονάδες βάσης από 238 μονάδες βάσης χθες
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο CENER, Τιτάν, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ  ενώ πτωτικά έκλεισαν ΔΕΗ, Motor Oil, Sarantis και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Νέα υπέρβαση στόχων από τη Jumbo +0,17% καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία των πωλήσεων στο δεύτερο εξάμηνο, σημειώθηκε αύξηση 8,1% έναντι 7,6% στο πρώτο εξάμηνο και για το σύνολο της χρήσης που έληξε στις 30/6/19 οι πωλήσεις ανήλθαν στα 812 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 7,8%.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,23% και τον Γενικό Δείκτη -0,10%.
Περί τις 11:40 αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Πειραιώς +3,4% και Εθνική +3,6% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,46% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,85%.
Περί τις 14:20 επανήλθαν οι τραπεζικές πιέσεις αλλά και οι απώλειες στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με την ΔΕΗ -9,18% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,70% και ο Γενικός Δείκτης -0,43%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκελισε στις 741,06 μονάδες με άνοδο +1,13%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,54% στις 855 μονάδες έχοντας υψηλό στις 858,49 μονάδες και χαμηλό στις 847,60 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,09 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 28 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 17,3 εκατ. μετοχές  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,09 εκατ. ευρώ και όγκου 1,65 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 700 χιλ. τεμάχια αξίας 1,13 εκατ.ευρώ και η Εθνική 900 χιλ. τεμάχια αξίας 1,98 εκατ. ευρώ
Η Jumbo 51 χιλ. τεμάχια αξίας 912 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

 Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 855 μονάδες με πρώτη αντίσταση στις 875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 741 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις στην ζώνη των 790-800 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 820-830 μονάδων ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται  στην ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων

Η επικαιρότητα

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ ξεδιπλώνει το σχέδιο διακυβέρνησης και συγκεκριμένα μέτρα για άμεσες αλλαγές και κομβικές παρεμβάσεις σε κρίσιμα ζητήματα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βάζει μπρος τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο ανακοίνωσε ήδη από την βραδιά των εκλογών με στόχο την κυριαρχία στον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και την ανανέωση θέσεων και προσώπων.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε την Δευτέρα στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ η πρώτη συνεδρίαση του συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα ενώ σημερα  το απόγευμα, συνεδριάζει για πρώτη φορά η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που προέκυψε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Το ενδιαφέρον πάντως επικεντρώνεται στα σενάρια περί εκλογής του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση.
Ούτε ένα 24ωρο δεν έχει περάσει από τα μέτρα – κυρώσεις που ανακοίνωσε η ΕΕ κατά της Τουρκίας για την παράνομη δραστηριότητα της στην κυπριακή ΑΟΖ και η Άγκυρα εξακολουθεί να εμφανίζεται απτόητη και αποφασισμένη να συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου συνεδριάζει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του Ν. Αναστασιάδη στην Κύπρο προκειμένου να εξετάσει αφενός τις προτάσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων M. Akinci για σύσταση κοινής επιτροπής διαχείρισης υδρογονανθράκων και αφετέρου τις τελευταίες εξελίξεις ύστερα από την επιβολή μέτρων της ΕΕ κατά της Τουρκίας για τις παράνομες δράσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι να υπάρξει ομοφωνία θέσεων και κοινή γραμμή αντιμετώπισης τόσο των τουρκικών προκλήσεων όσο και της πρότασης του Τουρκοκύπριου ηγέτη.
Αναφορικά με την παραλαβή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος των S-400, ο τούρκος πρόεδρος T. Erdogan  επισήμανε ότι η Άγκυρα αγόρασε επιτυχώς τους S-400 παρά την δυσπιστία πολλών ότι θα μπορούσε να το κάνει.
Όπως τόνισε «Ξεκινήσαμε να παραλαμβάνουμε τους S-400. Είπαν ‘δεν μπορούν να τους αγοράσουν..ενώ τώρα ο στόχος είναι η κοινή παραγωγή με την Ρωσία ».
Να ψηφίσει για νέα πρόεδρο της Κομισιόν την Ursula von den Leyen καλείται σήμερα Τρίτη 16/7 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία για την ίδια την ΕΕ.
Τυχόν απόρριψη της υποψηφιότητας της Ursula von den Leyen, η οποία επιλέχθηκε στο πλαίσιο του συμβιβασμού ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες για το «μοίρασμα» των εξουσιών, αγνοώντας την μέχρι σήμερα πρακτική, θα σημάνει αυτομάτως ένα ηχηρό «χτύπημα» στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Με μεικτές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της νέας ανόδου που σημειώθηκε στη Wall Street κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στα εταιρικά αποτελέσματα τα οποία θα δημοσιευθούν μέσα στις επόμενες μέρες.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,69%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,16% στις 2937,62 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,23% στις 28619,62 μονάδες

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων για το β΄τρίμηνο του 2019.
Σήμερα αναμένεται και η δημοσιοποίηση μιας σειράς μακροοικονομικών στοιχείων σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,5%, ο CAC στο Παρίσι στο +07%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,4%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,6% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,65%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή άνοδο +0,09%, ο S&P στο -0,02%, ο Nasdaq στο -0,03% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,48% (9,48 δολ)

Aνοδικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Εθνική και Attica Bank και ακολούθησανη Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,2440 ευρώ με άνοδο +3,51% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6080 ευρώ με άνοδο +0,50% με όγκο 5,17 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,6740 ευρώ με  άνοδο +0,91% με όγκο 2,13 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8115 ευρώ με άνοδο +0,43%  με όγκο 5,59 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,63 ευρώ με πτώση -2,28% και κεφαλαιοποίηση 727 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4190 ευρώ, με άνοδο +4,75% με όγκο 891 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 193 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,12 ευρώ με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ισχυρές πιέσεις στην ΔΕΗ 

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν CENER, Τιτάν, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΔΕΗ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Coca Cola.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,00 με πτώση -0,73% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,18 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,50 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,08 ευρώ με πτώση -5,45% και αποτίμηση 483 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,07 ευρώ με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 480 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,69 ευρώ με πτώση -0,31% και αποτίμηση 3,12 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 18,32 με άνοδο +5,41% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,41 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,08 ευρώ με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 2,78 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,80 ευρώ με πτώση -1,72% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,86 ευρώ με άνοδο +2,16% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,95 ευρώ με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,50 ευρώ με άνοδο +6,38% και κεφαλαιοποίηση 285 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,68 ευρώ με άνοδο +2,34% και με κεφαλαιοποίηση στα 294 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1296 ευρώ με άνοδο +3,85% και κεφαλαιοποίηση 122 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα στο 2,25% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 65 μ.β. και την Πορτογαλία 171 μ.β.

Βελτίωση σημειώνονται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα απόρροια της ανάκαμψης των ομολόγων της νοτίου Ευρώπης και της έκδοσης 7ετούς ομολόγου.   
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο σήμερα εμφανίζει σημάδια βελτίωσης στο 2,25% από 2,36% χθες.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 65 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 171 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις αν και εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται οριακή βελτίωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,60% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,90 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,73% με απόδοση αγοράς 0,77% και απόδοση πώλησης 0,70%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,19% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019 στο 1,02%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,8 μονάδες βάσης και απόδοση 1,46% με το ιστορικό χαμηλό 1,29% στις 3 Ιουλίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 112,60 μονάδες βάσης και απόδοση 2,12% με απόδοση αγοράς 2,14% και απόδοση πώλησης 2,10%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 113,93 μονάδες βάσης και απόδοση 2,22% με απόδοση αγοράς 2,25% και απόδοση πώλησης 2,19%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 2,03%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 113,55 μονάδες βάσης και απόδοση 2,69%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 114,60  μονάδες βάσης και απόδοση 2,92%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 116,90  μονάδες βάσης και απόδοση 3,14%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 255 μονάδες βάσης από 257 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 240 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,40% ή 240 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης  

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% και σήμερα διαμορφώνεται στο 1,62%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/7/2019 στο -0,30% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019 στο -0,409%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,18% με το ιστορικό χαμηλό 0,036% σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,54% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,278% που  σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,205% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,60% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,74%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,447%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης