Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μυλωνάς (Εθνική Tράπεζα): Θα επιταχυνθούν οι στόχοι μείωσης των NPEs

Μυλωνάς (Εθνική Tράπεζα): Θα επιταχυνθούν οι στόχοι μείωσης των NPEs
Τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση 6% στις τιμές των εμπορικών ακινήτων, τόνισε ο κ. Μυλωνάς από το βήμα του Economist
Tην αισιοδοξία του ότι θα επιτύχουν οι τράπεζες τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021, όπως έχουν δεσμευτεί έναντι των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, εξέφρασε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Economist.
Ο κ Μυλωνάς στήριξε την αισιοδοξία του στην βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών.
Το περιβάλλον βελτιώνεται, η ανάπτυξη επιταχύνεται, το ποσοστό ανεργίας καταγράφει μείωση. Επιπλέον, αυξάνονται οι καταθέσεις, ενώ μειώνεται το κόστος δανεισμού στις αγορές.
Τα capital controls θα αρθούν σύντομα και οι τράπεζες έχουν ήδη καλύτερη πρόσβαση στις αγορές, ανέφερε.
Επίσης στην αγορά ακινήτων, είπε ο κ.Μυλωνάς, αυξάνονται οι τιμές στον κλάδο των ακινήτων, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενώ δίνει επιπλέον κίνητρο στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τις τράπεζες.
Πολύ σημαντική είναι η εξέλιξη αυτή και για τα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση 6% στις τιμές των εμπορικών ακινήτων, ενώ αισθητή βελτίωση σημειώνεται και στα οικιστικά ακίνητα.
Στήριξε επίσης την εκτίμηση του για επίτευξη των στόχων στα περισσότερα εργαλεία για τις τράπεζες: Πρώτο και κύριο είναι το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο περιλαμβάνει επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βελτιωθεί ο πτωχευτικός κώδικας ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός με περισσότερες διευκρινήσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα δύο σχέδια, του ΤΧΣ (APS) και της ΤτΕ, θα προχωρήσουν με γοργά βήματα προκειμένου να έχουν οι ελληνικές τράπεζες περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία στη διάθεσή τους για ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης