Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Φιλική προς ανάπτυξη, τράπεζες η κυβέρνηση Μητσοτάκη - Θετικό outlook για τις αξιολογήσεις καταθέσεων των τραπεζών

Moody's: Φιλική προς ανάπτυξη, τράπεζες η κυβέρνηση Μητσοτάκη - Θετικό outlook για τις αξιολογήσεις καταθέσεων των τραπεζών
Η αναβάθμιση οφείλεται στις προσδοκίες της Moody's για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των assets
Στην αναβάθμιση του outlook για τις αξιολογήσεις των μακροπρόθεσμων καταθέσεων των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας, σε θετικό από σταθερό προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης  Moody’s.
O αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε επίσης τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αναβαθμίστηκε στο Β1 από το Β2.
Οι υπόλοιπες αξιολογήσεις των τραπεζών έχουν επιβεβαιωθεί.
Η αναβάθμιση οφείλεται στις προσδοκίες της Moody's για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των assets, της χρηματοδότησης και της κερδοφορίας στο διάστημα 2019-2020, από ένα πιο υποστηρικτικό λειτουργικό περιβάλλον, όπως εξηγεί ο Νώντας Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος και senior credit officer της Moody’s.
Ο οίκος αξιολόγησης σχολιάζει τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτιμώντας πως είναι πιθανό να επισπεύσει τις φιλικές προς την ανάπτυξη οικονομικές πολιτικές, οι οποίες θα καταστήσουν πιο ευνοϊκή για τις τράπεζες την εφαρμογή των στρατηγικών τους σχεδίων για την βελτίωση των χρηματοπιστωτικών τους αποδόσεων.

Στήριξη στις προσπάθειες για μείωση των NPEs από την ανάπτυξη άνω του 2%

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody's, η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη, άνω του 2% στα επόμενα χρόνια, θα παράσχει σημαντική στήριξη στις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα NPEs, τα οποία αντιστοιχούν στο 45,2% των μεικτών δανείων στο σύστημα, στο τέλος Μαρτίου 2019, από το 48,6% τον Μάρτιο του 2018.
Με βάση τους στόχους που έχουν θέσει οι τράπεζες για τη μείωση των NPEs, τα προβληματικά δάνεια του τραπεζικού συστήματος είναι πιθανό να μειωθούν στα 34 δισ. ευρώ ή στο 21,2% των μεικτών δανείων, μέχρι το τέλος του 2021 από τα περίπου 82 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018.
Η μείωση των NPEs είναι πιθανό να στηριχθεί από ένα σχήμα προστασίας των assets (APS) που προτείνει το ΤΧΣ, και το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού που θα εκδίδει ομόλογα με κυβερνητική εγγύηση, αντίστοιχα με το ιταλικό μοντέλο GACS.
Επιπλέον, υπάρχει και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για μεταβίβαση ενός σημαντικού μέρους των NPEs των τραπεζών, σχεδόν 40 δισ. ευρώ, μαζί με μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων, σε ένα SPV.
Αυτές οι προτάσεις (ΤΧΣ και ΤτΕ) έχουν κατατεθεί στην DG Comp για έγκριση και αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης.
Στο μεταξύ, οι τράπεζες επιδιώκουν και με δικές τους πρωτοβουλίες να βελτιώσουν την ποιότητα των asset, κυρίως μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων των NPEs.
Κατά την άποψη της Moody's, οι ενέργειες μοιάζουν όλο και πιο βέβαιες, καθώς οι προετοιμασίες επιταχύνονται μέσω συμφωνιών με εξωτερικά μέρη.

Ενίσχυση της εμπιστοσύνης λόγω της άρσης των capital controls

To θετικό outlook αντανακλά επίσης την εκτίμηση της Moody's για βελτιωμένους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, με τις καταθέσεις να αυξάνονται (περίπου 6% σε ετήσια βάση τον Μάιο του 2019).
Μετά τις πρόσφατες εκλογές, η Moody's αναμένει την πλήρη άρση των capital controls, εξέλιξη η οποία είναι πιθανό να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
H Moody's αναμένει επίσης τη βελτίωση στην κερδοφορία των τραπεζών σε ορίζοντα 12-18 μηνών, λόγω του χαμηλότερου κόστους, της μείωσης των λειτουργικών εξόδων και των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους, καθώς οδηγούν σε σταδιακή αύξηση των εκταμιεύσεων δανείων.
Η κερδοφορία των τραπεζών θα ωφεληθεί επίσης από τη μείωση του spread στα ελληνικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης